2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ELTE Eötvös József Collegium centenáriumi konferenciája

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44368"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/100_éves_az_Eotvos_kollegium_programok_0.thumbnail.jpg" border="0" width="53" height="100" /></a></span> <p>Száz éves az Eötvös Collegium épülete. Ebből az alkalomból 2010. október 25-28. között ünnepi konferencia-sorozatot szervez a Collegium.

 100 éves az eotvos kollegium programok 0.thumbnail

Száz éves az Eötvös Collegium épülete. Ebből az alkalomból 2010. október 25-28. között ünnepi konferencia-sorozatot szervez a Collegium.

 100 éves az eotvos kollegium programok 0.thumbnail

Száz éves az Eötvös Collegium épülete. Ebből az alkalomból 2010. október 25-28. között ünnepi konferencia-sorozatot szervez a Collegium.Az 1895-ben alapított Eötvös József Collegium a Báró Eötvös József által kidolgozott oktatási reform eredményeként jött létre mint a színvonalas tanárképzés intézménye.

Az első évfolyamok hallgatói közül a magyar tudomány és művészet olyan kiválóságai kerültek ki, mint Kodály Zoltán, a kitűnő nyelvész Gombocz Zoltán, az irodalomtörténész Horváth János, a történész Szekfű Gyula, az író Szabó Dezső, a költő és filmesztéta Balázs Béla, a művészettörténész Gerevich Tibor vagy a kémikus Zemplén Géza.

A Collegium – az ELTE-n, hazánkban, sőt, Európában is – egyedülálló módon az egyetemi képzést kiegészítve a személyes kapcsolatokon alapuló kiscsoportos szemináriumi és tutoriális képzés alternatíváját nyújtja: ez a munkamódszer azon a meggyőződésen és tapasztalaton alapul, hogy a produktív szellemi környezet elengedhetetlen összetevője a személyes kapcsolattartás. Ennek megfelelően egy-egy szak oktatói és hallgatói műhelyeket hoznak létre, s e műhelyek szervezik és koordinálják a szemináriumokat, tutori órákat, szakmai előadásokat.

A Collegium egykori és mai oktatási koncepciójának is egyik központi gondolata az interdiszciplinaritás.

Az Eötvös Collegium működésének szerves részét képezi a hagyományosnak tekinthető versenyszellem és inspiratív környezet, mely – párját ritkító módon – nem megy a személyes kapcsolatok rovására, sőt, a Collegiumban kötött barátságok a tapasztalatok szerint élethosszig megmaradnak a collegisták mind szakmai, mind és magánéletében.             

Az Eötvös Collegium tudományos és egyéb eredményei mellett egy különlegesen szép épülettel is büszkélkedhet: az Alpár Ignác építész által megálmodott Collegiumot éppen száz esztendővel ezelőtt, 1910 karácsonyán vehették birtokukba a tanárok és a diákok. Az 1911. október 26-i, a Collegium tornatermében lezajlott hivatalos avatáson és megnyitón a kor hazai és külföldi tudományos életének nagyjai is részt vettek: jelen volt – a teljesség igénye nélkül – Wlassics Gyula, korábbi oktatási és kulturális miniszter, Émile Borel, a Collegium testvérintézményének, az École Normale Supérieure-nek az igazgatója, Zichy János, akkori oktatási és kulturális miniszter, Eötvös Loránd, a Collegium curatora, maga is korábbi oktatási és kulturális miniszter.

Száz évvel később, erre emlékezvén, 2010. október 25-én újra szélesre tárul a Collegium kapuja, és megtölti a tornatermet a magyar és európai tudományos élet krémje – köztük több egykori collegista -, velük tisztelegnek majd a Collegium eszménye előtt az oktatásügy mai felelősei (a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében Réthelyi Miklós miniszter, Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár, valamint Dux László államtitkár-helyettes), valamint a Collegiummal szakmai kapcsolatokat ápoló országok hazánkba delegált nagykövetei  Az ünnepélyes megnyitó után színvonalas, négy napos konferencia veszi kezdetét október 28-ig, melyen – tematikus blokkokban, tudományterület szerint (Slavica, Graeca et Latina, Gallica et Hispanica, Germanica) egyrészt a Collegium külföldi testvérintézményeinek képviselői, másrészt volt és jelenlegi Eötvös collegisták tartanak előadásokat, valamint szemináriumok várják az érdeklődő hallgatót.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.