Az Európai Bizottság november 26-i ülésén úgy határozott, hogy az eredetileg tervezett 130 milliárd euró helyett – az EU nemzeti össztermékének 1,5%-át kitevő – 200 milliárd eurós gazdaságélénkítő programot indít.

 Az Európai Bizottság november 26-i ülésén úgy határozott, hogy az eredetileg tervezett 130 milliárd euró helyett – az EU nemzeti össztermékének 1,5%-át kitevő – 200 milliárd eurós gazdaságélénkítő programot indít.

 

  
    Fazakas Szabolcs – szocialista EP képviselő, a quaestorok soros elnöke, a Költségvetési Bizottság főtagja – ezt nagyon fontos, jó irányba mutató lépésnek tartja, amivel az EU a pénzügyi válság kezelése után most az annak következtében fellépő reálgazdasági recesszióval kíván megbirkózni.

Külön fontosnak tartja, hogy ez a gazdaságélénkítő csomag nemcsak az egyes tagállamok helyi lehetőségeitől és igényeitől függő adócsökkentő, infrastruktúrát fejlesztő, keresletet élénkítő programot tartalmazza, hanem maga az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank is 30 milliárd euróval járul hozzá a minden tagország számára elérhető közös európai, a kis- és középvállalkozásokat, a kutatás-fejlesztést segítő programok megvalósításához. Ezek már Magyarország részére is konkrét bekapcsolódási lehetőségeket jelentenek, így érdemes ezek minél jobb hazai felhasználására koncentrálnunk.

Fazakas Szabolcs a program bejelentése kapcsán figyelemre méltónak tartja, hogy José Manuel Durão Barroso elnök és Joaquín Almunia biztos is hangsúlyozta, a gazdaságélénkítő program meghirdetése nem jelenti a Stabilitási és Növekedési Paktum hatályon kívül helyezését, azaz a túlzott deficit eljárások továbbra is folytatódni fognak azon országok esetében, melyek nem tesznek eleget a maastrichti kritériumoknak. Ennek értelmében Magyarországnak továbbra is a konvergencia programban foglalt célok teljesítésére kell koncentrálnia, és így a gazdasági válság anticiklikus hatásainak kezelése nálunk elsősorban nem a költségvetési források, kiadások növelésére, hanem a 2007-2013 között hazánk számára rendelkezésre álló, összesen 22,6 milliárd eurót kitevő alapok gyorsabb, gazdaságorientáltabb felhasználására korlátozódik. Ez már tükröződik a most elfogadott költségvetési főszámokban, valamint a kormány által meghirdetett gazdaságélénkítő programban, ahol ezen alapok fenti célok szerinti átcsoportosítása szerepel.

Figyelemre méltó, hogy ezen alapok felhasználásának megkönnyebbítésére, meggyorsítására az Európai Bizottság – követve a Parlament erre vonatkozó igényét – politikai szinten is ígéretet tett, így várhatóan nem lesz akadálya a válságkezelés és gazdaságélénkítés érdekében ezen alapok átcsoportosításának.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük