2023.március.25. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az @-egészségügy súlyosan beteg….

6 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/12435"><img class="image thumbnail" src="/files/images/atsign_green.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span><a name="Heading4" title="Heading4"></a>Felmérés vizsgálta az európai e-egészségügy állapotát - az orvosoknak az információs és kommunikációs technológiák szélesebb körű használata javallott </p><p>

atsign green.thumbnailFelmérés vizsgálta az európai e-egészségügy állapotát – az orvosoknak az információs és kommunikációs technológiák szélesebb körű használata javallott

atsign green.thumbnailFelmérés vizsgálta az európai e-egészségügy állapotát – az orvosoknak az információs és kommunikációs technológiák szélesebb körű használata javallott

A 2008 április 25-én az Európai Bizottság összeurópai felmérést tett közzé az elektronikus egészségügyi szolgáltatásokról (az e-egészségügyről), amely szerint az európai orvosok (általános orvosok) 87%-a használ számítógépet, és 48%-uk rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel. Az európai orvosok egyre növekvő hányada tárolja és küldi elektronikus úton a páciensek adatait, például laboreredményeit. Ezen elektronikus alkalmazások használatával az orvosok és az egészségügyi szolgáltatók már eddig is hozzájárultak az európai egészségügy fejlődéséhez, például a hatékonyabb adminisztráció és a páciensek várakozási idejének csökkentése révén. A beszámoló felhívja a figyelmet azokra a területekre is, amelyeken az orvosok jobban kihasználhatnák az információs és kommunikációs technológiák nyújtotta lehetőségeket; olyan szolgáltatásokat nyújtva, mint például a telemonitoring (a betegek távfelügyelete), az elektronikus gyógyszerfelírás és a határon átnyúló orvosi szolgáltatások.

Európa kezdi kiaknázni a szélessávú internet-kapcsolat által nyújtott előnyöket az e-egészségügy területén. Örvendetesnek találom az egészségügyi igazgatás és az orvosok által tett erőfeszítéseket, amelyek a hatékonyabb működésre irányulnak" – nyilatkozta Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiáért felelős biztosa. „Ez a felmérés azonban azt is jelzi, hogy ideje lenne ezeket az elektronikus szolgáltatásokat sokkal szélesebb körben bevezetni, mivel Európa-szerte minden beteg számára rendkívüli előnyöket biztosíthatnának."

A „Teljesítményértékelés az információs és kommunikációs technológiák európai általános orvosok körében történő felhasználásáról" címmel ma bemutatott bizottsági felmérés szerint az e-egészségügyi alkalmazások egyre nagyobb teret kapnak az orvosi rendelőkben. Elérhetőségük és felhasználásuk terén azonban továbbra is számottevő különbségek mutatkoznak Európa-szerte. Az internetet az európai orvosok kb. 70%-a használja, konzultációs célokra pedig 66%-uk veszi igénybe a számítógépet. Az országok között jelentős eltérések vannak: a szélessávú internet elterjedtsége az általános orvosok körében Dániában a legmagasabb (91 százalékos), Romániában a legalacsonyabb (5 százalékos).

A páciensek adminisztratív adatait az általános orvosi rendelők 80 százalékában tárolják elektronikus formában: ezeknek 92 százalékában elektronikusan tárolják a diagnózisra és gyógyszeres kezelésre vonatkozó adatokat is, 35 százalékukban pedig ezt a tárolási módot alkalmazzák a röntgenfelvételek esetében is. Az európai orvosok gyakran továbbítják elektronikus úton az adatokat a laboratóriumok számára (40%), egyéb egészségügyi központok esetében az adatcsere e formája kevésbé gyakori (10%).

A felmérés szerint az információs és kommunikációs technológiák elérhetősége, valamint az internetkapcsolatok terén leginkább élen járó országok körében a legvalószínűbb ezek szakmai célokra való felhasználása. Dániában például, ahol a nagysebességű internet európai viszonylatban a legszélesebb körben érhető el, a rendelők kb. 60 százalékára jellemző az e-mai útján történő kommunikáció az orvosok és páciensek között (szemben a 4 százalékos uniós átlaggal).

A jelentés rámutat arra is, melyek azok a területek, amelyeken javítani lehetne, és további lépéseket kellene bevezetni – ilyen például az elektronikus gyógyszerfelírás (e-gyógyszerfelírás), amelyet az Unió általános orvosainak csupán 6 százaléka alkalmaz. Széles körben csupán három tagországban élnek vele: Dániában (97%), Hollandiában (71%) és Svédországban (81%).

A telemonitoringot – amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy távolról kövesse nyomon a betegség lefolyását, illetve krónikus betegségeknél távolról folytassa a kezelést -, csupán három országban alkalmazzák: Svédországban (ahol az orvosok 9 százaléka nyújt telemonitoring szolgáltatást), valamint Hollandiában és Izlandon (itt arányuk mintegy 3-3 százalék). A Bizottság a tervek szerint ez év második felében számol be a távorvoslás lehetőségeiről és fejlődéséről.

Szintén ritka a páciensekre vonatkozó adatok határon átnyúló megosztása, amelyet az Unió általános orvosainak csupán 1 százaléka végez, és amelynek elterjedtsége Hollandiában a legmagasabb (5%). A Bizottság idén ajánlásokat készül beterjeszteni az elektronikus egészségügyi nyilvántartórendszerek határokon átnyúló együttműködési képességéről, valamint számos ország részvételével olyan projektet indít el, amelynek célja határokon átnyúló e-egészségügyi szolgáltatások biztosítása az Unión belül utazó betegek számára.

Az európai orvosok többsége egyetért azzal, hogy az információs és kommunikációs technológiák javítják az általuk nyújtott egészségügyi szolgáltatások minőségét. Az információs és kommunikációs technológiákat nem használó orvosok a képzés és a technikai támogatás hiányát jelölik meg fő akadályként. Az e-egészségügy elterjesztése érdekében szükségesnek tartják, hogy az orvosképzésben nagyobb teret kapjanak az információs és kommunikációs technológiák, több továbbképzés legyen, valamint hogy az egészségügyi ellátásban dolgozók körében jobb legyen a klinikai információkat megosztására irányuló, elektronikus úton folyó hálózatépítés.

2004-ben az Európai Bizottság cselekvési tervet fogadott el arról, hogy milyen módon kell fejleszteni az információs és kommunikációs technológiák alkalmazását az egészségügyi ágazatban (IP/04/580). Ennek eredményeképpen minden tagállam stratégiákat alakított ki az e-egészségügy kiépítésének felgyorsítása érdekében (http://www.ehealth-era.org/). Az e-egészségügy a vezető piacokra irányuló innovációs kezdeményezés részét képezi, melyet 2008-ban indított a Bizottság (IP/08/12).

Ezekhez a szakpolitikai kezdeményezésekhez kapcsolódnak az idézett felmérés eredményei, amely 2007 harmadik negyedévében zajlott le közel 7000 általános orvos közreműködésével. Az eredmények bemutatására a következő e-egészségügyi konferencián kerül sor, amelyet Szlovéniában rendeznek május 6-7-én (http://www.ehealth2008.si/).

 

A 29 országprofil és a záróbeszámoló a következő címen található:

http://ec.europa.eu/information_society/eeurope/i2010/benchmarking/index_en.htm

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.