2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Európai Parlament az újfajta terápiákkal kapcsolatos szabályozásról dönt elsõ olvasatban.

3 min read
  <span class="inline left"><a href="/node/916"><img class="image thumbnail" src="/files/images/euparlament.thumbnail.jpg" border="0" alt="Európai Parlament épülete" title="Európai Parlament épülete" width="100" height="66" /></a></span> <p>A Kathpress hírügynökség beszámolója szerint egy olyan irányelv elfogadásáról van szó, amely egységes szabályozást biztosítana a szövet-, gén- és sejtterápia termékeinek engedélyezésére. A vitára Strassburgban, hétfõn kerül sor, a szavazást kedden vagy szerdán tartják.</p><p>

  Európai Parlament épülete

A Kathpress hírügynökség beszámolója szerint egy olyan irányelv elfogadásáról van szó, amely egységes szabályozást biztosítana a szövet-, gén- és sejtterápia termékeinek engedélyezésére. A vitára Strassburgban, hétfõn kerül sor, a szavazást kedden vagy szerdán tartják.

  Európai Parlament épülete

A Kathpress hírügynökség beszámolója szerint egy olyan irányelv elfogadásáról van szó, amely egységes szabályozást biztosítana a szövet-, gén- és sejtterápia termékeinek engedélyezésére. A vitára Strassburgban, hétfõn kerül sor, a szavazást kedden vagy szerdán tartják.

Vitatott, hogy az embrionális õssejtkutatás termékeit kizárják-e az irányelv alkalmazási területébõl, ahogy azt kereszténydemokrata és zöld párti európai képviselõk szorgalmazzák. Õk további etikai szabályozásért is küzdenek, így többek között az emberi test részeibõl származó nyereségszerzés tilalmáért. Liberális és szocialista képviselõk ezzel szemben azt hangoztatják, hogy a páciensektõl nem szabad az EU-ban nem egységes etikai szabályozás miatt egyes terápiákat megtagadni.

A hónap elején kudarcot vallottak a kísérletek, hogy az Európai Bizottság, az EU minisztereinek tanácsa és a képviselõk a parlamenti vita elõtt egyezségre jussanak. Egyelõre nyitott kérdés, hogyan szavaz majd a Parlament. Azt követõen a miniszterek tanácsának újra kell tárgyalnia az irányelv-tervezetet.

A kérdéssel kapcsolatban az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) és a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) brüsszeli irodája is világosan kifejtette a kérdéssel kapcsolatos etikai problémákat. Az emberi testnek vagy részeinek nyereségszerzés céljából történõ felhasználásának tilalmát kérik, s elítélik a csíravonalba történõ, vagyis a jövõ nemzedékek örökítõanyagára kiható beavatkozásokat. Végezetül pedig úgy vélik, nem szabad engedélyezni olyan termékeket, amelyeknek az elõállítása hibrid élõlények (?kimérák"), vagyis ember és állat keverékének létrehozását jelenti.

Az egyházak, a kereszténydemokraták és a zöldek azt követelik, hogy az EU-szabályozásból teljesen zárják ki azokat a termékeket, amelyek az embrionális õssejteken végzett kutatások során jöttek létre. A liberális és a szociáldemokrata oldal azonban úgy véli: ezeknek a követeléseknek semmi helyük az engedélyezési eljárás technikai elõirásaira vonatkozó irányelvben. A liberális képviselõk csütörtökön hevesen tiltakoztak a véleményük szerint egyházi körök által erõltetett etikai szabályok ellen. Frederique Ries belga liberális képviselõ úgy fogalmazott: senki nem tagadhatja meg a páciensektõl a lehetséges újszerû gyógymódokat.

MK

Kép: http://www.bmvbs.de/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük