Március 17-én a K11 nevű, azaz Király utca 11. alatt lévő Művészeti és Kulturális Központ előadótermében Paul Marsovszky, az idén végzős fiatal karmester vezényelte a nagy megbecsülésnek örvendő, ezúttal szimfonikus zenekarrá bővült Giusto Kamarazenekart.

Március 17-én a K11 nevű, azaz Király utca 11. alatt lévő Művészeti és Kulturális Központ előadótermében Paul Marsovszky, az idén végzős fiatal karmester vezényelte a nagy megbecsülésnek örvendő, ezúttal szimfonikus zenekarrá bővült Giusto Kamarazenekart.

Az est bevezetőjében Edward Elgar (1857-1934) romantikus angol zeneszerző Sospiri (op. 70. Adagio vonós zenekarra, 1914.) című művét tolmácsolta 13 taggal, hárfa- és harmóniumkísérettel. Paul Marsovszky fantasztikus odaadással vezényelte az ötperces, érzelmes darabot.

Utána nagy meglepetésként következett kortársunk, Bujtás József (1947-) II. zongoraversenye. A szólista Granik Anna, a koncertmester Litván Erika volt. Úgy tűnt a hallgatóságnak, mintha családi veszekedés vagy súlyos világtörténeti esemény zajlana egy kis színpadon. A zongora goromba kérdéseire rögtön válaszolt a fúvósokkal bővült zenekar. Precíz, gondos színharmóniákkal, a káosz megidézésével, síró hegedűszólókkal lehettünk részesei a modern muzsika eme gyöngyszemének.

A hangverseny utolsó műsorszámát, a Zenekari darabot Bujtás József zeneszerző kifejezetten Paul Marsovszkynak ajánlotta. A Giusto Kamarazenekar újabb fúvós- és ütőhangszerek, nagybőgők beállításával, hatalmas lendülettel adta elő. A karmester, Paul Marsovszky újabb oldalát ismerhette meg a közönség: a lágy romantika után a kemény hétköznapi valóságba léptünk, mintha a világ békétlenségével találkoznánk. 

Néhány szót megérdemel itt a Giusto Kamarazenekar. 2004-es alakulása óta rendszeresen fellép Budapest és a vidék koncerttermeiben, valamint különböző fesztiválokon. Idősebb tagjai mellett gyakran foglalkoztatnak fiatalokat is. Bujtás József zeneszerző a magas művészi színvonalat képviselő zenekar születése óta „bábáskodik" felette. Paul Marsovszky nagydobosként kisegítette az együttest, majd egy évvel ezelőtt kérte fel a zeneszerzőt, hogy írjon számára zenekari darabot. Most részt vehettünk ennek igen sikeres ősbemutatóján.

Bujtás József 1947-es születésű, hegedű, szofézs és zeneelmélet tanár, hegedűművész és zeneszerző. A XVII. kerületben (Rákosmente) él. Az Alkotó Muzsikusok Társaságának alapító tagja. Zeneszerzést Székely Endrétől, Maros Rudolftól, Durkó Zsolttól, Szokolay Sándortól és Bozay Attilától tanult.

Paul Marsovszky 1994-ben született Münchenben. Ötéves korától játszik hegedűn és zongorán. 2000 és 2005 között francia-német iskolába járt, 2005-től 2009-ig a müncheni Pestalozzi Gimnázium növendéke, zongora és hegedű szakon. 2007-8-ban Allison Hagleynél szóló éneket tanult. A 2006/7-es szezonban a müncheni Gärtnerplatztheaterben „második géniuszként" főszerepet kapott a Frank Martin Widmaier rendezte Entdeckung der Zauberflöte című darabban, valamint a Mannheimer Schloßfestspiele Mozart-estjeinek résztvevője volt. A három kisfiú egyikét alakította A varázsfuvolában 2008-ban. Emellett a színház gyermekkórusában több operában szerepelt (Jancsi és Juliska, Carmen, La Bohème, La damnation de Faust, A varázsfuvola).  2009-ben vették fel a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba, ahol a zongora, szolfézs és zeneelmélet szakos volt. 19 évesen Brian Schembri máltai karmester asszisztense volt Lübeckben, Korngold Die Tote Stadt című művében. 2013-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, zenekar- és karvezető tanszak hallgatójaként szerzett BA diplomát. Szeptemberben kezdte el Master tanulmányait Karmester szakon a Zeneakadémián.

A rövid életrajzból kiderül az ifjú karmesterjelölt sokoldalú tehetsége és zenei elkötelezettsége. Remélhetőleg sikeres pályafutás előtt áll.

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük