IntelAz Intel az IDF alatt 2008 augusztus 20-án bemutatta Intel® CE 3100 média processzorát, a szórakoztató-elektronikai eszközökbe szánt System-on-Chip (SoC- magas integráltsági fokú rendszerchip, mely egyetlen szilícium lapkára integrál a mikroprocesszor mellett számos rendszerfunkciót is) első családját, melyek egyébként a vállalat népszerű Intel architektúrájára (IA) épülnek.

 

IntelAz Intel az IDF alatt 2008 augusztus 20-án bemutatta Intel® CE 3100 média processzorát, a szórakoztató-elektronikai eszközökbe szánt System-on-Chip (SoC- magas integráltsági fokú rendszerchip, mely egyetlen szilícium lapkára integrál a mikroprocesszor mellett számos rendszerfunkciót is) első családját, melyek egyébként a vállalat népszerű Intel architektúrájára (IA) épülnek.

Szerdán az Intel vezetői további részleteket mutattak be a mobil internetes eszközök (MID) kategóriájáról, illetve az Intel AtomTM processzorról, illetve bejelentették a DreamWorks Animation SKG Inc. vállalattal közös márkát, amely segítséget nyújt a három-dimenziós filmkészítésben. Emellett több kezdeményezésről is beszámoltak a többmagos processzor szoftver-tervezés felgyorsítása érdekében.

A CE 3100-t elsősorban az internetes kapcsolódásra képes szórakoztató-elektronikai eszközökhöz fejlesztették ki, például DVD-lejátszókhoz, továbbfejlesztett set-top-boxokhoz és digitális televíziókhoz. A korábbi kódnevén Canmore-ként ismert média processzor olyan fejlett szórakoztató-elektronikai képességeket foglal magában, mint a nagy-felbontású videó támogatása, a házi-mozi minőségű hang vagy a fejlett 3D grafika, emellett kiváló teljesítmény, rugalmasság és az kompatibilitás az IA-alapú hardverekkel és szoftverekkel. A termék várhatóan következő hónaptól elérhető.

Az Intel és partnerei együttműködnek, hogy kifejlesszenek egy sor terméket a fejlődő piacok számára, beleértve a szórakoztatóelektronikát, a MID piacát, a netbookokat és a beágyazott komputereket. Ezek mindegyike az Intel architektúrájára épül és páratlan internetes kapcsolódást tesz lehetővé.

„A felhasználók helytől és eszköztől függetlenül kapcsolódni és szórakozni szeretnének, hiszen a web folyamatosan új és újabb hatással van az életünkre. Sőt az internetre kapcsolódó szórakoztató-elektronikai eszközök segítségével könnyen áttér a tévére is." – mondta Eric Kim, az Intel szenior alelnöke és a Digital Home csoportjának ügyvezetője. „Az Intel most bemutatja első, a szórakoztató-elektronikai eszközökhöz szánt, IA-alapú SoC chipjét, kiemelkedő teljesítménnyel és internet-kompatibilitással. Olyan erőteljes és rugalmas technológiai alapot kínálunk, amelyre a teljes iparág gyorsan építhet. Ez a technológiai alap segít majd a high-tech iparágnak abban, hogy gyorsabban piacra dobhassanak újabb eszközöket, illetve új kivitelre és új szolgáltatásokra inspirálják őket, például a TV internetre kapcsolódása terén."

 "I Love TV" – Az Intel kiterjeszti az IA erejét a szórakoztatóelektronikára is

Az Intel egy újabb SoC terméke az Intel CE 3100 média processzor egy magas fokon integrált megoldás, amely együtt jár az erőteljes IA processzor-maggal, kiemelkedő több-sávos videó dekódolási lehetőséggel. Emellett három-csatornás, 800 MHz DDR2 memória-kontrollerrel, egy kifejezetten több-csatornás duál audio DSP-vel, erőteljes háromdimenziós grafikai motorral is bír, mely utóbbi lehetővé teszi a továbbfejlesztett UI és EPG-t is. Továbbá támogatja a többszörös perifériákat, beleértve az USB 2.0-t és a PCI Express-t is.

Az Intel CE 3100 média processzor "tartalmazza" az Intel® Media Play technológiát, amely a TV-műsorok és Blu-ray lemezek lejátszásához szükséges hardver-alapú dekódolási technológiát és az Internet-tartalmak dekódolásához szükséges szoftvert kombinálja. Amikor a felhasználók tévét vagy a Blu-ray lemezeket nézik, a videó szabványos formátumban van kódolva (pl. MPEG-2, H.264 vagy VC-1). Az Intel Media Play technológia szoftver pedig a videót elirányítja a chip-en lévő hardver dekóderekhez. Amikor pedig a felhasználó az internet tartalmakat böngészi, a szoftver automatikusan irányítja a videót (és szükség esetén az audiot) az IA processzor-magon futó szoftver-codechez. Ahogy az internet egyre inkább terjed és mindenütt jelen van, a többszörös videó és audió-formátumok dekódolása nagyobb rugalmasságot ad az iparágnak ahhoz, hogy szabványokat és technológiákat alakítsanak ki, miközben a felhasználók egyre jobb élményekben részesülhetnek.

Az Intel CE 3100 média processzorát várhatóan a következő hónapban kezdjük szállítani a szórakoztató-elektronikai gyártókhoz, beleértve a Samsung Electronics-ot* és a Toshibát. További információk: www.intel.com/go/celink.

Ezen kívül az Intel és a Yahoo! Inc. bemutatott egy, az Intel architektúráját (IA) használó TV-khez és kapcsolódó szórakoztató-elektronikai eszközökhöz szánt alkalmazás keretrendszert, amely egyben kínálja a web nyíltságát, személyre szabhatóságát és közösségi képességeit a televízió egyszerűségével és szórakoztatási erősségeivel. Ez az alkalmazási keretrendszer, melynek neve Widget Channel, egy új és felhasználó-barát szórakozási lehetőséget kínál a web-tartalmak és a tv-programok böngészése közepette. A Widget Channel a Yahoo! Widget motorjára épül és úgy optimalizálták, hogy kihasználja az Intel CE 3100 média processzorának teljesítményét és képességeit. (www.intel.com/pressroom/idf vagy connectedtv.yahoo.com/newsroom .)

Az Intel ezen kívül bejelentette az Intel® Consumer Electronics hálózat megalakulását, amely egy tagokra épülő közösség a hardver, szoftver és szolgáltatók köréből, és célja az IA SoC chipre épül, internet-kapcsolódásra képes szórakoztató-elektronikai eszközök gyorsabb elterjedésének támogatása. A hálózat tagjai közé tartozik jelenleg az Alticast Inc*., a Futarque A/S*, a Giga-Byte Technology Co., az LTD*, a Tatung Co*., a Unihan Corporation, a Videon Central Inc*., és a VividLogic Inc*. A tagok korai hozzáférést kapnak az Intel szórakoztató-elektronikai platformjaihoz és azon dolgoznak majd, hogy minél több képességekben gazdag eszköz dobjanak piacra a felhasználók számára.

Mobil Internetes Eszközök (MID): "platform az innovációhoz" 

Anand Chandrasekher, az Intel szenior alelnöke és az Ultra Mobility csoport ügyvezetője elmondta, hogy az Intel® AtomTM Z5xxx processzor-sorozatra épülő MID-k miként válnak a mobil ökoszisztéma innovációs platformjává. Hozzátette, hogy az internet forradalma továbbra sem lassult, elsősorban a közösségi hálózatok, a felhasználók által generált tartalmak és a helyi szolgáltatásoknak köszönhetően. Ezek a trendek ugyanakkor még fontosabbak a mobil-használók számára, akiknek szükségük van a megfelelő eszközre ahhoz, hogy átélhessék az élményt.

Az áprilisban bemutatott, Intel Atom processzorra épülő MID-ek Chandrasekher szerint tovább megerősítették a teljesítmény, internet-elérés, szoftver-kompatibilitás és vezeték nélküli szélessávú kapcsolódási lehetőségek iránti igényeket, amelyek azért is fontosak, hogy az internetes innovációk megjelenhessenek a hordozható eszközökön is. Emellett bemutatott egy sor MID-et, amely a különböző piacokon kerülnek bevezetésre, illetve üdvözölte a Clarion* és a Panasonic* által már az Egyesült Államokban bemutatott termékeket. Chandrasekher bemutatta a világ első teljes, 1080p nagy-felbontású video playback-jét is, amely az OQO* MID-eszközén várható, majd további MID eszközöket emelt ki a Fujitsu* és a Lenovo* kínálatából.

A San Francisco-i IDF-en ehéten bemutatott eszközöket támogatandó egyre inkább fejlődik a Moblin-alapú operációs rendszerre épülő szoftveres környezet. Több mint 10 szoftver-disztribútor, beleértve a közösségi hálózatok piacán működő GyPSii*-t, az online játékban érdekelt Fuel Games*-t, az internetes tv-programok piacának egyik szereplőjét, a Move Networks*-t, illetve az UI és alkalmazások terén érdekelt Neusoft* vállalatok bejelentették, hogy terveik szerint a Moblin-alapú MID-ekhez fejlesztenek alkalmazásokat majd.

Chandrasekher ugyanakkor bemutatta az Intel MID roadmap-jét, amelyen szerepel a következő generációs platform, a Moorestown, mely várhatóan 2009/2010-ben jelenik meg. Az első wafer-t bemutatva kiemelte az architektúra sokoldalúságát és azt a lehetőséget, hogy ezáltal a kommunikációs MID-k adat és hang-kezelésre is képesek lesznek. 

A jövő számítástechnikájának kialakítása

Renee James, az Intel alelnöke és az Intel Software és Solutions csoportjának ügyvezetője előadta, hogy a szoftver-fejlesztők miként játszanak fontos szerepet a fejlődő technológiák és az internetes lehetőségek életre keltésében. A processzor-teljesítmény és az Intel több-szálas szoftverrel működő többmagos processzorai felgyorsítják a vizuális számítástechnika minden részét, így a felhasználóknak gazdagabb és hihetőbb élményben lehet részük.

James és a DreamWorks Animation* elnök-vezérigazgatója, Jeffrey Katzenberg közösen mutatták be az új márkát, az InTruTM 3D-t, amely a következő generációs filmes történetmesélést és 3D élményt testesíti meg. Az InTru 3D logója a számítógép által generálható 3D képeket mutatja be, amely az Intel technológiájának és a DreamWorks kreativitásának egyedi kombinációjából születhetett meg. A logót az Intel és a Dream Works a három-dimenziós filmeknél használja majd, és a "Monsters vs. Aliens" című filmmel kezdődő három-dimenziós filmek esetén.

James szintén bejelentette a Visual Adrenaline elnevezésű új vizuális számítástechnikai fejlesztői programot. A program elsősorban erőforrást biztosít a fejlesztők, kiadók, művészek, animátorok és más játék- és digitális tartalom készítőknek, hogy ezáltal teljes mértékben kihasználhassák az Intel termékeinek és technológiáinak előnyeit, és megalkothassák a jövő leglenyűgözőbb vizuális élményeit. További információk: www.intel.com/software/visualadrenaline.

Mindemellett az Intel bemutatta legújabb generációs, párhuzamos programozási eszközeit, amelyek új opciók jelentenek a többmagos szoftver-fejlesztéshez a legnépszerűbb kliensalkalmazások számára. Az Intel® Parallel Studio magában foglalja azokat a kibővített képességeket, amelyek segítik a tervezést, a kódolást, a nyomkövetést és az alkalmazások hangolását, hogy ezek, a párhuzamos programozás segítségével kihasználhassák a több mag előnyeit. Az Intel Paralell Studio egyszerűsíti majd a párhuzamos alkalmazások kifejlesztését, hogy így is javítsa a teljesítményt és a Microsoft Visual Studio fejlesztői számára segítse a több-magos processzorokra való skálázást.

www.intel.com/go/parallel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük