Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Európai Unió állami támogatási szabályainak az önkormányzatok gazdálkodását érintő elemeiről tartott előadást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal szakmai napján 2010. december 10-én, Szolnokon.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Európai Unió állami támogatási szabályainak az önkormányzatok gazdálkodását érintő elemeiről tartott előadást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal szakmai napján 2010. december 10-én, Szolnokon.

Az Európai Unió tiltja az állami forrásból (így önkormányzattól, önkormányzati cégtől) származó, versenytorzító hatású, gazdasági tevékenységhez nyújtott támogatásokat. Állami támogatásról általában akkor beszélhetünk, ha a piaci árszinthez viszonyított előny kimutatható, és az intézkedés szelektív (csak bizonyos vállalatot, régiót vagy ágazatot érint). A kötelezendően alkalmazandó közösségi szabályozás célja, hogy a tagállamok egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak, és ne tudják indokolatlanul befolyásolni a belső piac működését.

Az állami támogatásokat az Európai Bizottságnak előzetesen be kell jelenteni, végrehajtásuk, kifizetésük kizárólag jóváhagyás birtokában lehetséges. Bizonyos esetekben a nemzeti hatóság is adhat engedélyt. Magyarországon e kérdésekben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Támogatásokat Vizsgáló Irodája (TVI) dönthet. A TVI az uniós versenyszabályok betartatása mellett a hazai támogatási rendszer (és gazdaságpolitika) vállalkozásokat érintő intézkedéseinek versenyszempontú ellenőrzését is végzi. A támogatást nyújtókat tanácsadással segíti, a támogatási tervezeteket előzetesen véleményezi.

Az önkormányzatokra leginkább jellemző támogatási ügyek a kedvezményes földértékesítés, ingatlanbérlet, a helyi közszolgáltatók finanszírozása (távhő, személyszállítás, helyi sajtó stb.), a letelepedő cégek beruházásának támogatása, a saját vállalkozásokat segítő tőkeemelés, tulajdonosi kölcsön nyújtása, kezességvállalás, veszteségek átvállalása. Az önkormányzatok állami támogatási ügyekben kötelesek a TVI-t megkeresni, a támogatási szerződés tervezetét bemutatni, a szükséges módosításokat átvezetni és ellenőriztetni. A támogatást nyújtó a TVI-n keresztül éves jelentést tesz az Európai Bizottságnak, a dokumentumokat tíz évig megőrzi.

Hegmanné Nemes Sára a rendezvényen bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az azonos tartalmú uniós döntés nyomán a pénzügyi válság enyhítését célzó ideiglenes támogatások elbírálási határidejének meghosszabbítását javasolja a kormánynak. A vonatkozó kormányrendelet módosításáról a közeljövőben születhet döntés. Az Európai Bizottság által 2010. december 1-jén módosított keretszabály szerint az ún. 500 000 eurós támogatás nyújtásának lehetősége a 2010. december 31-e után beadott kérelmek esetében megszűnik. A hatályos hazai támogatási programok alapján 2011. január 1-jét megelőzően beadott kérelmeket azonban 2011. december 31-éig el lehet bírálni. (Korábban 2010. december 31. volt a támogatások elbírálásának végső határideje). Az idén meghirdetett pályázati felhívásokra az év végéig beérkező és teljesnek tekinthető pályázatok esetében tehát jövőre is születhet támogatási döntés. A kezdeményezés az eredményes gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások átmeneti problémáinak, forráshiányának enyhítéséhez, a munkahelymegtartó programok további működtetéséhez járulhat hozzá – mondta el az államtitkár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük