A várakozásoknak megfelelően alakult a harmadik negyedévi teljesítmény; nehéz és bizonytalan gazdasági-működési környezetre számíthatunk; a vezetőség megtette a megfelelő lépéseket a lehetőségek kiaknázása érdekében

A várakozásoknak megfelelően alakult a harmadik negyedévi teljesítmény; nehéz és bizonytalan gazdasági-működési környezetre számíthatunk; a vezetőség megtette a megfelelő lépéseket a lehetőségek kiaknázása érdekében

ÖSSZEFOGLALÓ A HARMADIK NEGYEDÉVI TELJESÍTMÉNYRŐL

 

  • Az utaslétszám 5,8%-kal, 20,2 millióra nőtt, ami mögött a kapacitás 5,5%-os növekedése (21,9 millió ülőhelyre), valamint a kihasználtság 0,3 százalékpontos javulása áll (92,0%-ra).

 

  • Az egy ülőhelyre jutó teljes árbevétel változatlan árfolyamon számolva 8,3 %-kal – a beszámolóban szereplő adatok alapján 7,7%-kal esett vissza, ülőhelyenként 54,54 GBP-re. A teljes negyedéves árbevétel 2,6%-kal, 1196 millió GBP-re csökkent, mivel a megnövekedett ülőhely-kapacitást ellensúlyozta a piac általános felvevőképességének és a súlyos külső események miatti lemondásoknak a hozamra kifejtett kedvezőtlen hatása.

 

  • A negyedév üzleti és működési teljesítményére negatívan hatott a brüsszeli támadás és az Egyptair tragédiája. A légiirányítók sztrájkja és a torlódások is jelentős fennakadásokat okoztak, míg a Gatwick repülőtéren a kifutópályával összefüggő problémák, valamint a szélsőséges időjárási tényezők hatottak negatívan a teljesítményre; ezek a körülmények összességében 1221 lemondást eredményeztek.

 

  • Az ügyfeleinknek nyújtott kedvezményeink és más, bevételnövekedést serkentő programjaink folyamatos fejlesztésének köszönhetően nőtt a foglalások száma, ami részben ellensúlyozta a járatkimaradások és más külső tényezők hatását.

 

  • Az alacsony üzemanyagáraknak és az erőteljes költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhetően változatlan árfolyamon számolva 3,8%-kal csökkentek az egy ülőhelyre jutó, üzemanyagárakat is tartalmazó költségek, ami azt jelzi, hogy a vállalat jól kézben tartja a költségeket. Az easyJet változatlan árfolyamon számolt, egy ülőhelyre jutó költségeinek szintje összességében véve nem emelkedett a negyedév folyamán, dacára az időszak 20 millió GBP-t kitevő járatkimaradási költségeinek.

 

  • A pénzügyi helyzet szilárd. A készpénzben és pénzpiaci eszközökben tartott betétek összege 2016. június 30-án elérte a 1120 millió fontot, a nettó készpénzállomány pedig a 368 millió fontot.

 

 

Carolyn McCall, az easyJet vezérigazgatója így értékelte az eredményeket:

„A harmadik negyedévben nehéz gazdasági és működési környezettel kellett megbirkóznunk, olyan körülmények miatt, mint a légiirányítók sztrájkja és az ágazatot érintő egyéb események, a londoni Gatwick repülőtér kifutópályájának lezárása, valamint a mostoha időjárás. Ezek a tényezők az ágazat kapacitásnövekedésével párhuzamosan rövid távon továbbra is visszafogják az ágazat hozamait az év csúcsidőszakában. Az EU-ból való kilépés mellett döntő brit népszavazás miatti árfolyamingadozás, továbbá a legutóbbi törökországi és nizzai események is negatívan befolyásolták a fogyasztói bizalmat.

Mindezek ellenére az easyJet több utast szállított és kihasználtságát is növelni tudta a harmadik negyedév során, annak jeleként, hogy az általa nyújtott minőségnek továbbra is jó a híre Európa-szerte. Az easyJet szigorú költséggazdálkodást folytat, és folyamatosan törekszik arra, hogy javítsa működési hatékonyságát és az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásai színvonalát. Azon vagyunk, hogy kihasználjuk a nehezebb környezetből törvényszerűen következő lehetőségeket.

Az easyJet üzleti modellje életképesnek bizonyult, pénzügyi helyzete szilárd, mérlege kedvező, és kellően rugalmas flottabővítési tervvel rendelkezik. A cég magabiztosan néz az elkövetkező időszak elébe, és képes lesz hosszú távú versenyelőnyre szert tenni."

 

A kereskedelmi beszámoló itt érthető el: http://corporate.easyjet.com/investors   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük