2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az NHH 15 millió forintra bírságolta a Tesco-t

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/20803"><img class="image image-_original" src="/files/images/nhh_logo_100.jpg" border="0" alt="www.nhh.hu" title="www.nhh.hu" width="100" height="93" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.nhh.hu/">www.nhh.hu</a> </strong></span></span>A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) piacfelügyeleti eljárásában 15 millió forintos bírsággal sújtotta a Tesco-Global Zrt-t, mert a cég a hatóság tiltása ellenére olyan típusú rádióberendezést hozott forgalomba, amely nem felelt meg a követelményeknek. <br />

www.nhh.huwww.nhh.hu A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) piacfelügyeleti eljárásában 15 millió forintos bírsággal sújtotta a Tesco-Global Zrt-t, mert a cég a hatóság tiltása ellenére olyan típusú rádióberendezést hozott forgalomba, amely nem felelt meg a követelményeknek.

www.nhh.huwww.nhh.hu A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) piacfelügyeleti eljárásában 15 millió forintos bírsággal sújtotta a Tesco-Global Zrt-t, mert a cég a hatóság tiltása ellenére olyan típusú rádióberendezést hozott forgalomba, amely nem felelt meg a követelményeknek.

Az NHH 2008 nyarán piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a Tesco által forgalomba hozott (Technika TA719 típusú PMR adó-vevő) rádióberendezést, és annak rádiótechnikai valamint elektromágneses összeférhetetlenségi követelményeknek való megfelelőségét. A hatóság megállapította, hogy a berendezés nem felel meg a Tesco által kiadott megfelelőségi nyilatkozatban is szereplő szabvány által előírt követelménynek; mellékhullámú sugárzása többszöröse a szabványban előírtaknak, használata pedig más rádiófrekvenciás eszközöket zavar. A hatóság megtiltotta a berendezés magyarországi forgalomba hozatalát és forgalmazását, továbbá elrendelte a berendezés forgalomból történő kivonását.

A novemberi utóellenőrzés során kiderült, hogy a Tesco nem tartotta be a tiltóhatározatban foglaltakat: a boltjaiban lévő több mint 1500 pár adó-vevőt nem vonta ki a forgalomból, azokat szabálytalanul továbbra is forgalmazta, sőt újabb készülékeket is kiszállított az utóellenőrzött áruházakba és ellentmondásosan nyilatkozott a forgalmazott készülékek mennyiségéről. Ezeket a tényeket a hatóság a bírság megállapításánál súlyosbító körülményként értékelte. A hatóság a fokozatosság elvét követve a bírság mértékét 15 millió forintban állapította meg.

A gyártói, illetve forgalomba hozói felelősség mellett, „CE" jelzéssel szabadon értékesíthetők a berendezések. Az NHH piacfelügyeleti eljárás során utólag ellenőrzi a már forgalomba hozott rádióberendezések rádiótechnikai és elektromágneses kompatibilitási megfelelőségét. Amennyiben a vizsgált berendezés nem felel meg a gyártó által kiadott megfelelőségi tanúsítványokban foglalt szabványi előírásoknak, akkor a hatóság megtiltja a berendezés forgalomba hozatalát és forgalmazását.

A hatóság a jövőben is kiemelt feladatként kezeli a szabálytalanul forgalomba hozott berendezések vizsgálatát, a forgalmazás ellenőrzését, a fogyasztói jogok védelmét és érvényesítését.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.