2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Naplegenda és a Földön apám fia volnék a Hagyományok Házában

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78928"><img class="image image-_original" src="/files/images/hagy%20(1).jpg" border="0" width="483" height="339" /></a></span>2014. áprilisának első felében a Magyar Állami Népi Együttes két táncelőadását ajánlanám Olvasóink figyelmébe. A Hagyományok Házában április 4-én a Naplegenda, 8-án a Földön apám fia volnék kerül „eltáncolásra", mindkettő Mihályi Gábor rendező koreográfiájával. </p> <p> 

2014. áprilisának első felében a Magyar Állami Népi Együttes két táncelőadását ajánlanám Olvasóink figyelmébe. A Hagyományok Házában április 4-én a Naplegenda, 8-án a Földön apám fia volnék kerül „eltáncolásra", mindkettő Mihályi Gábor rendező koreográfiájával.

 

2014. áprilisának első felében a Magyar Állami Népi Együttes két táncelőadását ajánlanám Olvasóink figyelmébe. A Hagyományok Házában április 4-én a Naplegenda, 8-án a Földön apám fia volnék kerül „eltáncolásra", mindkettő Mihályi Gábor rendező koreográfiájával.

 

2014. április 4., 19:00

NAPLEGENDA

Hagyományok Háza, Színházterem (1011 Budapest, Corvin tér 8.)

 

A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg, amikor Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjével találkoztak. A zeneszerző különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etno-zenéje mellé, a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra. Együttműködésükből a régió zenei és tánc hagyományainak esszenciáján alapuló, szellemében XXI. századi, kreatív táncszínházi vízió született, mely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. A Magyar Állami Népi Együttes ebben a produkciójában, a néptánc világában eddig sohasem látott hang-, fény-, és színpadtechnikai elemeket vonultat fel. Mihályi Gábor az együttes koreográfusa munkájáért a Magyar Táncművészek Szövetségétől "Az év legjobb alkotója"díjat kapta.

Közreműködik: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Szólót énekelnek: Herczku Ágnes, Németh Ferenc

Zene: Nikola Parov

Viselet- és jelmeztervező: Imrik Zsuzsa

Fény- és látványtervező: Kiss Péter

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Zenekarvezető: Pál István „Szalonna"

 

2014. április 8., 15:00

FÖLDÖN APÁM FIA VOLNÉK

Hagyományok Háza, Színházterem (1011 Budapest, Corvin tér 8.)

 

Nemzeti kultúránk egyik alapja a néptánc. A néptáncot létrehozó, éltető hagyományos közösségek, életforma, szokásrend felbomlottak, megszűntek, ezért új közösségek vették át az őrző feladatát.

A Magyar Állami Népi Együttes Földön apám fia volnék című műsorában az autentikus formákat (táncokat, zenéket) új mondanivalóval helyezi színpadra.

Ebben az elvont, újrateremtett valóságban a tánc nyelvén szól: földi valóságunkra és apáink örökségére irányítja figyelmünket, üzeneteket, mintákat közvetít.

Azt üzeni, hogy bár homogenizálódó és felszínes "világkultúrával" körülvéve élünk, van saját és sajátos kultúránk. Felmutatja folyamatosságát, fontosságát, azt a kultúrát, amely emberi létezésünk alapszükséglete, nemzeti önazonosságunk egyik forrása.

Mintáink híres táncosok, zenészek, akiktől személyesen vagy a róluk készült filmek, hangfelvételek alapján megtanultuk táncaikat, zenéiket. Nagy egyéniségek ők, akik identitásukkal, tehetségükkel, művészetükkel, autonómiájukkal is mintaként szolgálnak. Homok- és video-animációkkal színesített műsorunk utazás térben, időben, a képzeletben, emlék az útról, amelyen együtt jártunk, személyes, megélt élményeink felidézése – színpadra állítva a Kárpát-medence legszebb táncait.

A Földön apám fia volnék című műsor felmutatja és megerősíti hitünket a sokszínűségben, az értékek folyamatosságában, az individuum szabadságában. Mindezek a fejlődés, a jövő és az érvényes jelen-idejűség feltételei.

Énekel: Herczku Ágnes

Fény-látvány: Kovács Gerzson Péter

Jelmez: Szűcs Edit

Homokanimáció: Cakó Ferenc

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Zenekarvezető-prímás: Pál István

 

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

 

www.hagyomanyokhaza.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.