Április 25-én megnyílt a Léna & Roselli Galéria kiállítása a Szentendrei Régi Művésztelep kiállítótermében „Az Ikon – A középkori műfaj valóságértelmező szerepe a XXI. Századi bolgár, magyar és szerb képzőművészetekben" címmel.

 

Április 25-én megnyílt a Léna & Roselli Galéria kiállítása a Szentendrei Régi Művésztelep kiállítótermében „Az Ikon – A középkori műfaj valóságértelmező szerepe a XXI. Századi bolgár, magyar és szerb képzőművészetekben" címmel.

A szentendrei kultúra hagyományai között igen jelentős az ikon műfajának és az ortodox hagyományoknak a továbbélése és meghatározó ereje, melyet a városban élő szerbek különös erővel ápolnak, mondta Bakonyvári M. Ágnes a tárlat kurátora. A Léna & Roselli Galéria feladatának tekinti a Szentendrei Régi Művésztelep hagyományaihoz méltó működését, szellemi és anyagi közreműködéssel segítve és alapvetően törekszik arra, hogy a kelet és közép-európai identitás tudatot életben tartsa és erősítse.

Ezért gondoltak arra, hogy az Ikon műfaját, jelenkori képzőművészeti értelmezését tárlat keretében dolgozzák fel, együttműködve a budapesti Bolgár Kulturális Intézettel, valamint a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központtal.  A bemutatott szerb és bolgár kortárs képzőművészeti alkotások teljes egészében az említett Intézetek ajánlására kerültek a kiállításra. A Léna & Roselli Galéria választását meghatározta egyrészt, hogy a galériát támogató művészek között kerestek a témához kapcsolódókat, másrészt a kortárs magyar képzőművészetből válogattak jellegzetes folyamatokat, megnyilvánulásokat, melyek a témához illeszkednek.

Zdravko ZdravkovZdravko ZdravkovTermészetesen nem törekedhettek teljességre, hiszen ahhoz egy sokkal nagyobb terület és előkészítés kellett volna, de a megragadott példák jól, megfelelően szemléltetik a folyamatot. Általános értelemben foglalkoztak a témával, hogy az ikon, amely egy bizonyos láthatatlan dolognak a látható megfelelőjét jelenti, illetve olyan valósághelyzetbe emel dolgokat, amelyek azonosítják a képet magát az ábrázolttal. A tájak esetében nem a valóságos tájak hanem egy bizonyos tájélménynek a sűrített változata jelenik meg, amely a táj szellemiségét foglalja össze képi formában, az életképi jelenetek pedig a mai hétköznapjainkat mutatják meg és ikonikus értékkel éljük meg, a szellemi és anyagi valóságot összekötve. A kiállításon generációk jelennek meg, a két szentendrei nagy Bartl József és Szikora Tamás, akik még az ősi gyökereket követik – de ők is már kétféleképpen közelednek a témához – és a fiatalok, akiknél érezni a belső emberi alaptörekvést, hogy összekössék az égit és földit, a szellemit és az anyagit. Akármilyen élethelyzetbe kerülve, ha nem is kifejezett szakrális törekvéssel vagy tartalommal, de érződik az igény, hogy megtalálják a különböző valóság szférák közötti kapcsolatot.

 

Bartl JózsefBartl József El Hassan RozaEl Hassan Roza Gyurity MilanGyurity Milan
Gyurity MilanGyurity Milan Ivan VelcsevIvan Velcsev Ivan VelcsevIvan Velcsev
Király GáborKirály Gábor Kovács LolaKovács Lola Nikolaj IvanovNikolaj Ivanov
Nikolaj IvanovNikolaj Ivanov Pauer GyulaPauer Gyula Pauer GyulaPauer Gyula
Szabó EszterSzabó Eszter Szikora TamásSzikora Tamás Szűcs LeventeSzűcs Levente
Tibay LászlóTibay László Tibay LászlóTibay László Tibay LászlóTibay László
Veszely FerencVeszely Ferenc Veszely FerencVeszely Ferenc Vojislav LukovicVojislav Lukovic

Bakonyvári M Ágnes kurátorBakonyvári M Ágnes kurátorA kiállítás kurátorai: Bakonyvári M. Ágnes és Elizabet-Izabella Markov művészettörténészek, Gyurity Milan képzőművész.

http://www.lenaroselligallery.com/

Szentendrei Régi Művésztelep Galéria

Szentendre, Bogdányi u. 51.

A kiállítás 2009. április 25.-május 24-ig látogatható.

Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük