A Cisco a közelmúltban megrendezett Egészségügyi Világkongresszuson ismertette az egészségügyi ágazat megújításáról szóló globális, egészségügyi vezetők körében végzett felmérés eredményeit. A Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG) megbízásából a Princeton Survey Research Associates International (PSRAI) által készített internetes felmérés legfontosabb megállapítása, hogy az egészségügyi ágazat átfogó megújítását leginkább az egészségügyi szakemberek közötti együttműködés javításától és információmegosztástól várhatjuk.

A Cisco a közelmúltban megrendezett Egészségügyi Világkongresszuson ismertette az egészségügyi ágazat megújításáról szóló globális, egészségügyi vezetők körében végzett felmérés eredményeit. A Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG) megbízásából a Princeton Survey Research Associates International (PSRAI) által készített internetes felmérés legfontosabb megállapítása, hogy az egészségügyi ágazat átfogó megújítását leginkább az egészségügyi szakemberek közötti együttműködés javításától és információmegosztástól várhatjuk.

A kutatás legfontosabb megállapításai

A hat kontinens 16 országában dolgozó egészségügyi vezetőktől azt kérték, hogy osszák meg nézeteiket a lakossági egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekről és lehetőségekről.

A válaszadók a következő területeket emelték ki:

 • az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben az esélyegyenlőségre megfelelő hangsúly kerüljön
 • az egészségügyi erőforrások hatékonyságát maximalizálni kell;
 • folyamatos minőségi ellátást kell biztosítani.

Arra a kérdésre, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak az egészségügy átalakítására, megújítására, a válaszadók azt felelték, hogy a technológia felhasználásával megvalósítható innováció és a távorvoslási megoldások terén várnak jelentős áttörést. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezett egészségügyi vezetők határozottan kiállnak a távorvoslási modellekkel megvalósítható fejlesztések mellett.

Középpontban a szakemberek közötti együttműködés

A kutatás szerint számos technológiában nagy lehetőségek rejlenek, de a hangsúlyt mégis az olyan integrált egészségügyi megoldásokra kell helyezni, amelyek megkönnyítik az együttműködést a hatékonyabb diagnosztizálás, kezelés és ellátásszervezés érdekében.

 • A válaszadók 65 százaléka szerint a betegek diagnosztizálása és kezelése érdekében alkalmazott, együttműködést segítő informatikai és kommunikációs technológiákban nagy lehetőségek rejlenek.
 • A megkérdezettek 65 százaléka szerint a diagnosztikai céllal készült képek és videofelvételek, valamint biometrikus adatok szintén jelentős potenciált hordoznak.
 • A szakemberek 64 százaléka a képzésben és a segédanyagok infokommunikációs megoldásokon keresztül történő biztosításában lát nagy lehetőségeket.
 • A válaszadók 32 százaléka gondolja úgy, hogy a betegeknek nyújtott távellátási modellek komoly potenciállal bírnak.

Kulcsfontosságú kérdések és kihívások

 • Az egészségügyi szolgáltatások biztosítása terén a vezetők 35 százaléka számára az egészségügyi szakemberek és kapacitások elosztása jelenti a legnagyobb kihívást.
 • A másik kiemelkedő probléma a válaszadók 20 százaléka szerint az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő számú egészségügyi szakember.
 • A legjelentősebb, átfogó problémákat tekintve a vezetők a hatékonyságot és a minőségi ellátást az „állam számára megfizethető egészségügyi szolgáltatások nyújtása" elé sorolták.

Eltérés a lehetőségek és a valóság között

A válaszadók határozottan támogatják a távorvoslást, de jelentős különbséget látnak a már ismert lehetőségek és a jelenleg alkalmazott módszerek között.

 • A válaszadók mindössze 4 százaléka jelentette ki, hogy „nincs égető szükség a távorvoslásra".
 • Csak 9 százalékuk gondolja úgy, hogy a digitális adatok és képek megosztása napjainkban nagyon gyakori, és csupán 4 százalékuk gondolja ugyanezt az infokommunikáció segítségével folytatott szakmai együttműködésről.

Ígéretes nemzeti kezdeményezések

A felmérés az olyan új, nemzeti programokban rejlő lehetőségeket is vizsgálta, amelyek keretében a távorvoslás választ adhatna a legfontosabb kihívásokra. Többek között:

 • Nemzeti egészségügyi központok („Center of Excellence"): ezek a központok konzultációt, orvosi vizsgálatokat és ellátásszervezési támogatást nyújthatnak a fekvőbeteg-, járóbeteg-, közösségi és otthoni ellátás esetén is.
 • Többletkapacitás biztosítása távorvoslás révén: a természeti katasztrófák (földrengések, szökőárak, járványok) miatt az egészségügy szolgáltatások iránti hirtelen megnövekvő igény rávilágít a tervezés és a felkészülés szükségességére.
 • Más helyszínen tartózkodó szakemberek bevonása az egészségügyi ellátásba: szükség esetén távoli szakértők bevonása révén az egészségügyi dolgozók, ápolók kezelhetik az egyszerűbb problémákat, és magasabb színvonalú ellátást nyújthatnak.

Cselekvésre van szükség

A kormányoknak, az egészségügyi szakembereknek és a magánszektor szervezeteinek fontos szerep jut az egészségügyi ellátás biztosításában. A válaszadók szerint a kormányok legfontosabb feladata, hogy létrehozzák az egészségügyi fejlesztésekhez szükséges technológiai infrastruktúrát. A magánszektor egészségügyi szervezetei az állami és a magánszektor közötti partnerségek kialakításában játsszák a legjelentősebb szerepet. Az egészségügyi szakemberek és szakmai szervezeteik együttműködhetnek a kormányokkal a távorvoslás kiépítését akadályozó korlátok megszüntetésében.

A felmérés háttere

A Princeton Survey Research Associates International a kutatást ötnyelvű online felmérés formájában végezte a következő országok szakembereinek személyes megkérdezésével: Anglia, Ausztrália, Brazília, Chile, Dél-Afrika, Egyesült Államok, Franciaország, India, Jordánia, Kanada, Kenya, Mexikó, Németország, Nigéria, Skócia és Szaúd-Arábia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük