Nagy érdeklődés kísérte az újult erővel működő eVITA Nemzeti Technológiai Platform soron következő fórumát. 2010. június 3-án második alkalommal gyűltek össze az életvitelt segítő infokommunikációs technológiákkal és alkalmazásokkal foglalkozó fejlesztők, szolgáltatók, valamint a témában érintett szervezetek képviselői.

Nagy érdeklődés kísérte az újult erővel működő eVITA Nemzeti Technológiai Platform soron következő fórumát. 2010. június 3-án második alkalommal gyűltek össze az életvitelt segítő infokommunikációs technológiákkal és alkalmazásokkal foglalkozó fejlesztők, szolgáltatók, valamint a témában érintett szervezetek képviselői.

Az eVITA-nak kiemelt szerepe van abban, hogy megnyerje a döntéshozókat az egészségügyi informatika ügyének. Szerencsére sokan vannak az új kormányban is, akik fontosnak ítélik ezt a kérdést. Rengeteg a megoldandó feladat, így például a különféle adatbázisok összekapcsolása, vagy az eszközök és alkalmazások finanszírozása. Az nyilvánvaló, hogy rövidtávon nem várhatók látványos eredmények, most az a legfontosabb, hogy a közép és hosszú távú célok elérése érdekében minél hamarabb konkrét lépések történjenek – mondta a fórumon Hanák Péter, az eVITA Platform szakmai vezetője.

Az eVITA Fórumon Miletics Pál, a Telenor Magyarország szakértője bejelentette: szeptemberben megkezdik a szív- és érrendszeri betegek távoli monitorozását lehetővé tevő Medistance szolgáltatás kereskedelmi forgalmazását. Jelenleg 75 ezer magyar háztartásban van idős- és betegfelügyeleti rendszer. Ezek többsége egész egyszerű technikai megoldáson, jellemzően egy pánikgomb riasztójelének továbbításán alapul. A korszerű mobiltechnológia, informatikai megoldások és orvosi mérőműszerek alkalmazásával az információs rendszerek a mindennapi élet részeivé válhatnak, megváltoztatva a rászorultak életminőségét, növelve életben maradási lehetőségét, csökkentve a betegségek szövődményeit.

Szintén rendkívül aktuális probléma, hogy a krónikus betegségben szenvedők mintegy fele nem, vagy nem megfelelően hajtja végre a szakorvos előírásait, következésképpen a terápia nem éri el a kívánt hatást. A szakzsargonban ezt úgy mondják, hogy alacsony az úgynevezett „compliance". Az eVITA Fórumon Jancsó László, az Egészségügyi Szakértő Műhely Kft. ügyvezetője egy szoftver-keretrendszerre épülő komplex compliance programot ismertetett.

Az alkalmazott megoldás alapja egy nyílt adatbázis, amit – a jogosultsági szinteknek megfelelően — a szerződött patikák, az orvosok és a betegek is online elérhetnek. Az aggregált adatbázisból a finanszírozó és a gyógyszergyárak is hasznos információhoz juthatnak. A megoldás fontos eleme a call center, továbbá a futárszolgálat.

A következő lépés egy intelligens gyógyszeradagoló kifejlesztése.

Az eVITA Platform, 19 más hazai technológiai platformhoz hasonlóan, 2008 novemberében 36 millió forint támogatást kapott az NKTH-tól a Nemzeti Technológiai Platformok pályázaton. Ebből az összegből 2010. november végéig kell a platformnak gazdálkodnia, ezt követően más forrásból fogja finanszírozni a működését.

Az eVITA Platform jelenlegi tagjai: Albacomp Számítástechnikai Zrt., Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Answare Kft., Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány — Ipari Kommunikációs Technológiai Innovációs Intézet, Budapesti Műszaki Egyetem — Egészségügyi Mérnöki Tudásközpont, Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, Egészségügyi Szakértő Műhely Kft., GE Healthcare, Informatikai Vállalkozások Szövetsége, Innomed Medical Zrt., Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Egyesülete, Magyar Telemedicina és eHealth Egyesület, Med-Econ Humán Szolgáltató Kft., Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Óbudai Egyetem — Neumann János Informatikai Kar, Pannon Egyetem — Egészségügyi Informatikai Kutató-fejlesztő Központ, Profitexpert Számítástechnikai Kft., Semmelweis Egyetem – Egészségügyi Informatikai Fejlesztő és Továbbképző Intézet, Sodalitas-Solutions Kft., Szegedi Tudományegyetem — Szoftverfejlesztés Tanszék, Thormed Kft., 77 Elektronika Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük