Fehér László szobra, a TestvérekFehér László szobra, a Testvérek

A bank művészettámogató programjának részeként tíz napig közel hetven kortárs festő munkáit láthatjuk a Kieselbachnál (egy részük megvásárolható e tíz nap alatt), valamint megismerkedhetünk az UniCredit tehetségprogramjával és 2012-es modern festészeti albumával, amit a bank gazdasági tevékenysége területein, azaz számos európai országban is terjeszt. Ezzel az a célja, hogy a magyar művészek bekerüljenek a nemzetközi vérkeringésbe.

 Fehér László szobra, a TestvérekFehér László szobra, a Testvérek

A bank művészettámogató programjának részeként tíz napig közel hetven kortárs festő munkáit láthatjuk a Kieselbachnál (egy részük megvásárolható e tíz nap alatt), valamint megismerkedhetünk az UniCredit tehetségprogramjával és 2012-es modern festészeti albumával, amit a bank gazdasági tevékenysége területein, azaz számos európai országban is terjeszt. Ezzel az a célja, hogy a magyar művészek bekerüljenek a nemzetközi vérkeringésbe.

 

A kiállítás első napján tartott sajtótájékoztatón Sipos József, a bank ügyvezető igazgatója elmondta, hogy meghirdette az UniCredit Tehetség Programot, vagyis a kortárs művészetért alkotói pályázatot. A kiírás szerint a művészeti felsőoktatás hallgatói és az ott végzett 23-33 év közötti fiatalok jelentkezhetnek: a Magyar Képzőművészeti Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karáról és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről, az országhatáron kívülről pedig a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetemről. A pályaművek értékelését szakértő zsűri végzi, melynek tagjai: Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Einspach Gábor a Kieselbach Galéria részéről, továbbá mint az Artmagazin kiadója és igazságügyi szakértő, dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője és Giró-Szász Krisztina, a FineInvest ügyvezetője, az ArtFolio kiadója.

A zsűriA zsűri

 

Az UniCredit mint a régió vezető bankcsoportja 22 országban szeretné felhívni a figyelmet a magyar műtárgypiac lehetőségeire a vizuális kultúra terjesztésével, hogy így segítse a piac élénkülését – ismertette az újságírókkal Sipos József ügyvezető. Bankjuk nemzetközi hálózatában 9500 bankfiók van 160 ezer munkatárssal. A nyertes pályaműveket a bank kiállításon bocsátja a közönség elé.

Nádler István: Cím nélkülNádler István: Cím nélkül

 

Einspach Gábor szerint hazánk súlya a nemzetközi műgyűjtésben sokkal nagyobb volt, mint ami egy kis országtól elvárható lett volna. Emlékeztetett olyan nevekre, mint Ernst Lajos, Nemes Marcell, Majovszky Pál, az Esterházyak stb. A mecénások a vásárlásokkal sokszor az éhhaláltól mentették meg a művészeket. A II. világháború nagy pusztítást végzett művekben és műgyűjtőkben egyaránt. A szocializmus időszakában csak a BÁV vásárolhatott műtárgyakat, vagy néhány gyűjtő egymás közötti adás-vétele létezett. A rendszerváltás után a multi cégek indították el újra a műgyűjtést. Közülük is elsőként az UniCredit és elődei léptek a műgyűjtők közé. Válságos időszakban ma is élénkítik a kortárs műkereskedelmet.

Bak Imre: MájusBak Imre: Május

 

Gulyás Gábor véleménye, hogy a történelemkönyveket mindig az uralkodó osztály írja. A képek viszont a számunkra nem látható múltat közvetítik. A művészet többet elárul valamely korszakról, mert igazi korlenyomat. Mai korunkról hűen beszámolnak az itt látható képek: Bak Imrétől, Fehér Lászlótól, Kelemen Károlytól, Korodi Lucától, Köves Évától, Mulasics Lászlótól, Nádler Istvántól, Nemere Rékától, Radák Esztertől, Soós Tamástól, Trombitás Tamástól és másoktól. A válogatás mindig missziót teljesít.

 

Giró-Szász Krisztina, a tehetség-program kurátora pedig felolvasta a három fő részére kiírt alkotói pályázat részleteit. A nevezési kategóriák: 1. alkotói ösztöndíj nettó 120 ezer forint/hó hat hónapon keresztül. 2. díj: nettó 100 ezer forint/hó hat hónapon keresztül. A 3. díj: nettó 80 ezer forint/hó szintén hat hónapon keresztül. Ezen idő alatt az alkotók három művet ajándékoznak a Banknak. Továbbá tíz fő részére kisalkotói egyszeri díjat adnak ki pályaművenként 100 ezer forinttal. A pályázaton részt vehetnek a kiírók és a lebonyolítók családtagjai és a zsűri házastársai, ismerősei vagy hozzátartozói is. A pályázó elektronikusan benyújthatja művét az info@fineartinvest.hu e-mail címre, mellékletében a kiíró által kért dokumentumokat is be kell mutatnia. Határidő: 2012. április 27. 24 óra.

   A pályázat feltételei megtekinthetők az alábbi honlapokon: www.fineartinvest.hu, www.unicreditbank.hu, www.amadeusalapitvany.hu és a fent felsorolt egyetemek honlapján.

   A pályázatok további sorsa: 2012. május 4-én a lebonyolító elektronikus úton értesíti a pályázókat. 2012. május 10. 18 órakor nyilvános eredményhirdetés és díjátadás; 2012. május 10-17. a nyertes pályaművek kiállítása; 2012. június 8. szerződéskötés a nyertesekkel; 2012. június 9-től a díjak folyósítása a nyertesek részére.

 

Addig kíváncsian várjuk a fiatal képzőművészek alkotásait. Biztosan kapunk tájékoztatást a nyertes művek kiállításának helyéről.

 

DOBI ILDIKÓ

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük