A 2011. júliusi első 50 százalékos tulajdonszerzés után most az Erste Bank Hungary Zrt. megvásárolta a Magyar Factor Zrt. részvényeinek fennmaradó 50 százalékát, így a faktor társaság 100 százalékos tulajdonosa lett. A Magyar Factor Zrt. megvásárlásával az Erste Magyarország 2. legnagyobb faktoring szolgáltatója lett, közel 22 százalékos piaci részesedéssel.

A 2011. júliusi első 50 százalékos tulajdonszerzés után most az Erste Bank Hungary Zrt. megvásárolta a Magyar Factor Zrt. részvényeinek fennmaradó 50 százalékát, így a faktor társaság 100 százalékos tulajdonosa lett. A Magyar Factor Zrt. megvásárlásával az Erste Magyarország 2. legnagyobb faktoring szolgáltatója lett, közel 22 százalékos piaci részesedéssel.

Major János, az Erste Bank Hungary Zrt. vállalati üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a tranzakció kapcsán elmondta: a hazai faktoring piacban rejlő növekedési lehetőség és a gazdasági válság időszakában is kezelhető mértékű kockázati szint a faktoringot, mint finanszírozási formát a banki hitelezésben kedvelt módszerré, eszközzé tette.

A Magyar Factor együttműködik a bank saját faktoringra specializálódott leányvállalatával, a 2005-ben alapított, jelenleg 10,3 százalékos piaci részesedéssel bíró Erste Faktor Zrt.-vel. Az Erste Faktor 2010-ben közel 91 milliárd forintos forgalommal a negyedik legnagyobb cégnek számított a piacon. A Magyar Factor tavaly 100,5 milliárdos forgalommal a 3. legnagyobb szereplő volt, 11,4 százalékos részesedéssel.

Mint ismert, az Erste Bank Hungary Zrt. nyár közepén vette meg a BRE Banktól a Magyar Factor Zrt.-ben lévő 50 százalékos részesedését, a bank ezzel a mostani ügylettel vált egyedüli tulajdonossá. Az akvizíció eredményeként az Erste Bank Hungary Zrt. a második legnagyobb szolgáltató lesz egyedülálló termék- és strukturált finanszírozási palettával, országos hálózatával.

A tulajdonosi döntés értelmében megkezdődik az Erste Faktor és a Magyar Factor egyesülésének előkészítése. Az igazgatóság tagjai Kálmán Lászlót, az Erste Bank Közép-és kisvállalati divíziójának vezetőjét választották az igazgatóság elnökévé, aki a PSZÁF jóváhagyását követően a társaság vezérigazgatói posztját is betölti majd.

Major János kiemelte: a faktoring szolgáltatás megerősítésével az Erste Bank Hungary Zrt. stratégiai céljait tovább erősítve olyan magas szintű pénzügyi tanácsadást tud nyújtani vállalati ügyfelei számára, amely az erősödő ügyfélkapcsolatok miatt az elkövetkező években új lendületet kapott banki versenyben komoly előny lesz számára.

A Magyar Factor Zrt. megvásárlása több lépcsőben valósult meg. Az Erste Bank Oesterreich megvásárolta az Intermarket Bank AG részvényeinek 56,2 százalékát a lengyel BRE Banktól, 10 százalékát pedig a Coface osztrák hitelbiztosítótól. Az Erste Group ennek nyomán 88,6 százalékos tulajdoni hányadot szerzett meg abban az Intermarket Bankban, amely a Magyar Factor Zrt. másik 50 százalékának volt a tulajdonosa.

Erste Bank Hungary Zrt. és az Intermarket Bank AG szerződést írt alá júliusban a Magyar Factor Zrt.-ben levő tulajdonrész megvásárlásáról, melyet a PSZÁF augusztus végén engedélyezett. A tranzakció lezárása és a részvénykönyvi változás bejegyzése szeptember 9-én megtörtént.

A tulajdonosi döntés értelmében megkezdődik az Erste Faktor és a Magyar Factor egyesülésének előkészítése. Az egyesülés minél hatékonyabb lebonyolítása érdekében az új tulajdonos azonos módon változtatta meg a két cég felügyelő bizottsági és igazgatósági összetételét. Az igazgatóság tagjai: Kálmán László (Erste Bank Kis-és Középvállalati Divízió vezetője), Nemes Róbert (Erste Bank Kis-és Középvállalati Hálózat Értékesítési igazgatója) és Kisgergelyné Vikor Krisztina, faktoring operációs és kockázatkezelési igazgató. Az igazgatóság tagjai Kálmán Lászlót választották az igazgatóság elnökévé, aki a PSZÁF jóváhagyását követően a társaság vezérigazgatói posztját is betölti majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük