A Ricoh, jó úton halad, hogy a világ egyik „legerőteljesebb márkájává" nője ki magát – nyilatkozta Shiro Kondo a Ricoh Global elnöke és vezérigazgatója.

 

A Ricoh, jó úton halad, hogy a világ egyik „legerőteljesebb márkájává" nője ki magát – nyilatkozta Shiro Kondo a Ricoh Global elnöke és vezérigazgatója.

A Ricoh a B2B piac egyik legjelentősebb japán szereplőjévé nőtte ki magát az elmúlt évtizedben. „Az elmúlt tíz év során az eladásaink megduplázódtak és a profitunk megnégyszereződött" nyilatkozta Shiro Kondo, a vállalat fiatal és energikus vezetője. „Az utóbbi pénzügyi évben, mind az eladási számok, mind a profit rekord magasságba szöktek. És ez még csak a kezdet."  

Sok híres japán márka van a piacon, amelyek azáltal, hogy a végfelhasználókat célozzák meg termékeikkel, világszintű ismertségre és hírnévre tettek szert. A Ricoh ezzel szemben a B2B piacon tevékenykedik, azaz fő ügyfelei a vállalatok. Ezt a célcsoportot kevésbé érdekli a márkanév, inkább a teljesítményre, megbízhatóságra és a hozzáadott szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt.

A Ricoh növekedésének alappillérét a megbízható és magas teljesítményű irodai berendezések jelentik. A technológia önmagában azonban nem elég. Shiro Kondo szerint az innováció több elemből tevődik össze.  „Nem hagyatkozhatunk pusztán a kutatók innovatív gondolkodására. A Ricoh sok ötletet egyenesen a felhasználóktól merít. Ki kell találnunk, hogy ügyfeleinknek mire van szükségük, még az előtt, hogy ők ezt megfogalmaznák. Olyan problémákra kell megoldásokat találnunk, amik még nem is tudatosultak bennük" magyarázza Kondo.

A Ricoh-nál fokozott figyelmet és elsőbbséget élvez a környezetvédelem. Az olyan funkciók, mint például a QSU (quick-start-up, bekapcsolás utáni gyors felmelegedés) nem csak a fogyasztók pénztárcáját kímélik, hanem a Földet is védik. A Ricoh már régóta a CSR (corporate social responsibility, társadalmi felelősségvállalás) élvonalában jár, számára a környezettel való törődés a mindennapi működés szerves része. Kondo szerint: „Mi, akik technológiát gyártunk, folyamatosan ügyelnünk kell a környezetre való hatásaira – legyen az jó, vagy rossz."

A Ricoh vezetősége tisztában van azzal, hogy egy nyomtató a felhasználók számára sosem lesz egyenértékű egy szórakoztató elektronikai eszközzel, ezért arra törekszenek, hogy minél „emberközelibbé tegyék" irodai berendezéseiket. „Szeretnénk, ha a működési folyamatok egyszerűsítésével készülékeink használata olyan egyértelművé és egyszerűvé válna, akár egy kávéfőző vagy egy kenyérpirító használata."

A jövőre vonatkozóan Shiro Kondo elmondta, hogy a nyomtatás jövőjét a házon belüli vállalati nyomtatásban látja. „A hagyományos kereskedelmi (azaz külső szolgáltatótól igénybe vett) nyomtatás iránti kereslet folyamatosan csökken. Ennek szerepét egyre inkább az igény szerinti, házon belüli nyomtatás veszi át a vállalati piacon."

A Ricoh 2007-ben közös vállalatot hozott létre az IBM-mel, InfoPrint Solutions néven. Az új vállalat az IBM több mint negyvenéves nyomtatási üzletágban szerzett tapasztalataira és a Ricoh irodai megoldások terén szerzett ismereteire alapoz. Célja, hogy kiszolgálja a házon belül nyomtatást végző vállalatok egyre bővülő igényeit, és a piac az első számú játékosává váljon ezen a területen.

A jövőbeni folyamatos fejlődés érdekében Ricoh nagy hangsúlyt fektet az oktatásra. „Egy vállalat csak annyira jó, mint az emberei" tartja egy híres japán mondás. A szervezeti oktatás a növekedés elengedhetetlen része. „A vezetőktől kezdve az üzemi munkásokig, a vállalat minden tagja folyamatosan részesül továbbképzésben" – mondja Kondo.

A Ricoh rendkívül elkötelezett az innováció iránt. „Ez az életünk," nyilatkozza Kondo. „Vagy folyamatosan fejlesztünk, és mindig újabb fogyasztói értékeket hozunk létre, vagy meghalunk."

www.ricoh.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük