2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az idei BNV 2012. OKTÓBER 3-7. a retró jegyében, sőt azon túl is…

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64948"><img class="image image-preview" src="/files/images/BNV_RETRO_KEP.preview.png" border="0" width="465" height="172" /></a></span>Az áruminta- és nemzetközi vásárok történetét a XX. század elejétől jegyzik. A Városliget 77 évig adott helyet a vásároknak, amelyből az első még kiállítás volt, az 1896. évi Millennium, azaz az Ezredéves Kiállítás.</p> <p> 

bnv retro kep.previewAz áruminta- és nemzetközi vásárok történetét a XX. század elejétől jegyzik. A Városliget 77 évig adott helyet a vásároknak, amelyből az első még kiállítás volt, az 1896. évi Millennium, azaz az Ezredéves Kiállítás.

 

bnv retro kep.previewAz áruminta- és nemzetközi vásárok történetét a XX. század elejétől jegyzik. A Városliget 77 évig adott helyet a vásároknak, amelyből az első még kiállítás volt, az 1896. évi Millennium, azaz az Ezredéves Kiállítás.

 

Az 1896. évi vásár főbejárata a mai Hősök terén volt, ahová a vendégeket Európa első földalattija szállította. Ekkorra épült fel a Vajdahunyad vára és a Műcsarnok is. Az 1896. évi Országos Millenniumi Kiállítást Ferenc József nyitotta meg. Ekkor készültek az első hazai filmhíradó felvételek. A kiállításon szerepelt első ízben nyilvánosan a telefonhírmondó.

 

1925 májusában megszületett a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV), továbbra is városligeti székhellyel. Elkészült a vásár jelvénye, a Szárnyas Merkúr.

 

Majd pedig:

 

1945 ősz

a háború után újjáélesztett kiállításra a Dózsa György út és a Thököly út kereszteződésénél található autóbuszcsarnokban kerül sor

1946

a lakók nélküli Állatkertben rendezik a kiállítást

1955

megszületik a Budapesti Helyi Ipari Vásár

1962 ősz

ismét Budapesti Nemzetközi Vásár néven szerepel a kiállítás

1967. november

megalakul a Hungexpo Magyar Külkereskedelmi Vásár és Propaganda Iroda

1974

a BNV Kőbányára, a mai HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területére költözik

1996 ősz

a HUNGEXPO megrendezte a 100. BNV-t

 

Részletesebb történet a honlapon: www.bnv.hu

RETRO BNV: ami régi, az a legmodernebb

A nosztalgiára sokan építenek ma sikeres üzleti vállalkozásokat, itt az ideje, hogy a „fogyasztási javak vásárán" is elővegyük a múlt század 70-es, 80-as éveinek szellemi és tárgyi relikviáit! A BNV hitelesen tolmácsolhatja a RETRO érzést, hiszen – például a hajdani vásári újdonságok bemutatásával – képes megidézni a múltat.

A 116. BNV a RETRO jegyében zajlik, de hogy a modern idők is helyet kapjanak a vásáron, mellé került a KÖLYÖKPARÁDÉ, sőt a GAME4ALL videojáték show, ami pedig már a jövő technikáját hozza közelebb a vásárlókhoz.

A három kiállítás a technikai újdonságok rajongóit, a szórakozni vágyó családokat, a mai sztárok fellépését értékelő fiatalokat változatos programmal fogadja. Folyamatosan nyitva tart a retro kocsma, ahol egy-egy alkalommal – az újak mellett régi slágerekkel is – fellép Tóth Gabi, Tóth Vera, Vastag Csaba, Király L. Norbi az Abrakazabra együttessel. Szombaton (október 6.) meghosszabbított nyitva tartással 20 óráig tart a retro házibuli.

 

A Collective Art kiadó az idei BNV-n mutatja be új könyvét Állami Áruház címmel. A szerző Poós Zoltán október 6-án szombaton 11 órakor pódiumbeszélgetés után dedikál, a kiállításon pedig megtekinthetők lesznek a könyvben szereplő – és nem szereplő – retro tárgyak is.

 

A retro számítógép, video- és kvarcjáték kiállításon újra átélhetik gyermekkoruk hangulatát a látogatók, nosztalgiázhatnak a virtuális világ hőskorának sztárjaival.

 

Nagy érdeklődésre számíthat a BNV saját múltját idéző tárlata.

 

„Bogár" és a „Mini" modell, „Kispolski", Wartburg és Zsiguli: a 70-es évek autócsodáinak oldtimer „box-utcája" várja az autózás története iránt érdeklődő közönséget.

Programok, kiállítók a RETRO-n túl

 

A BNV az otthonteremtés vására. Több mint 200 kiállító jön el és mutatkozik be a legnagyobb, „A" pavilonban, a „D"-ben, no és a szabad területeken. Csak néhány név a kínálatból: HÖRMANN, ROBERT BOSCH-BUDERUS, CARDO, ANDANTE, ROMA Redőny, BRAMAC, WELLIS, CALDERA SPA, LUX HUNGARIA, ELMŰ, BRAMAC, SCHIEDEL Kémény, MALÉTH Árnyékolástechnika. A „Ház és kert" az utóbbi évek sikertémája a vásáron.

 

Ingyenes lakberendezési- és felújítási tanácsadásra várja az otthonteremtőket a Lakberendezők Országos Szövetsége. A tervezők és a meghívott szakemberek idén a lakásfelújítók részére adnak szakmai tanácsokat. A Magyar Bútor Galéria standján a legújabb magyar trendeket ismerhetik meg és a retro jegyében régi bútorokat is láthat a közönség.

 

A lakberendezéshez tartoznak a lakást díszítő növények, amelyeket kedvezményesen vásárolhatnak meg a BNV növényvásárán, csakúgy, mint a kerti munkákhoz szükséges más eszközöket, kertészeti anyagokat. Hogy a viráglocsolással is csínján bánjunk, érdemes figyelni a vásár „vizes" programjaira a WWF sátrában, ahol víztakarékossági tippeket osztanak meg a lakossággal.

 

A legújabb kozmetikumokat és a szépségápolás eszközeit próbálhatják ki a Szépségszigeten. Divat témában is érdemes körülnézni, hiszen több neves tervező munkái mellett a Gombold újra 2.0 nagy sikerű modelljeit is bemutatják, s a színpadon az új generáció alkotásaiból rendeznek divatbemutatókat.

 

Könyvek már 200 Ft-tól, az új kötetek 10%-os kedvezménnyel lesznek kaphatók a Líra Könyvvásáron, az „A" pavilonban.

 

Immáron hagyománynak tekinthető az EISA által legjobbnak vélt termékekből és díjazottakból álló színvonalas szórakoztatóelektronikai és híradástechnikai bemutató.

 

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja több ezer állampolgár egészségi állapotának teljeskörű vizsgálatát végzi. Ennek egyik állomása szombaton (október 6.), a BNV-n lesz. A program segítségével a látogatók hosszútávon, 2010-2020 között évente megismerhetik saját egészségi állapotuk alakulását.

 

Ha a vércukor-, koleszterin- és vérnyomás mérések nem megfelelő értéket mutatnak, rendelkezésre áll az Ezosziget, ahol a szakértők az ezotéria és a természetgyógyászat világából javasolnak módszereket az egészségmegőrzésre és fizikai-szellemi képességeink fokozására.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Civilkomp szervezésében a BNV-n mutatkozik be először a Jótékonyságsziget kezdeményezés. Közel 600 négyzetméteren, 36 civil szervezet lesz jelen többféle profilban, az ország egész területéről. Az öt nap alatt üzleti reggelikre, tárgyalásokra, és a közönséggel való találkozásra lesz lehetőség. Az program szakmai kísérőeseménye a két napos 10. Civilkomp konferencia október 3-4-én, „Lehet-e közcél a közjó?" címmel. Főbb témák: a civilszervezetek jótékonyság terén és a közfeladatok ellátásában betöltött szerepe; a motivált emberi erőforrások, a marketing, a PR, és a kommunikáció összhatása a reputációra, az adományozásra és a közjóra. Valamint a jótékonyság szívügy vagy üzlet? Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a konferencia előadói és résztvevői.

 

A BNV kutyás programjai pénteken, szombaton és vasárnap lesznek. A kutyasport bemutatók és versenyek a 25-ös pavilon melletti szabad területen zajlanak. Dog dancing, agility, flyball, vadászkutya- és birkaterelés bemutatót élvezhetnek a nézők, de lesz szánhúzó bemutató, valamint itt kap helyet vasárnap (október 7.) a Kutyás Frisbee Országos Bajnokság és Magyar Kupa döntő. A hétvégi napokon kutya örökbefogadási napokat is szerveznek, így ha valaki szívesen bővítené a családot egy elárvult kis négylábúval, szombaton és vasárnap délelőtt a fajtamentőknél megteheti.

KÖLYÖKPARÁDÉ: gyerekbirodalom nem csak gyerekeknek

 

A Kölyökparádét most harmadik alkalommal rendezi a HUNGEXPO. Ez az interaktív gyermek- és szülő program a kisebbeknek a felhőtlen szórakozást jelenti, a felnőttek pedig a résztvevő szakemberek hasznos nevelési, egészségügyi, pszichológiai tanácsaira számíthatnak. Az idei kiemelt téma a közlekedésbiztonság. A „D" pavilonban közlekedési élménypark várja a szülőket és gyerekeket.

 

A különleges hangulatú titokzatos birodalomban lufikastély, gyermekmegőrzőként is működő játszóház, ugrálóvárak, csúszdák és gokart pálya, valamint LEGO-város is lesz – csak hogy néhányat említsünk a legnépszerűbb játéklehetőségekből. A mennyezeten lógó sok-sok léggömböt szombaton délután hatalmas lufiesőként engedik alá a gyerekek legnagyobb örömére.

 

A Teddy Maci Kórházban orvostanhallgatók segítségével a gyerekek „teddy doktorok"-ként a „beteg" plüssállatot vagy babát gyógyítják meg. A Teddy Maci Kórház célja, hogy csökkentsék a gyerekek félelmét a fehér köpenytől s kedvet csináljanak a gyógyító munkához.

 

A BRFK standján rendőrautóba ülhetnek, KRESZ- és drogteszteket tölthetnek ki a gyerekek. A kicsik – és a nagyok is – a minipékségben gyerek-kiflit gyúrhatnak, amit a kemencében meg is süthetnek és haza is vihetnek, vagy íziben meg is ehetnek.

 

A Világ-Tér-Kép standon a jól ismert játékok új kihívással várják az arra járókat. A szemléletformáló játékok keretében a gyerkőcök megismerkedhetnek a jelnyelvvel, paralimpiai totót tölthetnek ki, az itt fellelhető társasjátékokhoz pedig nem csak szerencsére, ügyességre és jó taktikai érzékre, de remek hallásra és tapintásra is szükség lesz. A programok szervezői azt is vállalták, hogy a nemlátókat és gyengénlátókat szakértő vezetőkkel kalauzolják végig a kiállítás területén.

 

 

2012-ben először: GAME4ALL videojáték show

 

Az idei év újdonsága a Game4All videojáték show. A konzolvilág öt témája a sport, zene és tánc, autóverseny, katonai- és szerepjátékok, a legkisebbeket pedig mesealapú játékok várják. A Game4All a versenyek és videojátékos nyeremények mellett egészen különleges, még megjelenés előtt kipróbálható játékot is kínál. A videojátékok kedvelői először itt tesztelhetik a Fable – The Journey című Kinect játékot, az új Need for Speed – Most Wanted programot és a Medal of Honor – Warfightert. Elmerülhetnek J. K. Rowling világában, az ugyancsak elsőként a Game4All-on kipróbálható Wonderbook – Book of Spells interaktív videojátékban. A bemutatóra olyan jelentős cégek hozzák el újdonságaikat, mint a Microsoft, a Sony és az Electronic Arts.

 

A pénztáraknál vagy az 576 KByte standján matricagyűjtő füzeteket adnak, amelyet a Game4All videojáték show-n és a Kölyökparádén teljesített feladatokon nyert 10 matricával kell megtölteni. Az 576 KByte standján leadott matricafüzetekkel ajándékcsomagokat lehet nyerni.

Megnyitó

 

2012. október 3. (szerda) 10.30 óra

„A"pavilon, Divatszínpad

 

A megnyitón beszédet mond:

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója

Dr. Szeneczey Balázs, városfejlesztési főpolgármester-helyettes

A rendezvény háziasszonya: Endrei Judit

 

Nyitva tartás

 

2012. október 3-5. (szerda-péntek): 10-18 óra

2012. október 6. (szombat): 10-20 óra (Kölyökparádé és Game4All: 10-18 óra!)

2012. október 7. (vasárnap): 10-18 óra

 

Helyszín

 

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, bejárat: I. és III. kapu

 

Megközelítés

 

2-es metróval az Örs vezér térig, onnan a 100-as busszal vagy gyalogosan a Pillangó utcai metrómegállótól (kb. 15 perc). A 100-as busz a kiállítás ideje alatt sűrítve közlekedik.

 

Figyelem! A Pongrác úti villamos híd felújítása miatt a 37-es villamos Pongrác úti lakótelep megállóhelye felől a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont nem közelíthető meg!

 

Belépőjegy árak

 

Napijegy:

–        helyszínen:1200 Ft

–        online elővételben:         900 Ft (a kiállítások honlapjain elérhető)

Családi jegy: 2400 Ft (két felnőtt és három 14 év alatti gyermek)

Kedvezményes jegy: 800 Ft (felnőtt kíséretében érkező 14 éven aluli gyermek, a nyugdíjas, a diákigazolvánnyal rendelkező fiatal, valamint a mozgáskorlátozottak és fogyatékkal élők részére a megfelelő igazolvány felmutatásával.)

Délutáni jegy: 500 Ft (minden nap 15 órától vásárolható meg)

 

6 éven aluliak és 70 év felettiek számára ingyenes a belépés!

A belépőjegyek valamennyi egyidejű rendezvényre érvényesek.

A belépőjegyek ára levásárolható, a részletes feltételek a kiállítások honlapjain megtalálhatók.

 

Belépőjegy üdülési csekk és OTP SZÉP kártya ellenében is váltható. Hungary Carddal kedvezményes belépőjegy vásárolható.

 

50% kedvezménnyel vásárolható menetjegy a MÁV-Start vonat- és a Volánbusz Zrt. buszjárataira.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.