2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ivóvíz nem árt az egészségnek

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/12926"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gvh.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.gvh.hu" title="www.gvh.hu" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.gvh.hu/">www.gvh.hu</a> </strong></span></span>A vezetékes ivóvíz, vagy az ásványvíz fogyasztása árt az egészségnek - állította saját víztisztító berendezése reklámozásakor a Nap Háza Kft. A vállalkozás azonban ezen állításait nem tudta igazolni, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forint bírságot szabott ki rá. A vizsgálat során kiderült: nem megfelelő használat esetén éppen a hirdetett víztisztító berendezés lehet veszélyes az egészségre.</p><p>

www.gvh.huwww.gvh.hu A vezetékes ivóvíz, vagy az ásványvíz fogyasztása árt az egészségnek – állította saját víztisztító berendezése reklámozásakor a Nap Háza Kft. A vállalkozás azonban ezen állításait nem tudta igazolni, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forint bírságot szabott ki rá. A vizsgálat során kiderült: nem megfelelő használat esetén éppen a hirdetett víztisztító berendezés lehet veszélyes az egészségre.

www.gvh.huwww.gvh.hu A vezetékes ivóvíz, vagy az ásványvíz fogyasztása árt az egészségnek – állította saját víztisztító berendezése reklámozásakor a Nap Háza Kft. A vállalkozás azonban ezen állításait nem tudta igazolni, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forint bírságot szabott ki rá. A vizsgálat során kiderült: nem megfelelő használat esetén éppen a hirdetett víztisztító berendezés lehet veszélyes az egészségre.

A Nap Háza Kft. 1998 óta foglalkozik víztisztító berendezések forgalmazásával és szervizelésével. Több gyártó körülbelül 60-80 féle termékét árusítja és üzemelteti a „Tiszta Víz Üzletházat". A GVH azért indított eljárást a vállalkozás ellen, mert gyanúja szerint az „RO 100 reverz ozmózis technológiát" alkalmazó ivóvíz utótisztító háztartási kisberendezés népszerűsítése során megtévesztette a fogyasztókat.

A Nap Háza Kft. fogyasztóknak szóló tájékoztatásainak üzenete az volt, hogy a vezetékes ivóvíz fogyasztása káros. Az ezzel kapcsolatos állításokat azonban a vállalkozás a tudományosság követelményeinek megfelelő bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani. A GVH ellenben talált például olyan adatokat, amelyek szerint budapesti vezetékes ivóvíz minősége az európai városok tekintetében az élcsoportba tartozik, egy UNESCO tanulmány szerint pedig a vízminőség vonatkozásában a magyarországi ivóvíz 122 közül a 14. volt. Az adatok arra mutatnak rá, hogy vannak a Nap Háza Kft. álláspontjától eltérő vélemények, s a vezetékes ivóvíz megítélése kapcsán nem lehet tudományos nézetazonosságról beszélni.

A vállalkozás több fogyasztóknak szóló tájékoztatójában megjelent, hogy az ásványvíz fogyasztása káros az emberi egészségre. A Nap Háza Kft. azonban ezt az állítását sem tudta hitelt érdemlően tényekkel alátámasztani, miközben ismertek olyan vélemények, amelyek szerint a természetes ásványvíz a legalkalmasabb a biológiai vízigény kielégítésére.

A GVH szerint a megfelelő szakmai gondosságot tanúsító vállalkozás a fogyasztókat megcélzó, az általa forgalmazott termék népszerűsítését szolgáló, a fogyasztók befolyásolását célzó tájékoztatásainak tartalmát a tényekhez igazítsa, s azt ne valamely kellően alá nem támasztott „hit", személyes meggyőződés határozza meg.

A saját termékét népszerűsítő reklámok fő üzeneteként a Nap Háza Kft. azt jelölte meg, hogy a termék alkalmazásával méregteleníthető, ezáltal gyógyítható az emberi szervezet. A vállalkozás ezt az állítását sem tudta igazolni, így azt sem, hogy a víztisztító berendezéssel előállított víz alkalmas a rák gyógyítására.

A vállalkozás szerint az általa forgalmazott berendezést a NASA fejlesztette, a legmodernebb technológián alapul és a legpraktikusabb, legolcsóbb ilyen készülék a piacon. Ám a vállalkozás a vizsgálat során ezen állításai egyikét sem tudta igazolni.

A Nap Háza Kft. által reklámozott készüléket 2007 nyarán megvizsgálta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is. Határozata szerint:

 •  
  • a berendezés csak ivóvíz minőségű víz utótisztítására alkalmas,
  • az üzembe helyezés megelőzően, illetőleg hosszabb üzemszünet (2-3 nap) után fogyasztás előtt legalább 1,5 liter vizet át kell engedni a berendezésen, azt ivásra és ételkészítésre felhasználni nem szabad,
  • a berendezés által tisztított (kezelt) víz maradéka összes keménység értéke visszasózó patron használata nélkül kisebb a jogszabályokban előírtnál, így a kezelt víz ivóvízként történő fogyasztásra visszasózó patron használata nélkül nem alkalmas. A nagyon kis keménységű (nagyon lágy) víz tartós fogyasztása egészségügyi szempontból nem javasolható,
  • a berendezés által kezelt víz visszasózó egységgel ivóvízként korlátozás nélkül használható,
  • a készülék fertőtlenítése 3 havonta ajánlatos, amelyet szervízszolgáltatás keretében a forgalmazónak, illetve annak megbízottjának kell elvégeznie. A berendezés rendszeres fertőtlenítésének hiánya a készülékben mikroorganizmusok felszaporodását eredményezheti, amely a fogyasztó egészségkárosodását okozhatja.

Mindezek miatt a GVH szerint a Nap Háza Kft. megtévesztette a fogyasztókat, így 3 millió forint bírságot kell fizetnie. A versenyhatóság ezen felül megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását is, így nem alkalmazhatóak a megtévesztő állításokat tartalmazó szórólapok, poszterek, DVD-k. A vállalkozás honlapjáról el kell távolítani a jogsértő tartalmakat és azon fél éven át közölni kell a GVH döntésének rendelkező részét. Az előírások teljesítését a GVH utóvizsgálat során ellenőrizni fogja.

A bírság összegének meghatározásaként a versenyhatóság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a megtévesztő tájékoztatások hosszú ideje (2004 óta) elérhetőek voltak, a megtévesztő állítások az emberi egészséggel kapcsolatosak, a Nap Háza Kft tájékoztatási gyakorlatának lényegi eleme volt a jogsértő hirdetések közzététele.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-75/2008.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.