Merényi JuditMerényi Judit

Egy kényelmes fotel, egy pohár bor, halvány fények, esti nyugalom a nehéz munka után, és egy CD. Az Óbudai Társaskör vezetőjének, Merényi Juditnak ajándéka, egyfajta összegzése ez a CD mindannyiunknak. Zene és vers, élmény fülnek, szívnek, léleknek. Megjelent Merényi Judit: Az én ajándékom versben és zenében című összeállítása.

 Merényi JuditMerényi Judit

Egy kényelmes fotel, egy pohár bor, halvány fények, esti nyugalom a nehéz munka után, és egy CD. Az Óbudai Társaskör vezetőjének, Merényi Juditnak ajándéka, egyfajta összegzése ez a CD mindannyiunknak. Zene és vers, élmény fülnek, szívnek, léleknek. Megjelent Merényi Judit: Az én ajándékom versben és zenében című összeállítása.

Farkas László az Új Írás szerkesztője így méltatta Merényi Judit alkotását: „Egy Merényi-csokor, tizenöt szál virágból, áhítatos zenékkel körbevéve. Megszólalhat akár ünnepségeken is, sokaságnak. Még inkább otthoni ünnepen, meghitt magányban, ahogyan én hallgattam először. Megpróbálhatnám elmondani a meghatottságot, az élményt, a megrendülést, de kritikusi vénám megint rossz felé visz, mint annyiszor: magyarázni akarom a csodát. Megérteni és előtárni a titkait. – Most röviden, csak néhány motívumát. Azt mondják, én is azt szoktam mondani, hogy a szép hang nem érdem, hanem isten ajándéka. Hát ha akárki ajándéka is, ne hallgassuk el, ha egy előadó művésznek, mintegy ráadásul, gyönyörű hangja van. Telt, zengő, bársonyos, muzsikás, mélyhegedű hangja, rádióból, tévéből, lemezről azonnal fölismerhető hang-egyénisége."

Merényi Judit gondolata, melyet kiadványa belső oldalán nyújt felénk: „Igyekeztem"…teljes, tiszta szívvel élni…" a mögöttem hagyott évek alatt. Mindig meg akartam fogalmazni minden kis rezdülést, minden kapcsolódó hangulatot, szint, érzést, feltoluló emlékfoszlányok sorát. Nem sikerült. Vagy csak ritkán. És biztosan nem akkor, amikor nagyon szükség lett volna rá.

Egy nagy színes gombolyag. Felfejlődik egy-egy szál, mely messze, hosszú, belső meséken át vezet…hova is? Talán azokhoz, akiket szerettem, akik fontosak voltak. Emlékekhez, melyek bizonyára csak bennem élnek.

Vers és zene adja a fogódzót, mely megfoghatatlan és csak lélektől lélekig segít.

Keresve egy csendes estét, talán mégis sikerül megfogalmazni általuk az elillanót, a pillanatok lényegét, a lelket erősítőt. Ez a színes gombolyag- József Attila nagynénémhez írt versének címével: Az én ajándékom."

A Hungaroton kiadó által megjelentetett zenés, verses CD-t Merényi Judit állította össze, és Ő az, aki a lemezen található verseket elmondja. Hallható tolmácsolásában többek között Babits Mihály: Recitativ, Váci Mihály. Nélküled, Simai Mihály: Téli bánat, Szabó Lőrinc: Hajnali Rigók, Áprily Lajos: A csavargó a halálra gondol című versei. Számos zenei érték, gyöngyszem csendül fel még a korongon olyan előadóktól, mint például a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, vagy Kocsis Zoltán.

Még nem késő szeretteinknek e csodálatos ajándékot beszerezni, és szeretetbe becsomagolva, gondoskodással, kedvességgel átkötve a fa alá tenni.

Hadd nyújtsak át most én is ízelítőként Önöknek egy idézetet -sajnos csak írott formában- a CD-ről, a címadó verset József Attilától.

                                                Az én ajándékom

                        A szívem hoztam el. Csinálj vele

                        Amit akarsz. Én nem tudok mást tenni

                        És nem fáj nekem semmi, semmi, semmi,

                        Csak a karom, mert nem öleltelek.

                        Oly fényes az még, mint uj lakkcipő

                        És lábod biggyedt vonalára szabták,

                        De ruganyos, mint fürge gummi-lapdák

                        És mint a spongya, mely tengerbe' nő.

                        Két fájó karral nyujtom mostan néked

                        És fáradt barna szóval arra kérlek:

                        Ha eltiporsz is füvet, harmatost,

                        Ha elkopott a lakktopánka egyszer

                        S ki megfoltozza, nem terem oly mester,

                        Az uccasárba akkor se taposd.

           

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük