Az Európai Bizottság elfogadta a negyedik jelentését arról, hogy egyes harmadik országok a viszonosság elvének megsértésével vízumkötelezettséget tartanak fent. A jelentés azt mutatja, hogy előrelépés történt a teljes vízumviszonosság irányába.

Az Európai Bizottság elfogadta a negyedik jelentését arról, hogy egyes harmadik országok a viszonosság elvének megsértésével vízumkötelezettséget tartanak fent. A jelentés azt mutatja, hogy előrelépés történt a teljes vízumviszonosság irányába.

Jacques Barrot alelnök, a jogérvényesülésért, szabadságért és biztonságért felelős biztos a viszonossági mechanizmus hasznosságát hangsúlyozta: „Ez a jelentés egyértelműen rámutat, hogy a harmadik országokkal az új vízumviszonossági mechanizmus keretében folytatott párbeszéd újfent hatékonynak bizonyult, és lehetővé tette, hogy valamennyi polgárunk további három országba utazhasson vízummentesen. A jelentés emellett azonban megtorló intézkedéseket is javasol ott, ahol nem sikerült kellő előrelépést elérni. Elfogadhatatlan, hogy egyes harmadik országok állampolgárai vízummentesen utazhatnak az EU-ba, míg uniós polgártársaink egy része nem léphet be vízum nélkül ezekbe az országokba. Ez vízumviszonossági mechanizmusunk egyik alapelve, és én elköteleztem magam amellett, hogy ezen elvnek teljes körben érvényt szerzek."

A jelentés legfontosabb következtetései azt tanúsítják, hogy jelenleg teljes vízumviszonosság valósul meg Izraellel, Malajziával és Paraguay-jal. A Bizottság jelentős előrehaladást ért el a párbeszéd során Kanadával, amely az utóbbi tíz hónapban hat tagállammal szemben szüntette meg a vízumkötelezettséget. Az Ausztráliával folytatott párbeszéd során a Bizottság elérte, hogy az összes tagállam állampolgárai hozzáférjenek a könnyített kiadási mechanizmushoz, és 2008 októberétől – az ausztrál eVisitor rendszer bevezetését követően – egyenlő bánásmód valósuljon meg velük szemben. Az ausztrál eVisitor rendszer végrehajtását alaposan figyelemmel fogják kísérni. Brazília vonatkozásában megkezdődtek a rövid távú tartózkodásra jogosító vízummentességi megállapodásról szóló tárgyalások az Európai Közösség és Brazília között.

Nem történt előrelépés Japánnal, Panamával, Szingapúrral és az Amerikai Egyesült Államokkal (USA) kapcsolatban. A Bizottság megállapítja, hogy Japán jelenleg vizsgálja a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok alóli mentesség kiterjesztését a román állampolgárokra, azonban megismétli azt a kérését, hogy az összes EU tagállam állampolgárai számára biztosítsanak teljes, kölcsönös vízummentességet. A Bizottság figyelemmel kísérli Panamának azt a szándékát, hogy megszünteti a bolgár és a román állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettséget. Szingapúr tekintetében a Bizottság azt javasolja, hogy amennyiben ésszerű időn belül nem valósul meg a teljes viszonosság, vegyenek fontolóra megtorló intézkedéseket.

A Bizottság és az egyes tagállamok összes erőfeszítése ellenére sem történt érzékelhető előrelépés az Amerikai Egyesült Államok vonatkozásában. Tizenkét uniós tagállam állampolgárai továbbra is vízumkötelezettség alá tartoznak az USA-ba történő beutazásukkor. Az Amerikai Egyesült Államok a 2008. júniusi EU-USA csúcstalálkozón kötelezettséget vállalt arra, hogy az idén további uniós tagállamokra terjeszti ki a vízummentességi programját. Ezért amennyiben továbbra sem történik előrelépés, a Bizottság megtorló intézkedésekre tesz majd javaslatot, pl. 2009. január 1-től a vízumkötelezettség ideiglenes visszaállítására a diplomáciai és a szolgálati/hivatalos útlevéllel rendelkező amerikai állampolgárokkal szemben.

A Bizottság 2009. június 30-ig nyújtja be a következő jelentését.
A Jogérvényesülés, Szabadság és Biztonság Főigazgatóságának weboldala:
http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/freetravel/visa/doc_freetravel_visa_en.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük