A jelöltekA jelöltek

2009. december 4-én a Vörösmarty Irodaházban került sor a Magyar Bor Akadémia által gondozott Év Bortermelője cím odaítélésére, amely a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb kitüntetés.

 A jelöltekA jelöltek

2009. december 4-én a Vörösmarty Irodaházban került sor a Magyar Bor Akadémia által gondozott Év Bortermelője cím odaítélésére, amely a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb kitüntetés.

 

A versenyen indult öt borA versenyen indult öt borA borászatot és a fogyasztót egyaránt érintő eseményen a díjat az Akadémia azzal a szándékkal ítéli oda, hogy elismerje egy-egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkásságát, borainak állandó kiváló minőségét, azok hazai és külföldi sikereit. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja.

A zsűriA zsűriAz éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg, az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat elismert személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, tudományos és érdekképviseletei, a jelentősebb hazai borkereskedő cégek, a vendéglátás és gasztronómiai valamint a szaksajtó részéről az Év bortermelője személyére érkező ajánlatokat. A felsorolásból kitűnik milyen széleskörű felmérésen alapul az előzetes ajánlás. A közel 500 címre küldött jelölőlapból visszaküldötteket összesíti, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját a Magyar Bor Akadémia tagsága körében szavazásra bocsátja. Így alakul ki a végleges eredmény.

 

A díjazott és boraA díjazott és bora Gálné Dignisz ÉvaGálné Dignisz Éva Légli OttóLégli Ottó
Lőrincz GyörgyLőrincz György Szöllősi MihálySzöllősi Mihály Vida PéterVida Péter

2009-ben az öt legjobb helyezést elért borász:

Gálné Dignisz Éva, Kunsági borvidék

Légli Ottó, Balatonboglári borvidék

Dr. Lőrincz György, Egri borvidék

Szöllősi Mihály, Ászár-Neszmélyi borvidék

Vida Péter, Szekszárdi borvidék

A díjátadó az Akadémia zenei szignálja felcsendülésével kezdődött, majd Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára köszöntő beszéde után az öt jelölt röviden ismertette munkásságát, valamint az eseményen bemutatott borát, amelyet meg is kóstolhattunk. A bemutatkozások nagyszerűen sikerültek. Dr. Kállay Miklós a Magyar Bor Akadémia elnöke meg is jegyezte régen nem volt divat, hogy azok, akik a bort poharunkba varázsolják beszéljenek is róla, mára viszont olyan tehetséget szabadított fel a borászokban, hogy ilyen nagyszerű szinte költői megfogalmazású nyilatkozatokat lehet hallani. A bor az ünnep, de ugyanakkor az őszinteség inspirálója is. Az egész borászat a magyar arculatteremtés része, és ezek nemcsak nagy szavak, mert képes olyan teljesítményre, ami ünneppé avatja ezt a napot.

Érdemes áttekinteni az elmúlt évek díjazottjainak igen rangos névsorát:

1991 Tiffán Ede, Villányi borvidék

1992 † Báthori Tibor, Etyek-Budai borvidék

1993 Vesztergombi Ferenc, Szekszárdi borvidék

1994 Gere Attila, Villányi borvidék

1995 Thummerer Vilmos, Egri borvidék

1996 Polgár Zoltán, Villányi borvidék

1997 Bock József, Villányi borvidék

1998 † Gál Tibor, Egri borvidék

1999 Kamocsay Ákos, Ászár-Neszmélyi borvidék

2000 † Figula Mihály, Balatonfüred-Csopaki borvidék

2001 Szepsy István, Tokaji borvidék

2002 Malya Ernõ, Etyek-Budai borvidék

2003 Árvay János, Tokaji borvidék

2004 Takler Ferenc, Szekszárdi borvidék

2005 Vincze Béla, Egri borvidék

2006 Garamvári Vencel, Balatonboglári borvidék és Budafok

2007 Frittmann János, Kunsági borvidék 
2008 Konyári János, Balatonboglári borvidék

A 2009. Év Bortermelője díj nyertese: Dr. Lőrincz György, az Egri borvidékről.

Dr. Lőrincz György 1991-ben végzett tartósítóipari mérnökként a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. Ph.D. képzés keretén belül borászként végzett az egyetem Borászati Tanszékén, majd megszerezte a kémia tudományok Ph.D. fokozatát is. Szakmai tevékenységét az Egervinnél kezdte, majd az Ital Kft.-nél volt műszakvezető. Később az Egervin Borgazdaság Rt.-nél technológiai és gyártmányfejlesztési vezetőként dolgozott. 2002 óta a családi St. Andrea Kft. ügyvezetője. Többek között megválasztották Lengyelországban (Magazyn Wino)  az Év Emberének, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét. 2006-ban az Év Kedvelt Borásza, 2008-ban a Borászok Borásza, és az Év Egri Borásza cím birtokosa lett.

Az eredményhirdetésen a 2008-as évjáratú Boldogságos nevű egerszóláti fehér cuvée borát mutatta be.

http://www.magyarborakademia.hu/

Lantai József

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük