Dr. Hasan HasanovDr. Hasan Hasanov

2009. Május 5-én az Azerbajdzsáni Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége ünnepélyes keretek között könyveket ajándékozott az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak. A könyveket a korábbi államfő, Heydar Aliyev születésének évfordulója alkalmából Dr. Hasan Hasanov nagykövet úr adta át.

 Dr. Hasan HasanovDr. Hasan Hasanov

2009. Május 5-én az Azerbajdzsáni Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége ünnepélyes keretek között könyveket ajándékozott az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak. A könyveket a korábbi államfő, Heydar Aliyev születésének évfordulója alkalmából Dr. Hasan Hasanov nagykövet úr adta át.

A könyvátadási rendezvénynek több éves múltja van. Mender Tiborné az OIK főigazgatója –  aki köszöntötte a megjelenteket – elmondta, hogy a 2005-ben megkezdett ajándékozás eredményeképpen jelentősen megnövekedett és kiszélesedett az azeri nyelvet, irodalmat, zenét és az országot, kultúrát bemutató gyűjteményrész az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. (OIK) Az évek folyamán kapott könyvek, folyóiratok, CD, DVD és videókazetták az azeri kultúra megismerését szolgálják és szervesen illeszkednek a könyvtár gyűjteményeihez és törekvéseihez. 2005-ben mindössze 13 azeri vonatkozású dokumentum volt, jelenleg a katalógusban ezek száma 105. Ebből az azeri nyelven íródott dokumentumok száma 62, emellett magyar, angol, orosz és francia nyelven vannak értékes és informatív dokumentumok az országról, a nyelvről és kultúrájáról. Az elmúlt évben az OIK olyan nyelv- és iskolás könyveket is kapott, melyek igazán hasznosak az azeri nyelvvel ismerkedők számára. Az évek óta tartó folyamatos kapcsolat és sikeres együttműködés eredményezte a gyűjtemény kialakulását.

A rendezvényre hagyományosan minden évben a korábbi államfő, Heydar Aliyev születésének évfordulója alkalmával kerül sor. Azerbajdzsán történelmi sorsa az elmúlt bő három évtizedben elválaszthatatlanul kötődik Heydar Aliyev nevéhez, az egész nép szociális és politikai, gazdasági és kulturális felemelkedése ebben az időszakban elképzelhetetlen nélküle. Irányításával Azerbajdzsánnak sikerült túlélni az állam kemény és szörnyű megpróbáltatásait, biztosítani a haladást, átmenteni a kultúra gazdagságát, a dicsőséges történelmi hagyatékot, amelyre oly büszke volt, szavatolni a fiatal nemzedékek jövőjét. 1993-ban – amikor az ország a polgárháború és a függetlenségvesztés küszöbére került – lett az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöke. 1998-ban újraválasztották, a 2003-as választáson is jelölt volt de egészségi állapota miatt visszalépett és még abban az évben elhunyt. Heydar Aliyev a nemzet vitathatatlan vezérévé, élő legendájává vált.

Mender TibornéMender TibornéDr. Hasan Hasanov nagykövet úr két könyvet ajánlott különösképpen a jelenlévők figyelmébe, mégpedig azokat, amelyek az elhunyt elnök beszédeit tartalmazzák és érthetővé, világossá teszik az olvasó előtt az azeri népet. Azerbajdzsán demokratikus országgá vált, a jelenlegi elnök is sikeresen folytatja a megkezdett politikát, az ország tagja az Európa Tanácsnak, partnere a NATO-nak és az EU-nak és további lépéseket tesz az európai integrálódás érdekében.

Érdekességként a nagykövet úr elmondta, hogy Azerbajdzsán területén maradt meg egyedül a volt Szovjetunió területén lévő 55 hadifogolytábor és temető közül kettő temetkezési hely, amely őrzi azoknak a magyaroknak az emlékét – két hatalmas kereszttel – akik ott hadifogolyként haltak meg.

Fotó: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük