2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Európai Etikai Csoport kérte az Európai Bizottságot, hogy mezőgazdasági politikájában juttasson érvényre etikai elveket

3 perc olvasás
<p><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline left"><a href="/node/19868"><img class="image thumbnail" src="/files/images/euroo.thumbnail_1.jpg" border="0" width="100" height="69" /></a></span>Az Európai Etikai Csoport a 2009. január 21-én találkozót tartott Mariann Fischer Boel asszonnyal, az unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosával, amelyen előterjesztette a mezőgazdaságban alkalmazott modern technológiák etikai vonatkozásairól kiadott véleményében szereplő főbb ajánlásokat.</p><p>

euroo.thumbnail 1Az Európai Etikai Csoport a 2009. január 21-én találkozót tartott Mariann Fischer Boel asszonnyal, az unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosával, amelyen előterjesztette a mezőgazdaságban alkalmazott modern technológiák etikai vonatkozásairól kiadott véleményében szereplő főbb ajánlásokat.

euroo.thumbnail 1Az Európai Etikai Csoport a 2009. január 21-én találkozót tartott Mariann Fischer Boel asszonnyal, az unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosával, amelyen előterjesztette a mezőgazdaságban alkalmazott modern technológiák etikai vonatkozásairól kiadott véleményében szereplő főbb ajánlásokat.

Az európai mezőgazdaság előtt álló feladatok megoldása és az új lehetőségek kihasználása érdekében a csoport – Barroso elnök felkérésére – decemberben véleményt fogalmazott meg a modern mezőgazdasági technológiák fejlődése kapcsán felmerülő etikai kérdésekről. A csoport úgy határozott, hogy elsősorban a növényi eredetű élelmiszerek elsődleges előállításával kapcsolatos mezőgazdasági technológiákra és módszerekre összpontosít.

Véleményében az etikai csoport kifejtette: tisztában van azzal, hogy a világ gyarapodó népességének táplálékkal való ellátásához a mezőgazdasági innováció elősegítésére lesz szükség – megjegyzi azonban, hogy a technológiai fejlesztés önmagában nem jelenthet végleges megoldást az EU és a világ mezőgazdaságában napjainkban jelentkező nehézségekre.

A csoport hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági technológiákra vonatkozóan integrált látásmódra és integrált megközelítésre van szükség annak érdekében, hogy a termelési, tárolási és értékesítési folyamatokat együtt lehessen látni az új technológiák hatásainak etikai szempontú vizsgálata során. A csoport véleménye szerint a legfőbb cél (1) az élelmezésbiztonság, (2) az élelmiszer-biztonság és (3) a fenntarthatóság: ezek azok az elvi irányvonalak, amelyekhez bármely mezőgazdasági technológiának igazodnia kell.

Ezen etikai keretet kiindulópontként véve az Európai Etikai Csoport véleménye számos további kérdéssel kapcsolatban is tartalmaz ajánlásokat, úgymint: az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálata, a mezőgazdasági technológiák műszaki hatásvizsgálata; az élelemhez való jog; a mezőgazdasági technológiák fenntarthatósága; élelmiszer-biztonság; mezőgazdasági biodiverzitás; talaj- és vízvédelem; bioüzemanyagok; géntechnológiával módosított növények; kutatás a agrártudomány területén; politikai döntéshozatal a szántóföldi művelés területén; a mezőgazdasági termékek világkereskedelme; a szellemi tulajdonjog rendszere; tisztességes verseny és „vertikális monopóliumok"; élelmiszerárak; társadalmi szempontok; a nyilvánosság részvétele; az uniós polgárok felelőssége; élelmiszer-hulladék stb.

Az Európai Etikai Csoport tizenöt, a Bizottság által kinevezett szakértőből álló független, pluralista testület, amelynek tevékenysége több szakterületre is kiterjed, és amelynek feladata állást foglalni etikai kérdésekben.

Az Európai Etikai Csoport véleménye, a sajtóközlemény teljes szövege, valamint a tagok listája megtalálható a csoport honlapján:

http://ec.europa.eu/european_group_ethics/index_en.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.