2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Év Gyógyszerésze pályázat 2015

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/88945"><img class="image image-preview" src="/files/images/GY%20sajtt%C3%A1j%201.jpg" border="0" width="467" height="310" /></a></span>A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén ötödik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az "<strong>Az</strong> <strong>év gyógyszerésze</strong>" cím elnyerésére. <p> 

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén ötödik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az "Az év gyógyszerésze" cím elnyerésére.

 

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén ötödik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az "Az év gyógyszerésze" cím elnyerésére.

 

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke köszönetét fejezte ki az újságírók szerepvállalásáért, melyet a társadalom figyelmének felhívásában tanúsítottak.

Véleménye szerint a Roche Magyarország a beteg-közeli gyógyítás megvalósítása terén immár áttörést ért el a szakmai szervezetek és az újságírók közreműködésével, a társadalom szereplői felismerték, hogy a gyógyszeres terápia menedzselése egy nagyon fontos pozíció ma a gyógyító munkában.

A gyógyszerészek szerepe kiemelkedő jelentőséggel bír az alapellátásban, illetve a járóbeteg-szakellátásban egyaránt, hiszen itt a legerősebb és a leggyakoribb a kapcsolat gyógyszerész és beteg között, így a lehető legmagasabb szinten kell a felmerülő igényeket kielégíteni.

A pályázat témakörei idén új elemekkel gazdagodtak, mely lehetővé teszi a szakemberek minél szélesebb körben történő bevonását. Az idei témakörök közt szerepel az egészség fenntartása, az önmenedzselés, a gyógynövények alkalmazása, a terápiamenedzsment.

A pályázat, a szakmai plénum előtt, a hétvégén megrendezésre kerülő Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közgyűlésén kerül kihirdetésre.

 

Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke elmondta, hogy a témakörök célja a hatékony és biztonságos gyógyszeres terápia elősegítése, a betegközpontú gyógyszerészi munka. Már az egyetemi képzés folyamán is törekednek a megfelelő színvonalú képzésre, hogy a frissen kikerült szakemberek felkészülten indulhassanak neki ennek a munkának.

A Gyógyszerészi Gondozási Szakmai Bizottság az elmúlt években olyan gyógyszerészi irányelvek kidolgozásán fáradozott, mint például a krónikus betegségekhez kapcsolódó gyógyszeres ellátás a patikában, illetve a gyógyszerészek szerepe az önmenedzselésben. Ennek a küldetésnek a megvalósítása csak abban az esetben lehet sikeres, amennyiben elegendő és megfelelő szakmai hátterű gyógyszerész áll rendelkezésre, akiknek a munkáját megfelelő számú és képzettségű asszisztens segíti, így a gyógyszerész sokkal nagyobb figyelmet tud fordítani a beteg személyre szabott tanácsadására.

 

Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország igazgatója kiemelte, azért álltak a gyógyszerész gondozás mögé, mert úgy vélik, a gyógyszertár maga is egy egészségügyi intézmény, ahol a gyógyszerészek munkája révén megvalósul az a személyre szabott gyógyítás, mely a Roche meghatározott stratégiájának szerves részét képezi.

 

 

 

 

 

 

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke visszatekintett azokra az időkre, amikor gyógyszerészi gondozás programja 10 évvel ezelőtt elkezdődött. Ekkor indult el Erős Antónia közreműködésével a diabétesz program a gyógyszertárakban, mely rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, így patikák és gyógyszerészek egyaránt csatlakoztak a kezdeményezéshez, melyet a Roche Magyarország támogatott és a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége indított útjára. Ennek a folyamatnak, valamint számos egyéb együttműködésnek köszönhetően alakult meg a már korábban említett Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága, melynek feladata a magyarországi gyógyszerészi gondozói szakmai folyamatok összehangolása. A bizottság a GYEMSZI-vel közösen készítette el azokat a gyógyszertári protokollokat, melyek gyakorlati tesztelése jelenleg folyik a patikákban.

A jövőt illetően a személyre szabott gyógyszerezés megvalósítása a cél, mely a gyógyszeres terápiák eredményességét és biztonságát hivatott növelni. A kiírt témákban törekedtek arra, hogy a gyógyszerbiztonság és a farmakoterápia idén hangsúlyosabb szerepet kapjon.

 

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője ismertette a pályázat folyamatát: az Év Gyógyszerészére a hagyományoknak megfelelően lakossági és szakmai oldalról is lehet javaslatot tenni. A 10-10 legtöbb szavazatot kapott gyógyszerészt a pályázatot szervező Nero Solution Kft. személyesen kéri fel a pályamunkák elkészítésére. A pályázatok leadásának határideje 2014. augusztus 30. A 20 pályázati anyagból a szakmai zsűri (Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Prof. Dr. Szökő Éva – Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, Dr. Szabó Sándor – Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke és Dr. Samu Antal – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke) anonim elbírálással, kiválasztja a legjobbat. Az Év Gyógyszerésze címet és a többi díjat a 2015 októberében megrendezésre kerülő, ünnepélyes díjátadón kerül átadásra.

 

A szavazatok beérkezésének határideje 2015. április 30. A 2015-ös év Év Gyógyszerészének választott jelentkező a páratlan szakmai elismerésen túl idén is értékes ajándékban részesül.

www.evgyogyszeresze.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.