Egy friss felmérésből kiderül, hogy az írek többsége azért utasította el júniusban a Lisszaboni Szerződést, mert egész egyszerűen nem volt elegendő információja a dokumentumról.

Egy friss felmérésből kiderül, hogy az írek többsége azért utasította el júniusban a Lisszaboni Szerződést, mert egész egyszerűen nem volt elegendő információja a dokumentumról.

Az ír kormány megbízásából készített közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 42 százaléka azért szavazott nemmel a Lisszaboni Szerződés megerősítésére, mert nem tudott eleget a dokumentumról, vagy nem értette az abban foglaltakat. A szavazók egyharmada azért döntött a „nem" mellett, mert attól tartott, hogy annak életbelépésével az országnak fel kellene adnia katonai semlegességét. A megkérdezettek 40 százaléka pedig attól félt, hogy a Lisszaboni Szerződés jóváhagyásával Írország búcsút inthet az alacsony társasági adónak.

A nemmel szavazó írek 13 százaléka országának az EU-ban betöltött pozíciójáért aggódott, pontosabban attól tartott, hogy ezután a nagy országok szava fog inkább dönteni. Öt százalékuk úgy vélte, hogy a szerződéssel szuverenitásuk egy részét veszítik majd el, négy százalékuk szerint pedig a dokumentum életbe lépésével le kellene mondaniuk arról, hogy a Bizottságnak ír tagja legyen. A megkérdezettek 8 százaléka egész egyszerűen úgy gondolta, hogy ez a szerződés „rossz üzlet Írország számára", 6 százalék pedig azért voksolt nemmel, mert nem bízik az ír kormányban.

A felmérésből kiderült az is, hogy a bevándorlás nem szerepelt az okok között, mint ahogy a referendum végeredménye nem tekinthető az EU elleni állásfoglalásnak sem, hiszen a résztvevők 70 százaléka, illetve a nemmel szavazók 63 százaléka tartja az EU-t jó dolognak.

Micheal Martin ír külügyminiszter az adatok nyilvánosságra hozatalát követően azt mondta: kormánya az európai vezetők októberben esedékes informális ülésén egyelőre nem tud olyan iránytűt felmutatni, mely kivezetne a jelenlegi patthelyzetből. A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, hogy még korai lenne egy második népszavazás kiírásáról beszélni, hozzátéve, hogy az ír kormány minden lehetséges opciót számba vesz.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük