A Magyar Demokrata Fórum szerint nem lehet tovább halogatni a közpénzekből nyújtott állami támogatási rendszer átláthatóságának megteremtését. Pettkó András és Csapody Miklós az MDF „Amiről nem beszélnek…" kampánya keretében mutatott rá a problémára: a kormánypártok által a tavalyi év végén megszavazott rendelkezés nem nyújt kellő garanciát erre.

 

 

A Magyar Demokrata Fórum szerint nem lehet tovább halogatni a közpénzekből nyújtott állami támogatási rendszer átláthatóságának megteremtését. Pettkó András és Csapody Miklós az MDF „Amiről nem beszélnek…" kampánya keretében mutatott rá a problémára: a kormánypártok által a tavalyi év végén megszavazott rendelkezés nem nyújt kellő garanciát erre.

 

 Az MDF képviselői ezért határozati javaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé, amelyben – a civil szektor pártpolitikától való függetlenítése érdekében – a közpénzekből nyújtott támogatások további szigorítását sürgeti. A konzervatív párt bízik benne, hogy a parlamenti pártok nem csupán a szavak szintjén tartják fontosnak a közpénzek útjának átláthatóságát.

A Magyar Demokrata Fórum konzervatív pártként a parlamenti ciklus egyik legfontosabb feladatának az autonóm civil társadalom megerősítését tartja. Jelenleg ugyanis a civil szervezetek viszik a pártok zászlaját, holott azoknak kellene felvállalni a civil szféra képviseletét. Az MDF nyitott a parlamenti pártok civil kezdeményezéseket erősítő, támogató javaslataira, mert vallja, hogy ezt a kérdést a pártpolitikai csatározások fölött álló közügyként kell kezelni.

Pettkó András és Csapody Miklós az MDF „Amiről nem beszélnek…" kampánya keretében mutatott rá a problémára: Gyurcsány Ferenc javaslata, amelyet a közpénzekből finanszírozott támogatások szabályozására terjesztett elő, önmagában nem állja meg a helyét, a kormánypártok által megszavazott törvény nem kínál megoldást azokra az alapproblémákra, amelyek érdekében megalkották. Az MDF ezért egy országgyűlési határozati javaslatot terjeszt elő, amellyel egyrészt – az inaktív szervezetek kiszűrése érdekében – egy egységes civil adatbázis létrehozását, másrészt a politikai ifjúsági szervezet egyesületi formájának bevezetését, és a támogatásukra vonatkozó szabályok megalkotását sürgeti.

Napjainkban hozzávetőlegesen 70.000 társadalmi szervezetet tartanak nyilván, holott a becslések szerint csupán 45.000 működik. Jelenleg egy már nem működő szervezet megszűntetése rendkívül bonyolult és hosszadalmas, hiszen hivatalosan saját bejelentésre, vagy az ügyészség általi kezdeményezésre megküldött nyilatkozat alapján állapítható meg a megszűnés. Nem csoda, hogy a civilek sokszor nem is vesződnek azzal, hogy megszűnésüket hivatalosan is bejelentsék. Az átláthatóság megteremtése érdekében azonban ki kell szűrni az inaktív és a csupán pályázati források „megszerzése" érdekében fenntartott szervezeteket.

A Magyar Demokrata Fórum konzervatív pártként vallja, hogy a tisztánlátás, valamint a civil szektor pártpolitikától való függetlenítése érdekében szükség van egy új egyesületi kategória, a politikai ifjúsági szervezet bevezetése. Az új szervezeti formában – a nyílt politikai kötődés folytán – nem lehetne közpénzekre pályázni, arról nem is beszélve, hogy a támogatásukat más, ellenőrizhető és legális formában lehetne megoldani. Pettkó András és Csapody Miklós szerint nem szabad tovább halogatni a civil szektor pártpolitikától való függetlenítését, a politikusok bíznak benne, hogy a többi parlamenti párt sem csupán a szavak szintjén tartja fontosnak a közpénzből nyújtott támogatások átláthatóságának megteremtését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük