2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az M70 teljes autópályává fejlesztését javasolja a szakértői munkacsoport

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/28752"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/pp.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="96" /></a></span>Elkészítette állásfoglalását a Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár, az ORFK-OBB társelnöke vezetésével július elején a 2x1 sávos autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének áttekintésére létrehozott eseti munkacsoport. A szakértői testület az M70 autóút 2x1 sávos szakaszainak 2x2 sávossá bővítéséhez szükséges tervezési feladatok elindítását, a beruházás közútfejlesztési programba emelését kezdeményezi. Az előkészítés ideje alatt, a kivitelezés megkezdéséig további forgalombiztonsági beavatkozásokat javasol. A szakvélemény elfogadása esetén nem épül több fizikai elválasztás nélküli autóút Magyarországon.

Elkészítette állásfoglalását a Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár, az ORFK-OBB társelnöke vezetésével július elején a 2×1 sávos autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének áttekintésére létrehozott eseti munkacsoport. A szakértői testület az M70 autóút 2×1 sávos szakaszainak 2×2 sávossá bővítéséhez szükséges tervezési feladatok elindítását, a beruházás közútfejlesztési programba emelését kezdeményezi. Az előkészítés ideje alatt, a kivitelezés megkezdéséig további forgalombiztonsági beavatkozásokat javasol. A szakvélemény elfogadása esetén nem épül több fizikai elválasztás nélküli autóút Magyarországon.

Elkészítette állásfoglalását a Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár, az ORFK-OBB társelnöke vezetésével július elején a 2×1 sávos autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének áttekintésére létrehozott eseti munkacsoport. A szakértői testület az M70 autóút 2×1 sávos szakaszainak 2×2 sávossá bővítéséhez szükséges tervezési feladatok elindítását, a beruházás közútfejlesztési programba emelését kezdeményezi. Az előkészítés ideje alatt, a kivitelezés megkezdéséig további forgalombiztonsági beavatkozásokat javasol. A szakvélemény elfogadása esetén nem épül több fizikai elválasztás nélküli autóút Magyarországon.

 

A munkacsoport megállapította, hogy az M70 baleseti mutatói – a közelmúlt tragikus balesetei ellenére – más 2×1 sávos autóutak vagy főutak hasonló adataival összevetve nem kiemelkedően rosszak, azonban a forgalombiztonság további intézkedésekkel javítható és javítandó. A tagok egyetértettek abban, hogy az elalvás és szabálytalan előzés okozta balesetek elkerülését leghatékonyabban szolgáló megoldás az M70 2×1 sávos szakaszainak mielőbbi átépítése. Az M70 2×1 sávos útként kapott építési engedélyt, ezért a bővítéshez új engedélyeztetésre van szükség. Az előkészítés időigénye így legalább három, a kivitelezésé további mintegy másfél év. A lehető legkorábbi megvalósítás érdekében a munkacsoport az előzetes becslés alapján 7-8 milliárd forintba kerülő beruházás útfejlesztési programba, azon belül a 2016-ig terjedő első ciklusba illesztését látja indokoltnak.

 

Az átmeneti időszakban a testület az ellenkező irányú forgalmi sáv igénybevételét megakadályozó forgalomtechnikai intézkedések alkalmazását javasolja. Az M70 2×1 sávos szakaszain részben már bevezetett előzési tilalom teljes kiterjesztése mellett foglalt állást kettős záróvonal, közötte piros színű, akusztikus hatású burkolati jelek használatával. E szakaszokon a haladási irányt jelző nyílpárok felfestését is szükségesnek tartja. A szakértők a kétirányú járműforgalmat függőleges műanyag terelőelemekkel is elválasztanák, a jelzések számának csökkentése érdekében megszüntetnék a jelzőtáblák bal oldali ismétlését, a 2×2 – 2×1 sávos szakasz-átmeneteknél figyelmeztető akusztikus burkolati jeleket helyeznének el. A közlekedésbiztonsági kockázatokra négynyelvű (magyar, angol, román, szlovén) táblákon figyelmeztetnék az autósokat, tehergépjármű- és buszvezetőket. A gyakoribb és hatékonyabb rendőri, hatósági ellenőrzés céljából ellenőrző pontokat alakítanának ki. Javítanák a Zala megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége és a Zala megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztályának személyi és technikai lehetőségeit. Az elvégzett beavatkozások után egy évvel (majd ezt követően rendszeresen) újabb közúti biztonsági felülvizsgálatot végeztetnének. A munkacsoport szerint 2×1 sávos, fizikai elválasztás nélküli autóutat a jövőben nem szabad építeni. A tervezett utak biztonsági jellemzőinek javítása érdekében a hosszú távú fejlesztési programban szereplő – mintegy 700 km, első ütemben 2×1 sávos autóútként, előzési szakaszokkal megépítendő – gyorsforgalmi út felülvizsgálata és más kategóriákba való átsorolása szükséges (gyorsforgalmi úttá fejleszthető 2×1 sávos főúttá; 2+1 sávos váltakozó irányban előzést biztosító, fizikai elválasztású gyorsforgalmi úttá; 2×2 sávos szűkített keresztmetszetű gyorsforgalmi úttá). Az arányok úgy alakíthatók, hogy a ráfordítási keretek ne változzanak meg.

 

A munkacsoport a további tragikus balesetek megelőzése érdekében az M70-es autóútnál nagyobb baleseti kockázatú utakon is hasznosnak látná hasonló mélységű közlekedésbiztonsági felülvizsgálatok, szükség esetén beavatkozások elvégzését. A 3,5 t feletti tehergépjárművek autóutakon megengedett legnagyobb sebességének újragondolását kezdeményezi a KRESZ-ben.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az állásfoglalást a kormányzati honlapon közzéteszi (http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/hirek/az-m70-teljes-autopalyava-fejleszteset-javasolja-a-szakertoi-munkacsoport), és hamarosan döntést hoz a javaslatok alapján végrehajtható intézkedésekről. 

 

Az M15 és M70 autóutakon júniusban történt tragikus közlekedési baleseteket követően a szaktárca által életre hívott eseti munkacsoportba az NFM mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Közút NZrt., a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Útügyi Társaság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Zala Megyei Kormányhivatal delegált szakértőket. A testület öt alkalommal ülésezett, július közepén helyszíni bejárást tartott az M70 autóúton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.