2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Európai Roma Zenei Szakkollégium bokrétaünnepe

5 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44166"><img class="image image-preview" src="/files/images/pitch.preview.jpg" border="0" width="372" height="114" /></a></span><span class="inline inline-left"><a href="/node/44166"></a></span> <p>A Camp Europe Felsőörs Közhasznú Nonprofit Kft. 2010. október 13-án 16 órakor tartja az Európai Roma Zenei Szakkollégium bokrétaünnepét, melynek helyszíne: Felsőörs, Hóvirág utca (Malomvölgy). 

 

A Camp Europe Felsőörs Közhasznú Nonprofit Kft. 2010. október 13-án 16 órakor tartja az Európai Roma Zenei Szakkollégium bokrétaünnepét, melynek helyszíne: Felsőörs, Hóvirág utca (Malomvölgy). 

 

A Camp Europe Felsőörs Közhasznú Nonprofit Kft. 2010. október 13-án 16 órakor tartja az Európai Roma Zenei Szakkollégium bokrétaünnepét, melynek helyszíne: Felsőörs, Hóvirág utca (Malomvölgy). 

Az ünnepségen megjelenik, és rövid köszöntőt mond Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete és Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter. 

Az ünnepségen a Szakkollégium művészeti vezetője, Snétberger Ferenc és a norvég Paolo Vinaccia, valamint a jövő nyáron induló képzés első ösztöndíjas diákja is fellép.

2011 nyarán kezdi meg Felsőörsön, a Balaton-felvidéken működését Európai Roma Zenei Szakkollégium, melynek alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző Snétberger Ferenc. Támogatóik: a Norvég és a Magyar Állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet – Soros Alapítvány. Pedagógiájukat arra alapozzák, hogy a roma családok nagy figyelmet fordítanak a gyermekek zenei tehetséggondozására. A roma kisebbséghez tartozó művészek a zene világának nagy színpadain is jelentős szerepet játszanak.

Legtöbbjük zenei nevelése már a családban elkezdődött. Ma sok olyan tehetséges roma fiatal van, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak bejutni hagyományos zeneiskolába. Ha mégis sikerül bekerülniük, újabb problémát jelent az a halmozott versenyhátrányuk, amit a kulturális értelemben vett „otthon" és az onnan hozott, vagy nem hozott normák jelentenek, sokszor pedig a jelenlegi oktatási rendszer sajátosságaiból eredően nem lehetséges, hogy a pedagógusok módszereiket, tanóráikat a roma családok korábbi zenei előképzéséhez igazítsák. Az Európai Roma Zenei Szakkollégium összesen 12 hetes (őszi 3 hetes, tavaszi 3 hetes és nyári 6 hetes) kurzusain évről évre 60 fő 12-20 éves hátrányos helyzetű roma fiatal tanulhat. Intézményük arra épít, amit a gyerekek a családban tanultak, amit onnan magukkal hoznak; ösztönzik és tanítják a fiatalokat, hogy kibontakoztathassák képességeiket.

A zenei, művészeti órák mellett roma kultúra ismereti órákon, angol, informatika, tanulás-módszertan és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok, emellett egyéni pályaorientációs tanácsadást biztosítanak számukra. Tanáraik lesznek olyan hazai világhírű művész-tanárok mint: Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, és olyan kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy

Roby Lakatos. A Szakkollégium kurzusait úgy szervezik, hogy a „normál" általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetőek legyenek, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. Mindebben mentoraink segítik őket. A képzés a tanulók számára ingyenes, mivel a költségeket az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. Napi teljes ellátást, azaz étkezést és szállást biztosítanak minden tanulónak.

A képzési központ Veszprém megyében, a 71. számú főútról lekanyarodva Felsőörs központjától öt percre, az erdő ölelte Malomvölgyben található (GPS: 47°0´42´´; 17°56´49´´). A 2100 m2-es központ 120 fő szállását biztosítja: 8 fürdőszobás kiemelt komfortfokozatú apartman mellett 2-4 fős fürdőszobás szobákban további 100 fő számára nyújt kényelmes szálláslehetőséget. Mindehhez 150 fős étterem és büfé kapcsolódik. Kilenc korszerű tanterem:

hangszerekkel felszerelt próbatermek és egy számítástechnikai oktatóterem biztosítja a színvonalas oktatás körülményeit. 130 fős koncertterem és sportpályák nyújtanak lehetőséget a kikapcsolódásra. A Balaton 5 km-re, Veszprém 13 km-re fekszik az iskolától. Az Európai Roma Zenei Szakkollégium programján kívüli időben pedagógusok, szociális szakemberek, valamint az üzleti szféra képzései, konferenciái számára biztosítanak helyszínt.

Az Európai Roma Zenei Szakkollégium bokrétaünnepén Mészáros Zoltán igazgató-házigazda köszönti a vendégeket. Snétberger Ferenc és Paolo Vinaccia közös zenélése után Siri Ellen Sletner Nagykövetasszony, Dr. Navracsics Tibor miniszter és Snétberger Ferenc alapító, művészeti igazgató beszéde következik majd ismét közös zenélés a Szakkollégium első ösztöndíjasával. Ezután a vendégek megtekintik a helyszínt, amely még építés alatt áll.

A meghívottak névsora igen rangos, a fentebb említetteken kívül az Európa Parlament: Járóka Lívia képviselő, Magyar Országgyűlés: Bóka István országgyűlési képviselő, Felsőörs Község polgármestere, Veszprém MJV Önkormányzata polgármestere, Közép-dunántúli Regionális Fejlesztés Ügynökség igazgatója valamint a művész tanárok: Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a jazz-zongora és improvizációs szakirány vezetője, László Attila Liszt-díjas, Érdemes gitárművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a zenekari gyakorlat vezetője, Oláh Kálmán Liszt Díjas jazz-zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, zeneszerző, a zongora tanszak vezetője, Barcza Horváth József jazzbőgő-művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a nagybőgő tanszak vezetője, és Paolo Vinaccia, dobos, ütőhangszerművész, az ütőhangszer tanszék vezetője.

Támogatók: VÁTI Nonprofit Kft., Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nyílt Társadalom Intézet, Szakmai partnerek: Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora, Szociális Innovációs Társulás.

 http://www.campeurope.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük