GateterminalGateterminal

Az OMV Aktiengesellschaft, Közép-Európa vezető olaj- és gázipari vállalata 5%-os részesedést szerzett a Rotterdamban tervezett folyékony földgáz (Liquefied Natural Gas – LNG) terminál beruházásában. Az OMV Gas International GmbH, az OMV 100%-os tulajdonú leányvállalata aláírt egy ennek megfelelő megállapodást.

 

 GateterminalGateterminal

Az OMV Aktiengesellschaft, Közép-Európa vezető olaj- és gázipari vállalata 5%-os részesedést szerzett a Rotterdamban tervezett folyékony földgáz (Liquefied Natural Gas – LNG) terminál beruházásában. Az OMV Gas International GmbH, az OMV 100%-os tulajdonú leányvállalata aláírt egy ennek megfelelő megállapodást.

 

 Az OMV, a DONG Energy (Dánia) és az Essent (Hollandia) egyenként 5%-os részesedést szereznek a Gate terminálban, amely az N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) és a Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) konzorciuma. A partnerek bejelentették, hogy meghozták a befektetésről szóló végső döntést a rotterdami LNG import terminálra vonatkozóan. A terminál teljes elkészültét 2011 második félévére tervezik. A konzorcium becslése szerint az LNG-terminál projekt teljes ráfordítása 800 millió EUR.

Werner Auli, az OMV gázügyekért felelős igazgatósági tagja kijelentette: „Cégünknek az LNG projektbe és a csővezeték építésbe történő befektetése növekedési stratégiánk fontos része. 2006-ban a folyékony földgáz import Európában a teljes gázpiac 11%-át jelentette. Az újragázneműsítési kapacitás 2010-re megduplázódik. Hosszú távon a folyékony földgáz az EU teljes energiaellátásának 25%-át teszi ki. Az európai energiapiac összességét tekintve a földgáz egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a fenntartható jövő érdekében ez az energiaforrás a híd szerepét tölti be."

Reinhard Mitschek, az OMV Gas International GmbH logisztikai üzletág-igazgatója az alábbiakat nyilatkozta: „A Hollandiában létrejött együttműködés fontos lépés az OMV LNG-üzletágában. A horvátországi Adria LNG terminál projektben való részvételünkkel és a Gate terminál melletti elkötelezettségünkkel Európa két fő LNG-régiójában is kiemelkedő stratégiai pozícióba kerültünk."

Az osztrák EconGas (az OMV gázipari marketing és kereskedelmi leányvállalata), a dán DONG, valamint a holland Essent a Gate terminál első, hosszú távú ügyfelei. Az EconGas évi 3 milliárd köbméterre vonatkozó szerződést írt alá, amely stratégiai lépés a vállalat számára az LNG-üzletág területén, valamint termékportfoliójának fejlesztésében.

A N.V. Nederlandsa (Gasunie) és a Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) tervezi a rotterdami Gate terminál megépítését. A terminál egy független, többfelhasználós üzleti modell. A Gate terminál a Rotterdami Kikötő bejáratánál helyezkedik majd el, jó útvonal-kapcsolattal rendelkezik az európai földgázpiacokhoz, továbbá közel fekszik a kontinens vezető földgáz-kereskedelmi pontjaihoz is.

A fejlesztés első üteme során az áteresztési kapacitás eléri az évi 9 milliárd köbmétert. A működés tervezett kezdete 2011 második fele. A terminál végső kapacitását 16 milliárd köbméterre tervezik. A végső bővítés befejezését követően a terminál évente 180 LNG-tanker fogadására lesz képes.

Ulco Vermeulen, a Gate terminál ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy sikerül létrehozni hollandia első LNG-terminálját. Biztos vagyok abban, hogy a Gate terminál a gázipari vállalatok növekvő érdeklődésére tarthat számot, amely lehetővé teszi majd a terminál későbbi bővítését."

http://www.gateterminal.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük