2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az oktatás mint a kiteljesedett élet alapja

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65471"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image18_17.jpg" border="0" width="197" height="94" /></a></span><em>A budapesti Goethe Int</em><em>é</em><em>zet (GI) </em><em>„</em><em>Az oktat</em><em>á</em><em>s mint a kiteljesedett </em><em>é</em><em>let alapja</em><em>"</em><em> c</em><em>í</em><em>mmel szervezett inform</em><em>á</em><em>ci</em><em>ó</em><em>s napot az oktat</em><em>á</em><em>s j</em><em>ö</em><em>v</em><em>ő</em><em>j</em><em>é</em><em>r</em><em>ő</em><em>l. N</em><em>é</em><em>met </em><em>é</em><em>s magyar szakemberek egy eg</em><em>é</em><em>sz napos szakmai workshop </em><em>é</em><em>s egy esti p</em><em>ó</em><em>diumbesz</em><em>é</em><em>lget</em><em>é</em><em>s sor</em><em>á</em><em>n gondolt</em><em>á</em><em>k v</em><em>é</em><em>gig az oktat</em><em>á</em><em>s </em><em>é</em><em>s a kiteljesedett </em><em>é</em><em>let k</em><em>ö</em><em>z</em><em>ö</em><em>tti </em><em>ö</em><em>sszef</em><em>ü</em><em>gg</em><em>é</em><em>seket.</em>

image18 17A budapesti Goethe Intézet (GI) Az oktatás mint a kiteljesedett élet alapja" címmel szervezett információs napot az oktatás jövőjéről. Német és magyar szakemberek egy egész napos szakmai workshop és egy esti pódiumbeszélgetés során gondolták végig az oktatás és a kiteljesedett élet közötti összefüggéseket.

image18 17A budapesti Goethe Intézet (GI) Az oktatás mint a kiteljesedett élet alapja" címmel szervezett információs napot az oktatás jövőjéről. Német és magyar szakemberek egy egész napos szakmai workshop és egy esti pódiumbeszélgetés során gondolták végig az oktatás és a kiteljesedett élet közötti összefüggéseket.

A Goethe Intézet őszi programja a valóságos és szimbolikus határok átszeléséről szól. E sorozat része az oktatás jövőjét elemző projektnap. Az előadásokból és pódiumbeszélgetésből álló információs napon a kortárs pedagógia "nagyágyúi" beszéltek a sikeres, a gyermek személyiségét középpontba állító 21. századi pedagógiáról.

Karl Gebauer, göttingeni pedagógus, számos fontos oktatási mű szerzője számára „a kíváncsiság folyamatos életbentartása" a legfontosabb. Gebauer szerint a gyerekek felfedezőnek születnek, ezért tanulásra és környezetük megismerésére vágynak: „A hajtóerőt a kíváncsiság és a saját aktivitásuk adja. Akkor lesznek sikeresek, ha a tanulást saját ügyüknek érzik".

Reinhard Kahl újságíró és filmrendező álláspontja szerint a „tanulókat lángra kell lobbantani". A tanulás a kiteljesedett élet fontos eleme, egy életre szóló projekt, amellyel életpályánkat építjük fel.

Jobban járunk, ha puszta adatok helyett a tanulás vírusát fogadjuk magunkba" – így Gaul Emil, a Nyíregyházi Főiskola Vizuális Kultúra intézetének vezetője, a MOME és az ELTE doktori iskolájának tanára, aki szerint a felsőoktatás egyik fő problémája az, hogy a kreditrendszer miatt nem alakulnak ki csoportok, baráti társaságok, így a gyerekek kreditmorzsák maradnak".

Ernst Fritz-Schubert terapeuta iskolaigazgatóként 2007-ben vezette be a boldogságot mint iskolai tantárgyat. A ma már több német és osztrák iskolában is oktatott új tárgy célja „az életöröm, és a személyiségfejlesztés támogatása".

Jutta Gehrig, a GI igazgatója szerint az oktatás területén „a jelen vágyait hozzá kell igazítanunk a jövő elvárásaihoz", erre kell törekednünk az új pedagógiai módszerek alkalmazásakor. Az információs nap előadóinak tanulmányai német és magyar nyelven hamarosan olvasható lesznek a Goethe Intézet „Oktatás jövője" honlapján.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.