MittelCinemaFest 2016 – XIV. Közép-Európai Olasz Filmfesztivál. 2016. november 5-15. között, immár XIV. alkalommal kerül megrendezésre a MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál. Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő esemény az olasz filmművészet legfontosabb közép-európai fesztiváljává nőtte ki magát.

 

MittelCinemaFest 2016 – XIV. Közép-Európai Olasz Filmfesztivál. 2016. november 5-15. között, immár XIV. alkalommal kerül megrendezésre a MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál. Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő esemény az olasz filmművészet legfontosabb közép-európai fesztiváljává nőtte ki magát.

 

A budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce Cinecittà szervezésében, a Budapest Film Zrt., a Puskin és Tabán Mozi együttműködésével, valamint a Cinenuovo, Cirkofilm forgalmazóknak köszönhetően a MittelCinemaFest idén is megőrzi vándorfesztivál jellegét, így Budapest után Krakkóban, Pozsonyban és Prágában is levetítik a filmeket.

 

Az idei szemlén 11 olasz filmet tekinthetnek meg az érdeklődők, valamennyi 2015-ös és 2016-os gyártású, emellett külön érdekesség, hogy november 14-én rövidfilmválogatást vetítenek a 2016-os Kalat Nissa Filmfesztivál és Pázmány Filmfesztivál anyagából.

 

A fesztivál nyitófilmje november 5-én, a Teljesen idegenek című 2016-os olasz vígjáték olasz nyelven, magyar felirattal, amely december 29-től kerül a magyar mozikba a Cinenuovo Kft. forgalmazásában.

https://www.youtube.com/watch?v=xtIn4Qhnm9o

Hét jó barát találkozik azért, hogy együtt vacsorázzanak. Az este folyamán egy furcsa játékba kezdenek: úgy döntenek, hogy az asztalra rakják mobiltelefonjaikat és bárkinek is jelez a telefonja, együtt hallgatják meg a kihangosított hívásokat, együtt olvassák el a bejövő SMS-eket, és együtt néznek meg minden beérkező képes vagy képtelen tartalmat. Mivel barátokról van szó, úgy hiszik, hogy ismerik egymást, de ez a játék váratlan titkokat is felszínre hoz…

 

„A MittelCinemaFest – az olasz filmművészet közép-európai fesztiválja – idén immár 14. évadjához érkezett. A tizennegyedik életév, míg az embereknél a kamaszkor legnehezebb időszakának felel meg, addig esetünkben egy biztató és hízelgő szám, amely alátámasztja a rendezvény egyre nagyobb sikerét. Ennek legjobb fokmérője, az egyre szélesebb rétegű közönség évről évre növekvő lelkesedése. Négy városban: Budapesten, Krakkóban, Prágában és Pozsonyban a helyi olasz kultúrintézetek szervezésében zajlik a fesztivál.

A filmek kiválasztásával és beszerzésével foglalkozó Istituto Luce Cinecittàval való együttműködésnek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy az olasz filmművészet legfrissebb alkotásai kerülnek terítékre. A siker kulcsa másfelől a fent említett helyi olasz intézetetekkel való kooperációban rejlik, amely lehetővé teszi a források optimalizálását. Nem feledkezhetünk meg az olasz filmművészet jeles képviselőivel történő közönségtalálkozókról sem, amelyek a nézők számára mindig fontos és gyakran megindító pillanatok.

A művészeket az Istituto Luce Cinecittà és az olasz kultúrintézetek keresik fel és hívják meg.

A fesztivál sikerességéhez vitathatatlanul hozzájárul Budapest esetében a helyi filmforgalmazókkal való együttműködés (Cinenuovo Kft., Cirko Film), akik – ahogy arra már a korábbi években példa volt – megveszik a magyarországi forgalmazás jogát. Ezzel nemcsak megerősítik a MittelCinemaFest promóteri jellegét, hanem az olasz filmekkel a magyar mozik számára alternatívát is kínálnak a tengerentúli bőséges, de sokszor nem túl eredeti kínálattal szemben. Az idei év szemlefilmjei a szerzői filmtől az elsőfilmes rendezők alkotásain át egy olyan emberiség kaleidoszkópját mutatják be, amelynek szereplői hatalmas múltbeli örökség és a jövőtől való aggodalom között vívódnak, akik előre elrendelt szerepeik és személyes vágyaik között lebegnek, egyszerre vágynak a normalitás elérésére és a hétköznapiságból, a rutinból való kitörésre bizarr és kiszámíthatatlan események közepette.

Az olasz mozi sajátossága az életigenlésben és a mélyről jövő ihletettségben rejlik, amely a valóságot mindig is egyedülálló módon ábrázolta… Jöjjenek és győződjenek meg róla!"

(Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet Megbízott Igazgatója)

 

2016. november 5-15.

MittelCinemaFest 2016

 

http://www.iicbudapest.esteri.it/IIC_Budapest

https://www.facebook.com/events/1820373898208493

https://www.youtube.com/watch?v=iDSLj–20cw

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük