2022.december.09. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az energiaszolgáltatók felé fizetési hátralékkal rendelkező fogyasztók lehetőségei

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/36258"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ego.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>A rendkívüli hidegben nem csupán a hajléktalan emberek vannak életveszélyben, hanem a saját lakásukban élő szegények, magányos, beteg, idős vagy mozgásukban korlátozott emberek is.</p><p>

  ego.thumbnail

A rendkívüli hidegben nem csupán a hajléktalan emberek vannak életveszélyben, hanem a saját lakásukban élő szegények, magányos, beteg, idős vagy mozgásukban korlátozott emberek is.

  ego.thumbnail

A rendkívüli hidegben nem csupán a hajléktalan emberek vannak életveszélyben, hanem a saját lakásukban élő szegények, magányos, beteg, idős vagy mozgásukban korlátozott emberek is.

A közüzemi tartozást felhalmozók számára a szociális törvény által meghatározott, a lakhatás biztonságát segítő eszközökön (lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési szolgáltatás) túl ki kell emelni a védendő – szociálisan rászoruló és fogyatékossággal élő – fogyasztókra vonatkozó szabályrendszert. Védendő fogyasztók azok, akik meghatározott ellátásokban részesülnek (aktív korúak ellátása, lakásfenntartási támogatás, ápolási díj, időskorúak járadéka, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, otthonteremtési támogatás, illetve a nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő), vagy fogyatékossággal élnek és a szolgáltatónál nyilvántartásba vetették magukat. Nem fizetés vagy fizetési késedelem esetén csak akkor kapcsolhatóak ki az energiaellátásból, ha a szolgáltató által felajánlott előre fizetős kártyás mérőórát nem fogadják el, vagy annak felszerelését meghiúsítják. A kártyás mérőórával a fogyasztók annyi energiát használnak fel, amennyit előzetesen kifizettek. A készülékek működtetéséhez az önkormányzat is köteles hozzájárulni.

Annak érdekében, hogy a települési önkormányzatok jegyzői minél korábban értesüljenek a közüzemi tartozást felhalmozó fogyasztókról, jelzőrendszert működtetnek az energiaszolgáltatók közreműködésével. A hátralékos (védendőként még nem regisztrált) fogyasztót a szolgáltató tájékoztatja a védendő fogyasztókat megillető kedvezményekről, a nyilvántartásba történő felvétel kérelmezésének módjáról, valamint megküldi részére a kérelemként használható adatlapot. Amennyiben a fogyasztó a tartozását továbbra sem fizette meg, a szolgáltató a tartozás fennállásáról értesíti az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, aki intézkedik.

Múlt év novemberétől egy új jogcímmel bővült a kríziskezelő program. Azok a családok, ahol nem vehető igénybe semmilyen fűtési célú vezetékes energiaforrás (gáz, áram), ötvenezer forint összegű támogatásban részesülhetnek. A támogatást közvetlenül az áramszolgáltató részére utalják, a hátralék törlesztése után fennmaradó összegből az előrefizető kártyás mérőórát töltik fel, vagy havi számlajóváírásként jelenik meg, ezek hiányában pedig készpénzben kapja meg a jogosult.

        A téli időszakban a hajléktalanellátás tekintetében szükség van az egész évben hozzáférhető szolgáltatások, férőhelyek kapacitásának bővítésére, valamint bizonyos ellátások időszakos működtetésére.

A KSH, valamint a Pénzügyminisztérium adatait figyelembe véve 2009-ben a hajléktalan emberek ellátását végző intézmények működtetését a költségvetés mintegy 6.7 milliárd forinttal támogatta normatív hozzájárulás formájában. A téli kiegészítő programok kiadásaihoz a kormányzat minden évben pályázati keretet biztosít, ennek összege 2009-ben 630,5 millió forint volt.

Az utcán élők ellátását egész évben 95 utcai szociális munkás szolgálat végzi, a munka megszervezését és tevékenységének koordinálását minden régióban diszpécserszolgálatok segítik. Népkonyhai étkeztetésben a kiegészített téli kapacitással együtt összesen 7713 adag ételt osztanak ki naponta. Nappali melegedőkben 6475 férőhely áll rendelkezésre. Az éjjeli menedékhelyek és az átmeneti szállók összesen 8560 fő befogadására alkalmasak. A tartós bentlakásos intézményekben (hajléktalanok otthona és rehabilitációs intézménye) 578 engedélyezett férőhely működik.

Vidéken összesen 20, Budapesten pedig 6 orvosi rendelőben látják el a hajléktalan embereket. A fővárosban az utcán élők ellátását 4 mozgó orvosi szolgálat segíti. Továbbá Budapesten 4, illetve Miskolcon, Pécsett, Debrecenben, Szegeden pedig egy-egy regionális hatáskörrel rendelkező, 24 órás egészségügyi centrum működik (összesen 171 lábadozó férőhellyel). Ezen túl Budapesten egész évben 3 intézményben működik ápolást, orvosi ellátást biztosító krízis osztály és lábadozó, ahol összesen 123 főt tudnak fogadni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.