2013. november 13-án Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter jelentette be a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ megalapítását.

 

2013. november 13-án Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter jelentette be a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ megalapítását.

 

2013. november 14-17. között négynapos rendezvénysorozatra került sor Startra kész Magyarország! címmel a Design Terminálban, mely a leginnovatívabb magyar technológiai vállalkozások fejlesztéseit mutatja be a nagyközönség számára.

 

Az immár tíz éve nonprofit szervezetként működő Design Terminál 2014-ben önálló költségvetési szervvé, kiemelt kormányzati háttérintézménnyé alakul – ismertette Navracsics Tibor, hozzátéve: feladata a kreatívipari ágazatok (így az innovatív technológiák, a formatervezés, a divatipar vagy éppen az urbanisztika) ösztönzése, új magyar vállalkozói sikertörténetek elősegítése lesz. 

 

A miniszter kiemelte: az országnak akkor van esélye, ha innovatívak vagyunk, nyitottak vagyunk az újdonságra és bízunk magunkban. Én ezt látom a Design Terminálban is. Hogy ez valóban így is van, azt jól bizonyítja a Singularity Universityvel történő együttműködés is.

 

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója a 2014-es év terveiről szólva hangsúlyozta: a szervezet segíteni fogja a kezdő vállalkozások és a kockázati tőke egymásra találását, emellett közép-európai léptékű szakkiállítások, vásárok, bemutatók és konferenciák életre hívásával hozzájárul Magyarország, mint a régió kreatívipari központjának pozícionálásához is.

 

„A magyar kreatíviparért.

Felismerve a kreatívipari ágazatok növekvő gazdasági jelentőségét és szerepét a sikeres közösségek versenyképességében, egyúttal elismerve a Design Terminál Nonprofit

Kft. (később Forum Hungaricum Nonprofit Kft.) szervezetként ezen ágazatok ösztönzéséért végzett eddigi munkáját, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2014. január 1-jével létrehozza a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központot (továbbiakban Design Terminál NKK) mint önálló költségvetési szervet. A Design Terminál NKK a Magyar Állam kreatív iparágak ösztönzéséért felelős ügynöksége. Alapító okiratában rögzített küldetése Magyarország kormánya mindenkori gazdaságpolitikájának támogatása a kreatívipar állami ösztönzésével, a kreatíviparban rejlő gazdaságpolitikai és országkép formálási lehetőségek meghatározása és a magyar állam stratégiai érdekeinek érvényesítése az érintett ágazatokban. A Design Terminál NKK pontos szakmai célkitűzéseit és eszközeit 2014. január 1-i megalakulásától 2020-ig (az Európai Unió aktuális költségvetési periódusának végéig) jelen stratégia hivatott megfogalmazni." (Böszörményi Nagy Gergely a Design Terminál stratégiai igazgatója – Budapest, 2013. november 10.)

 

A Design Terminált, mint a magyar kreatívipart segítő nonprofit szervezetet 2004-ben alapította az állam, érdemi tevékenységét azonban a megfelelő anyagi és infrastrukturális eszközök hiányában csak 2011-ben, az új kormány támogatásával kezdhette meg. Azóta a Design Terminál a magyar kreatívipar meghatározó intézményeként évente közel 300 programmal ösztönzi a kreatív vállalkozások kibontakozását, a magyar fogyasztók és márkák egymásra találását, valamint a hazai innovációk nemzetközi bemutatkozását.

 

A Design Terminál által életre hívott Gombold újra! Divat a Magyar öltözéktervezési pályázat 2013-ra régiós eseménnyé nőtte ki magát, és 2014-ben várhatóan közép-európaivá bővül az idén először megrendezett Budapest 3D Printing Days, a 3D nyomtatás technológiáit bemutató szakkiállítás és vásár is. 2014-ben tizenegyedik alkalommal kerül majd sor a Design Hét Budapest eseményére. A jövő évi tervek közt szerepel az Év Kreatív Vállalkozója Díj megalapítása és sikeres fiatal kreatívipari vállalkozók példáinak népszerűsítése is.

 

Létrejön a Design Terminál Befektetési Kapcsolatokért Felelős Igazgatóság, mely kockázati tőkealapok figyelmét irányítja majd kezdő, ám gyors növekedést ígérő magyar kreatívipari vállalkozásokra.

 

A Design Terminál legutóbbi szakkiállítása, a Startra kész Magyarország! többek között olyan témákkal foglalkozott, mint a mesterséges intelligencia, a robotika, a neurotechnologia vagy a 3D nyomtatás. Kiderült, hogyan befolyásolják majd életünket a következő évek technológiái, de szó volt arról is, miként kerülhet a jövő sikercégei közé egy magyar vállalkozás.

 

Lantai József