1.

A Magyar Rákellenes Liga 2007. november 27-én az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben jótékonysági árverést szervezett. Az aukción a nagy sikerű „Élet-Képek: Ecsettel a rák ellen 24 órás Lilly festőmaraton" alkamával készült legjobb 25 pályamű került kalapács alá.

  1.

A Magyar Rákellenes Liga 2007. november 27-én az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben jótékonysági árverést szervezett. Az aukción a nagy sikerű „Élet-Képek: Ecsettel a rák ellen 24 órás Lilly festőmaraton" alkamával készült legjobb 25 pályamű került kalapács alá.

Az előzményekről

A világ 43 országában hirdette meg onkológiai területen az Eli Lilly and Company az Oncology on Canvas – Ecsettel a rák ellen elnevezésű nemzetközi képzőművészeti pályázatot. Betegek, hozzátartozók, barátok, orvosok, ápolók, művészek és diákok egyaránt részt vehettek a versenyen, azzal a céllal, hogy alkotásra ösztönözzék mindazokat, akik valaha kapcsolatba kerültek a daganatos megbetegedésekkel, és felhívják a közvélemény figyelmét a napjainkban vezető halálozási okká vált betegségcsoportra.

2.A Magyar Rákellenes Liga a Lilly Hungária Kft. támogatásával – immáron második alkalommal – szervezett 24 órás festőmaratont művészeti felsőoktatásban részt vevők, orvosok, betegszervezeti képviselők, gyógyult betegek, újságírók és a témában alkotásra kedvet érző érdeklődők részvételével.

A jótékony célú felhívás nyomán több híresség is csatlakozott az eseményhez, így Hegedűs D. Géza, Balogh Edina és Pécsi Ildikó is részt vett az eseményen. A legfiatalabb alkotó 17, míg a legidősebb résztvevő 85 éves volt. A résztvevők különböző technikákkal alkottak, így a graffititől a kollázson át az olajfestményig számos stílusban születtek művek.

A 2006-os nemzetközi versenyre már 2000 festmény, rajz és fotó készült, melyek közül Magyarország küldte be a második legtöbb (250 db) képet. A kezdeményezés európai díjkiosztó ünnepségét tavaly novemberben Londonban, a Royal College of Art-ban tartották a szervezők.

Világkörüli turnén az Élet-képek

A tavalyi nemzetközi bemutatót világkörüli turné követte, több mint 50 városban mutatták be a képeket, többek között Mexikóban, Kínában, az Egyesült Államokban és Thaiföldön. A turné jelenleg Martinsville-ben (USA) a Morgan Hospitalban látható.

Az „Ecsettel a rák ellen" 24 órás Lilly festőmaraton legjobb alkotásait hazánkban az év első felében Budapesten, Győrött, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Miskolcon láthatták az érdeklődők.

A festőmaraton létrejöttének okairól

A Magyar Rákellenes Liga és a Lilly Hungária Kft. a 24 órás Lilly Festőmaratonnal elsősorban a nőket és a férfiakat leginkább érintő két daganatos betegségcsoport, a mellrák és a tüdőrák okozta társadalmi szintű problémára kívánja felhívni a figyelmet.

3.2006-ban Európa-szerte 1,7 millióan haltak meg rákos megbetegedés következtében. A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is, férfiak és nők között egyaránt. Hazánkban évente körülbelül 8000 ember hal meg tüdőrákban, ami az összes daganatos megbetegedés okozta halálozás majdnem 1/5-ének felel meg.

A magas halálozási ráta a szűrés és a korai felismerés hiányáról tanúskodik, pedig a tüdőrák az egyik leginkább megelőzhető daganatféleség. A tüdő tumorok 85-87 százaléka az aktív, 3-5 százaléka pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe.

Ma Magyarországon a nőket a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a legnagyobb arányban a mellrák sújtja. 2005-ben 6000-nél több új beteget regisztráltak, miközben a KSH adatai alapján 2234 nő halálát okozta a mellrák egy év alatt. A betegség halálozási aránya hazánkban az európai átlag 1,6-szorosa. A kockázatcsökkentés legfontosabb eszközei a kétévenkénti rendszeres szűrés, a mammográfia illetve a rendszeres önvizsgálat.

A szervezők hisznek abban, hogy az ilyen betegségtudatosító kampányokkal, mint amilyen a festőmaraton és az árverés is, sokat tehetnek a döbbenetes statisztikák javítása érdekében.

Licitálás az Élet-képekre

A 2007-ben árverést második alkalommal rendeznek meg. Első alkalommal a befolyt összeg megközelítette a negyedmillió forintot, a legdrágább kép 18.000 Ft-os áron talált gazdára. Az árverésből befolyt összeget a Magyar Rákellenes Liga a leukémiás gyermekek gyógyítását segítő, őssejt-transzplantációhoz nélkülözhetetlen hűtőberendezés beszerzésére fordította.

A figyelemfelhívás folytatásaként 2007. november 27-én került sor a Magyar Rákellenes Liga jótékonysági célú árverésére. Az árverésen befolyt összeget ezúttal lélegeztetőgépek felújítására kívánják fordítani a szervezők.

Az árverés szóvivője ezúttal Novodomszky Éva, a Magyar Televízió műsorvezetője volt.

Az idei év újításaképpen az árverésen személyesen részt venni nem tudók a www.teszvesz.hu  online aukciósház oldalain is licitálhatnak bizonyos képekre november 28-tól egészen karácsonyig.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük