2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Év Gyógyszerésze pályázat 2012-ben

16 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58513"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_561.thumbnail.jpeg" border="0" width="76" height="100" /></a></span>2012. február 28-án  a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával  a Magyar Gyógyszertudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Roche Magyarország Kft. támogatásával pályázati felhívást tett közzé az „Év gyógyszerésze" cím elnyerésére. 

images 561.thumbnail2012. február 28-án  a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával  a Magyar Gyógyszertudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Roche Magyarország Kft. támogatásával pályázati felhívást tett közzé az „Év gyógyszerésze" cím elnyerésére. 

images 561.thumbnail2012. február 28-án  a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával  a Magyar Gyógyszertudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Roche Magyarország Kft. támogatásával pályázati felhívást tett közzé az „Év gyógyszerésze" cím elnyerésére. 

A pályázat meghirdetésén megjelent az értékelő zsűri: 

Dr. Mikola Bálint – a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke

Prof. Dr. Vincze Zoltán – egyetemi tanár, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, 

Dr. Szabó Sándor – a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke, 

Dr. Samu Antal – a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának alapító elnöke,  a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke.

A moderátor Mikola Bálint  elmondta,  az elmúlt évben először meghirdetett pályázat nagy sikerrel zárult, szakmai, társadalmi és kormányzati elismerést sikerült kivívnia. A beküldött anyagok bizonyították; a pályázati kiírás elérte célját, s olyan figyelemreméltó, részletes pályázatok érkeztek be, amelyek az értékelők számára is „szakmai muníciót" jelentettek. Helyesnek bizonyult az a megközelítés is, mely szerint, a gyógyszertárban nem csak a gyógyszeres terápiát szeretnék menedzselni, hanem egészséget is szeretnének szolgáltatni, a társadalom egészségi állapotának fenntartásához szeretnének hozzájárulni. Sok új kolléga került látótérbe, akikről nem is lehetett tudni, hogy ilyen elmélyülten foglalkoznak a vonatkozó kérdéskörrel, vidéki falvakban, kisvárosokban és Budapesten egyaránt. 

A szakma-politikai környezet az elmúlt évhez képest egy kicsit előbbre jutott, a tavaly felvázolt célkitűzések fejlettebb módon, kicsit magasabb szinten kerültek a szakmai közvélemény elé.

Az idei pályázat szakmai gondolatai kibővítve kerültek megfogalmazásra.  

Dr. Samu Antal  emlékeztetett, az elmúlt évben a gyógyszerészi gondozás állt a pályázat középpontjában, s a pályázaton elsősorban a közgyógyhatósági gyógyszerellátás területén tevékenykedő kollégák indulhattak, emiatt kirekesztve érezhették magukat a kórházi gyógyszerészek, a klinikai területen dolgozók, és mások. Az alapok szélesítése érdekében ebben az évben a beteg-centrikus gyógyszerészeti tevékenységgel kapcsolatos pályázat preferálása mellett döntöttek.  

Ez a nyitás a gyógyszerészeti munkában megjelenő jelentős változásokat is megjeleníti. A gyógyszerészeti feladatok termékcentrikus irányból betegcentrikus irányba, a legújabb megfogalmazás szerint „gyógyszerészeti gondozásba"  mozdultak el.  Magyarországon a 2000-es évek során kezdték el ezen a területen a gyógyszerészek vonatkozó felkészítését, s ma már a stúdiumok részét képezi a gyógyszerészeti gondozás. Különösen fontos induló területet jelentett ebben a diabétesz, ahol az első sikerek korán megmutatkoztak, majd a hipertónia program, ezt a bőrgyógyászati és más területek is követték.  Végül is, evvel a munkával a gyógyszerész egyre inkább népegészségügyi feladatot próbál felvállalni.

A legjellemzőbb példák a diabétesz területén találhatók. A hazai diagnosztizált cukorbetegek száma ma 800 ezer körül van.  Hasonló nagyságú lehet azok száma is, akiknél a kórt már diagnosztizálták, a betegség tünetei jelentkeznek náluk, de még nem kerültek az ellátó rendszerbe, pedig minél hamarabb kerül be a beteg ebbe a rendszerbe, annál hatékonyabban gyógyítható, életminőségét annál jobbá lehet tenni. 

A hipertónia területén milliós nagyságrendű az a terület, amelyen a gyógyszerészek feladatot vállaltak.

A legismertebb feladatvállalási területük ma az un. metabolikus szindróma, ami leegyszerűsítve, négy jelentős területet érint;   

-az elhízást, ami népbetegségnek számít,

-fentihez kapcsolódóan a kettes típusú diabéteszt,  

-a magas vérnyomást, 

-a magas koleszterinszintet.

 Ezek a területek, amelyeken a gyógyszerészek az elmúlt évek során népegészségügyi tevékenységet vállaltak. Az EU népegészségügyi statisztikák is indokolják ezt a fajta tevékenységet, mivel Magyarország népességének egészségi állapota az utolsó előtti helyen stagnál. A szív- és érrendszeri és onkológiai területen nálunk a legrosszabbak a mutatók,  s a megélt egészséges életévek száma is itt a legalacsonyabb.  

A gyógyszerészek az un. betegcentrikus egészségügyi ellátásban meghatározó szerepet tudnak játszani, s a lakossági,  napi 5-6 ezer kapcsolatban elfoglalt helyzetük döntő jelentőségű. A gyógyszertár olyan helyet jelent, amelyet a fenti feladatokra érdemes felhasználni, s a kiszélesített pályázat révén minden gyógyszerész lehetőséget kap, hogy felmutassa saját idevágó eredményeit.  

Mikola Bálint  idézte az OECD  szokásos, 34 országban háromévente végzett széleskörű felmérésének legutóbbi eredményét;  melyet a szervezet vezetője február 27-én mutatott be Londonban. Az összesítés hazai ismertetésére március 13-án kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, fórum keretében, ahol az OECD ismerteti magát a nemzetközi tanulmányt és a Magyarországra vonatkozó adatokat.  A magyarországi gyógyszerellátással kapcsolatos vizsgálati referens Bogsch Erik és Mikola István volt a vizsgáló bizottságban. A tanulmány eddigi kicsengése szerint, Magyarországon mind az egészségügyi ellátó rendszer, mind a népesség egészségi állapota a felmért országok között majdnem a legutolsó helyen kullog, csak Törökország van mögöttünk. 

Mindenképpen lépni kell tehát az egészségügyi rendszer fejlesztése és a társadalom egészségi állapotának megőrzése, ill. javítása érdekében. A gyógyszerész társadalmat szeretnék ebbe az irányba mobilizálni. Naponta 124 ezer kapcsolatfelvétel zajlik háziorvosok és állampolgárok között, gyermekorvosokkal 22 ezer.  A gyógyszertárakban viszont naponta 650 ezren jelennek meg, bár nem mindenki gyógyszerért, vagy recepttel, de ezeket a kontaktusokat szeretnék kihasználni a társadalom egészségi állapotának hangolására.     

A Semmelweis Egyetem felmérést végzett az alap-gyógyellátásban alkalmazott gyógyszerek hatékonyságáról, s kiderült, ezek közel fel nem hoz egészség-nyereséget az alapellátásban.  Nagyon kedvezőtlen értéket jelent ez, s nem a gyógyszerek hatástalanok.  

Miből adódnak a gondok?  A legnagyobb gyógyszerfogyasztók az időskorúak, a 60 év feletti állampolgárok átlagosan  5-8 féle gyógyszert szednek, együtt.   Gyakori, hogy a felírt gyógyszert vagy ki sem váltják, vagy össze-vissza szedik, vagy az alapellátás orvosa, a nőgyógyász, a fogorvos, a reumagyógyász által rendelt gyógyszer-halmazt próbálják gyógyításukra felhasználni, azaz, nem racionális az alapellátásban rendelt gyógyszeres terápia. 

A feloldást szolgálja a  gyógyszeres terápia-menedzsment, mivel a gyógyszerész mindezt látja amikor a beteg előtte megjelenik és hatékonyan képes ezen segíteni is.   

Dr. Szabó Sándor rámutatott, a gyógyszerész társadalom által korábban hiányolt dolgok most bekerültek az egészségügyi törvénybe, azaz;   

-a gyógyszertár közegészségügyi intézmény (nem sorolható a szimpla üzletek sorába),    

-a gyógyszer expediálása (a betegnek való kiszolgáltatása) egészségügyi tevékenység,  

-rendeleti úton szabályozva van a gyógyszerész gondozási tevékenysége.  

 Ezek az intézkedések eltávolították a szellemi korlátokat, de megmarad a gazdasági probléma.Az előadó véleménye szerint; a fekvőbeteg-ellátás állami kézbe vételével, központosításával a pénzek elosztása korrekt lehet, s nem lobby érdekeket szolgál. Ez gazdasági választ adhat az elvándorlás és fizetések kérdésére is.  

Máray Sándor 1955-ös naplójából idézve:  „Új hazát nem lehet keresni, csak pénzt lehet keresni, és azon a pénzen tartózkodási helyeket."

Az államnak nem szabad kivonulni a családorvosi- és a gyógyszerellátásból sem. A jelenleg vállalkozásba adott megoldásoknál antagonisztikus ellentét lép fel a vállalkozás és a hivatás között. Az egészségügyi szolgálat hivatás, az emberiség 30%-ának adatik meg, hogy hivatásszerűen dolgozzon és ne szürke pénzkereső legyen. A vállalkozás célja a profit, az egészségügyi hivatás célja a közérdek szolgálata. A családorvos hálózatnak és a gyógyszertári hálózatnak olyan megnyugtató gazdasági hátteret kell nyújtani, hogy a közérdeket is tudja szolgálni, ne csak a mindennapi túlélésért küzdjön, ezt csak állami segítséggel lehet megoldani.  

 A gyógyszertári gyakorlat során felmerül a gyógyszerek kölcsönhatásnak problémaköre. Abban az esetben, ha a beteg több gyógyszert vált ki egyidejűleg, akkor ezek kölcsönös viselkedéséről a gyógyszertári informatikai hálózat automatikusan információt jelenít meg, de ez nem oldja meg a vény nélküli, ill. a más gyógyszertárakban kiadott szerek kérdését. Ennek feloldására olyan gyógyszertári informatikai program kialakítását tervezik, ahol a beteg TAJ számának beadására három hónapra visszamenőleg feltűnnek azok a terápiák, amelyeket az illető alkalmazásba vett, még ha más kiadóhelyen is szerezte be gyógyszerét.  Jelenleg is érvényes már, hogy minden egyes gyógyszertár rádiótelefon kapcsolatban van az OLEP-el a TAJ szám és a közgyógyellátási jogosultság ellenőrzésére, az új program ennek továbbfejlesztését jelenti majd. Egyértelmű ütközés, vagy klinikailag fontos interakció kimutatása esetén a gyógyszerész meg is tagadhatja az illető gyógyszer kiadását. Orvosok bevonásával olyan infokommunikációs rendszeren dolgoznak, amely már betegre lebontva képes lesz ennek ellenőrzésére.  

 A következő évben tervezik az elektronikus recept bevezetését, ami egy központi szerverre érkezik, ahol a személynek felírt receptek tárolásra kerülnek.Az elektronikus recepttel, a gyógyszer-kölcsönhatások kezelésével kapcsolatban nagyon jó tapasztalatok vannak Észtországban, Horvátországban, Dániában.  

A gyógyszeres terápia-menedzsment és gyógyszerészi gondozás gondolatát az Egyesült Államokban meghonosodott rendszer ihlette Európában.  A Magángyógyszerészek Szövetségének 15 éves szerződése van a tenessee-i egyetemmel, ahol többször jártak tanulmányúton és egy munkacsoporttal folyamatosan munkálkodnak azon, hogy ezeket a módszereket be tudják építeni a magyar gyógyszeres terápiába.

Az USA-ban  ez a rendszer kiegyensúlyozottan működik, amikor egy beteg jelentkezik a gyógyszerésznél, annak számítógépén megjelenik az ő kórelőzménye és terápiája, s néhány óra leforgása alatt megkapja a megfelelően adagokba csomagolt, személyre szabott gyógyszereit. Az ottani szakmai gyakorlatra az orvos és gyógyszerész praxis-közössége a jellemző, az orvos felállítja a diagnózist, utána pedig a gyógyszerész felállítja a gyógyszereléséhez szükséges anamnézist. Szoros együttműködés van a két szakma között, sőt kórházi gyakorlatban az orvos a beteg gyógyszerelésével nem is foglalkozik, mondván a kórházi gyógyszerészt erre képezték ki.  A végső döntést a beteg érdekében az orvos mondja ki, de a gyógyszerelésnek a gyógyszerész a szakértője. A fekvőbeteg ellátásban az orvosi vizitek elképzelhetetlenek a gyógyszerész nélkül. Az orvos megmondja a diagnózist, a terápia előírását a gyógyszerésztől várja el, majd a végén rábólint.  Így a terápia racionális, gazdaságos, s biztos, hogy szinkronban van az éppen elérhető készletekkel.   

Amerikai és brit példa;  gyógyszerész krónikus betegeknek is felírhat gyógyszert, regisztrálja a beteget és figyeli a terápia menetét, számontartja a beteg kooperációját.

 A hazai gyógyszerész társaságnál mobil cégek már jelentkeztek olyan ajánlattal, hogy SMS üzenetet kapjon szabályozottan a páciens, amely figyelmezteti gyógyszere kifogyására.Az innovatív megoldások bevezetését nem teszi egyszerűvé, hogy az alapellátásban dolgozó orvosi kar meglehetősen fásult, a háziorvosi körzetek 15%-a betöltetlen, a háziorvosok átlagéletkora 50-60 év, 40%-uk 65 év feletti.  A gyermekorvosok  20%-a  70 év feletti.  

 Az egymást helyettesítő készítmények  esetén fontos tényező a  bio-ekvivalencia,  az azonos élettani hatás.Plusz-mínusz 20% lehet az eltérés az eredeti és a leszármaztatott (generikum) készítmény között.  A két szer vérben mért koncentráció-jelleggörbéjének azonos csúcsértékűnek és lefutásúnak kell lennie.A humán genom feltérképezése, ismertté válása óta tudjuk, hogy nincs két azonos humán genom, mint ahogy nincs azonos újlenyomat sem.  A gondot az jelenti esetünkben, hogy amikor a szer vér-koncentrációját mérjük, akkor nem tudjuk, hogy mi van a receptorokon (felvevő-helyeken). Ez is mérhető ugyan, de rendkívül költséges módon. Így lehetne célszerűen, egyedileg, személyre szabottan kezelni a kérdést. Sok daganat-ellenes szerv van, amely csak a betegek 30%-ánál hatott. Ki lehetett mutatni ennek összefüggését a célszemély hormon-háztartásával,  a gén-expressziójával, és más fontos tényezőkkel. Ezekkel le lehet szűkíteni a hatékony alkalmazás körét, ami egyben gazdaságossági kérdést is jelent.

Több szer esetén kimutatták, hogy a készítmények korábbi egyszerű egybevetése nem elégséges, klinikai  vizsgálatra, toxikológiára van szükség. Az sem mindegy pl., hogy a szer tisztításánál mit használnak, s három év múlva esetleg antitestek is kifejlődhetnek a gyógyszerrel szemben. Ez a korábbinál sokkal nehezebb megközelítés és az EMEA ezt elő is írja, csak így engedélyezi a helyettesítést.

 A tanulság, nem szabad lebecsülni azt a beteget, aki azt mondja, elhiszem, hogy ezek azonos hatóanyagú szerek, de nekem még sem hat. Igaza lehet, s ilyenkor tovább kell keresni a megoldást.

 A Magyar Gyógyszerész Kamara  rendelkezik nemzetközi kapcsolatokkal a tapasztalatok gyűjtésére, szoros  együttműködésben van a gyógyszerész világszervezet két európai tagszervezetével, egyikük a gyógyszerészek európai uniós szövetsége, ennek székhelye Brüsszel. Évente három közgyűlést tart és nagyszámú dokumentációt állít elő, ők lobbiznak az Európai Parlamentben, sok értékes információt kap tőlük a kamara.    

A másik szervezet a WHO által létrehozott Europark Forum, székhelye Koppenhága,  az első gyógyszerészi protokollokat ők hozták létre, ezeket alkalmazzák hazánkban is.

 A háziorvosi gyakorlat és a gyógyszerészi munka összehangolására is szükség van, erre jó példa a holland megoldás, ahol a háziorvosok és a gyógyszerészek havonta találkoznak egymással, megvitatják az aktuális szakmai problémákat. A hazai gyakorlatban, a különböző betegségekre különböző orvosok által rendelt gyógyszerek inkompetenciája esetén a gyógyszerésznek kell megkeresnie a felíró orvosokat, s megbeszélni velük ezt, amennyiben nem érhetők el, akkor a háziorvossal kell konzultálnia, mert övé a döntés kompetenciája, neki kell a beteg teljes körű ellátását garantálni, még akkor is, ha a beteg alanyi jogon megy olyan szakrendelésre, amihez nem kell beutaló.   

 Teljeskörű, mindenre kiterjedő megoldás nem létezik, mert a beteg személy saját autonóm viselkedése mindig benne lesz az ellátásban, hiszen kimutatták, még a kórházi ellátásban is, ahol szem előtt van a beteg,  80%  nem szedi be gyógyszerét. Ezen túlmenően azonban a legjobb megoldást lehet elérni az egészségügyi informatikai rendszer teljeskörű kiépítésével, ahol a jelentkező beteg adatait gépre viszik és a rendszer lehetőséget ad az adatok megosztására, de a betegnek beleszólása van, hogy ezekhez az adatokhoz milyen körnek ad elérést !

A gyógyszerészetben jelenleg 12 rendszergazda van, az aktuális adatbázist közülük négyen gondozzák, plusz a kapcsolódó szakmai helyek számtalan kezelője mind belejátszik a működésbe, s mindegyikőjük készít saját programot….  Szükség lenne egyetlen validált, interakciós, szakmai kollégiumok és az OLEP által elismert adatbázisra. Jelenleg 21-féle gyógyszer-rendelési protokoll van az orvosoknál, ebből ötöt validált az OLEP.

 A pályázat során az Év Gyógyszerésze  díjjal a szakma hivatott képviselői azon gyógyszerészeket kívánják nyilvános elismerésben részesíteni, akik a gyógyszerészi gyakorlatban kiemelkedő szakmai teljesítményt mutatnak fel,  s hatékony megoldások alkalmazásával, betegbarát szemlélettel követendő példával szolgálnak.

 A cél;  kapjon az "Év Gyógyszerésze" díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerész munkája országos nyilvánosságot, személye részesüljön kiemelkedő szakmai elismerésben.  

A kiírók tehát olyan gyógyszerészt kívánnak személyes elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban, a gyógyszerfejlesztésben és a kognitív szolgáltatásokra irányuló tevékenységre való felkészítésben.  

 

Pályázati  feltételek

Pályázhat minden olyan aktív gyógyszerész, aki  

-a pályázati jelentkezés dokumentumát a  www.evgyogyszeresze.hu  weboldalon hiánytalanul kitölti,

és elektronikus formában  2012.  június 15-ig  beküldi.

 

A pályázati anyag terjedelme:   legalább  4 ezer,  legfeljebb  8 ezer karakter  lehet.

Tartalmi szempontból,  a pályázatban akár minden kérdés, akár csak egyetlen, tetszőlegesen kiválasztott kérdés megválaszolása is lehetséges, amennyiben a megadott terjedelmi korlátoknak megfelel.

 

A pályázati anyag tartalma:

Általános adatok:

-telefonszám,  e-mail,

-munkahey neve, címe, elérhetősége,

-a gyógyszerészi diploma kiállításának éve, száma.

 

Megválaszolandó kérdések:

Mit jelent számomra a gyógyszerészi gondozás a mindennapokban?

Merre fejlődjön a gyógyszerészi gondozás?

A hatóanyag alapú rendelés és a generikus helyettesítés során szerzett tapasztalataim.

Egy tanulságos és érdekes eset leírása.

Együttműködés az orvosokkal a gyógyszerészi gondozásban.

Lehetőségek és buktatók.

Egészségmegőrzés lehetőségei a gyógyszerészi tevékenység során.

Kereskedelmi és szolgáltatásmarketing hatások a népegészségügyi feladatok ellátása során.  

 

A pályázat nyílt, részt vehet minden aktív gyógyszerész.

 

A pályázatokat anonim módon bírálja el a szakmai zsűri, melynek tagjai:

Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége

Dr. Vincze Zoltán professzor, – a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke

Dr. Szabó Sándor –  a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke,

Dr. Samu Antal –  a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága alapító elnöke.

 Az "Év Gyógyszerésze 2012" cím díjátadójára a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége XXII. kongresszusán, 2012. október 13-án kerül sor.

 

http://www.mgyk.hu/

http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=/pages/home/Home_Page.jsp&jsenabled=true

http://www.magangyogyszereszek.hu/

http://www.mgyt.hu/

http://www.gyogygond.hu/

www.oecd.org

www.roche.hu

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.