Míg egyes nyugat-európai országokban az emberek több mint 80 százaléka rendelkezik valamilyen balesetbiztosítással, Magyarországon ez az arány egyelőre alig haladja meg a tíz százalékot. Pedig anyagi akadálya nemigen lehet egy ilyen védelemnek: a piacon elérhető balesetbiztosításokkal havi 2 ezer forintos díj ellenében akár 10 millió forintos térítési limit is elérhető, baleseti halál vagy rokkantság esetén. Az újabb balesetbiztosítások egy része pedig már olyan kockázatokra is fedezetet vállal, mint az extrém sportok, vagy éppen különféle rovar- és pókcsípések vagy éppen mérgezések következményei.

Míg egyes nyugat-európai országokban az emberek több mint 80 százaléka rendelkezik valamilyen balesetbiztosítással, Magyarországon ez az arány egyelőre alig haladja meg a tíz százalékot. Pedig anyagi akadálya nemigen lehet egy ilyen védelemnek: a piacon elérhető balesetbiztosításokkal havi 2 ezer forintos díj ellenében akár 10 millió forintos térítési limit is elérhető, baleseti halál vagy rokkantság esetén. Az újabb balesetbiztosítások egy része pedig már olyan kockázatokra is fedezetet vállal, mint az extrém sportok, vagy éppen különféle rovar- és pókcsípések vagy éppen mérgezések következményei.

Magyarországon 2015-ben mintegy 633 ezer önálló balesetbiztosítási szerződést tartottak nyilván, ami közel 17 milliárd forint állomány díjat jelent (Forrrás: MABISZ). Lakás-, gépjármű és egyéb biztosítások kiegészítő elemeként további baleset- illetve betegségbiztosítási szerződések növelik a lakosság biztosítottságát. "Becslésünk szerint mindössze a lakosság 11 százalékát védi valamilyen balesetbiztosítás – mutat rá Bóna Katalin, az UNION Biztosító ügyvezető igazgatója. – Összehasonlításképpen ez az arány az Egyesült Királyságban vagy Németországban 80 százalék felett alakul – igaz, ennek nem csupán a biztosítási kultúra eltérő szintje az oka, hanem a társadalombiztosítás eltérő rendszere is: ott a TB csupán a munkához kapcsolódóan elszenvedett balesetekre kínál fedezetet, a szabadidős kockázatokat külön biztosításokkal kell fedezni."

Az UNION Biztosító megvizsgálta, hogy milyen korosztályok milyen arányban rendelkeznek külön balesetbiztosítással.

A felmérés során kiderült, hogy a balesetbiztosítások felét a 36-50 év közötti korosztály köti, a térítésekben is ugyanekkora arányban részesülnek. Viszont éppen a legaktívabb életet élő, 19-25 éves korosztályra csak tízből mindössze egy biztosítás jut, noha az összes baleseti kárkifizetésnek a 16 százaléka esik rájuk – ez a kötési aránynak több mint másfélszerese. Ebben a korcsoportban lenne a legnagyobb szükség a balesetbiztosítások további népszerűsítésére.

Indul a fesztiválszezon

Június végétől elindul a nyári fesztiválszezon, mely jelentős számban épp a fenti, 19-25 éves korosztályt érinti. Időnként már előfordul, hogy a rendezvényszervezők csoportos balesetbiztosítást kötnek, melynek révén a belépőjegyet váltók automatikusan kapnak balesetbiztosítási fedezetet. A gyakorlatban azonban a szervezők jellemzően alacsony biztosítási összegre kötik, és ennek megfelelőek a térítési összegek is. Vagyis ez a megoldás nem helyettesítheti a standard balesetbiztosítást: miközben egy megfelelő balesetbiztosítás haláleset vagy rokkantság esetén akár 10 milliós térítést is nyújt, addig a fenti biztosítások térítési limitje kedvező esetben is csak néhány százezer forint szokott lenni.

Fontos tudni, hogy bármilyen balesetbiztosításunk is van, a fesztiválokon az átlagosnál gyakoribb alkoholos befolyásoltság, illetve a gondatlanság a többi biztosításfajtához hasonlóan ebben az esetben is kizáró tényező. Nyári rendezvényeken jellemző bekövetkező példa az ilyen esetekből fakadó napégés, melynek következményeit egy balesetbiztosítás sem téríti.

Ha extrém sportot próbálnánk ki, érdemes ebből a szempontból is megvizsgálni, milyen balesetbiztosítást kötünk, ugyanis erre a tevékenységre csak egyes biztosítók termékei vállalnak fedezetet. Ez különösen annak fényében fontos szempont, hogy 2007 óta ugyanis a kötelező egészségbiztosítási járulék sem fedezi az ilyen tevékenységek során elszenvedett balesetekkel kapcsolatos ellátásokat.

A balesetbiztosítások néhány további fontos jellemzője

  • Ha több balesetbiztosítással rendelkezünk, ezek szolgáltatása baleset esetén összeadódik. Ide értendők a lakás- és gépjárműbiztosításokhoz köthető kiegészítő biztosítások is.
  • A balesetbiztosításokhoz kapcsolódó díjak és térítések aránya igen kedvező: havi 2000 forint körüli díj mellé már 10 milliós térítési limitet szerezhetünk baleseti halálra, rokkantságra. Egy négyfős család számára ugyanez a fedezeti szint már 4000 forint alatt biztosítható.
  • Az egyes balesetbiztosítások térítési köre lényegesen eltérhet egymástól: van, amelyik csak a hagyományos értelemben vett sérülésekre érti a baleset fogalmát, más termékeknél beleférnek a fedezetbe olyan, különösen a nyári időszakban előforduló balesetek is, mint a rovar- vagy pókcsípés, illetve különböző mérgezések is.
  • A balesetbiztosítások többnyire 24 órában, a világ minden országában érvényesek (jellemző kivételt a csoportos munkahelyi baleseti konstrukciók képeznek). Tehát nem csak belföldön, de akár külföldi utazások során is kedvező kiegészítő szolgáltatást jelentenek az utasbiztosítások mellé: míg az utasbiztosítás az ellátáshoz kapcsolódó költségeket fizeti meg, addig a balesetbiztosítás adott összegű térítést nyújt a kapcsolódó további kiadások fedezésére.

A gyerekeknek sem árt a kiegészítő védelem

A 18 év alatti korosztály számára az állam ingyenesen biztosít alapszintű balesetbiztosítást. Bár az Általános Gyermek- és Ifjúsági Balesetbiztosítás hatálya egész évre, így a nyári időszakra is kiterjed, érdemes áttekinteni, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt. Egy csonttörés esetén 3 ezer forint a kifizetett összeg, ami a legtöbb szülőt nem is ösztönzi az utánjárásra. Fontos tudni, hogy ez a biztosítás a csonttörésen kívül még baleseti halálra, valamint a balesetből eredő maradandó egészségkárosodásra fizet szintén nem túl magas, 200, illetve 300 ezer forintos összegeket. A hosszú távú következményekkel nem járó balesetre ugyanúgy nem kínál elegendő fedezet, mint ahogyan a kapcsolódó kórházi költségekre sem. Ezt csupán kiegészítő biztosítás megkötésével tudjuk elérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük