A fekete pénteket egy még annál is feketébb hétfő követte a múlt héten az arany piacán. Miután 1.320 dollárig zuhant az arany világpiaci ára, a lecsökkent árszinten felélénkült főként az ázsiai kereslet, és ez a hét végére visszahozta az aranyat az élők sorába. Ezzel a súlyos vérveszteség után kissé stabilizálódott ugyan az állapota, de még továbbra is az intenzív osztályon kezelik a válságos állapotba került nemesfémet – tájékoztat a www.aranypiac.hu

A fekete pénteket egy még annál is feketébb hétfő követte a múlt héten az arany piacán. Miután 1.320 dollárig zuhant az arany világpiaci ára, a lecsökkent árszinten felélénkült főként az ázsiai kereslet, és ez a hét végére visszahozta az aranyat az élők sorába. Ezzel a súlyos vérveszteség után kissé stabilizálódott ugyan az állapota, de még továbbra is az intenzív osztályon kezelik a válságos állapotba került nemesfémet – tájékoztat a www.aranypiac.hu

Múlt hét hétfőn folytatódott a további szakadás az arany árfolyamában. Ennek során minden szóba jövő támaszszinten szinte habozás nélkül robogott át a kőként zuhanó jegyzés, mígnem kedden hajnalban, az ázsiai kereskedési szakaszban nem sokkal 1.300 dollár felett lefékeződött és végül megállt a szabadesés. Az ázsiai vevők szemlátomást elérkezettnek látták a pillanatot a kedvezőbbé vált árszinteken a bevásárlásra. De nemcsak a spekulánsoknak jött meg a merszük a hulló kések alá kimerészkedni a piacra. Kínában az ékszerboltokban is sorban álltak az emberek az „olcsó" fizikai aranyért, úgyhogy a befektetési aranyat forgalmazó üzletek egy csapásra kifogytak a készleteikből. Később hasonlóan megnövekedett fizikai keresletről számoltak be szerte Ázsiából majd Európából és az Egyesült Államokból is.

Az aranyár egy eredetileg a Financial Times-ban megjelent hírre kezdett el kollabálni. E szerint az államcsőd szélére került Ciprus piacra dobhatja a szigetország aranytartalékát illetve annak egy részét, hogy így jusson sürgősen pénzhez, amellyel az európai mentőcsomag ráeső önrész-hányadát finanszírozni tudja. Bár Ciprus 13,9 tonna aranya önmagában nem jelentős tétel, ezután mégis félelmek kaptak szárnyra azzal kapcsolatban, hogy az eurózóna többi problémás országa is hasonló lépésre kényszerülhet. Portugália és Spanyolország már lényegesen nagyobb aranytartalékkal rendelkezik, nem is beszélve a 2.452 tonnás olasz tartalékokról. Az olasz politikai helyzet továbbra is zavaros, az országnak több mint egy hónapja nincs kormánya, miközben komoly gazdasági nehézségekkel küzd, és az adósságproblémák miatt is szorít az olasz csizma. Ki tudja, mi lenne, ha Olaszország jelentene be igényt uniós pénzügyi segélycsomagra? Vajon a Cipruson kipróbált válságkezelés (betétek megadóztatása, aranyeladás) kerülne ott is alkalmazásra?

A jegybanki aranytartalékolás a nemesfém egyik fő bástyája volt az utóbbi időkben. Az ezt aláásó hírek, az aranyra eladási ajánlást kiadó brókercégek, az összképet tekintve ingatag technikai helyzet – február közepén fontos technikai támaszszint alá ment a nemesfém árazása – valamint az amerikai Comex határidős árupiacon elindult eladói hullám, együttesen pánikreakciót váltottak ki a befektetőkben. A Comexen múlt hétfőn és az azt megelőző pénteken, a krach két koromfekete napján, mindösszesen több mint egy millió egyenként 100 uncia aranyra szóló (3.000 tonnánál is több), azaz egy egész éves kitermelést meghaladó kontraktus cserélt gazdát. A Kínából érkező és a vártnál gyengébb gazdasági adatok ezek után már csak hab volt a tortán. A gazdaság fejlődésének lassulása ugyanis ronthatja a kínai lakosság vásárlóerejének növekedésével kapcsolatos kilátásokat, márpedig ez egy fontos tényező az arany iránti kínai kereslet alakulásában.

Miközben az aranyba spekulatív céllal befektetők a sebeiket nyaldosták, a feltörekvő ázsiai országok lakossága kedd hajnalban megköszönte az amerikai shortosoknak a rendkívül kedvező árakat és a fizikai arany felvásárlásba kezdett. Ezt követően rekordeladásokról érkeztek hírek a népszerű befektetési aranyérméket gyártó amerikai és ausztrál éremverdéktől, és kifogyó raktárkészleteket jelentett több kereskedő és rúdarany gyártó is világszerte. A kisbefektetők aktuális rohama az aranyra ugyanakkor egyelőre nem több szépségtapasznál, hiszen a világ legnagyobb aranyba fektető tőzsdei alapjából, az SPDR Gold Trustból a közzétett adatok szerint továbbra is naponta 10 tonna aranynak megfelelő nagyságrendben vonnak ki a tőkét a befektetők.

Hogy a kisbefektetők bevásárlásai ez alapján korai lehet-e, arról a szakemberek között egyelőre még megoszlanak a vélemények. Az eladási ajánlást kiadó Goldman Sachs elemző, Jeffrey Currie például 1.390 dollárnál nem vár magasabb aranyárat az idei év végére, és 2014-re is csak 1.270 dolláros unciánkénti célárat fogalmaz meg. Másokat nem hat meg a 200 dolláros árfolyamesés két nap alatt, és még mindig csak „normális" bár túlzó korrekcióról beszélnek, ami szerintük a hosszan futó bikapiacok természetes velejárója. Dominic Schnider, a svájci UBS bank árupiaci részlegének vezető elemzője azzal érvel, hogy a fundamentumok, amelyek az arany mellett szóltak korábban, mit sem változtak az utóbbi időkben. Szerinte az expanzív jegybanki pénznyomtatás, az alacsony kamatok, a múlni nem akaró rendszerkockázatok miatt az arany továbbra is keresett menedék eszköz maradhat, amelynek helye van a portfóliókban.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

A múlt hét elején 1.320 dollár közelébe került az arany kurzusa az azonnali kereskedésben (a londoni fixingben 1.380 dollárig). A hét végére aztán 1.400 dollár fölé kapaszkodott vissza a nemesfém, amitől némileg javult a pillanatnyi helyzetkép, de az óriási árzuhanást ezzel még csak szerény mértékben tudta kiigazítani az árfolyam. Ebben a pillanatban még nem egyértelműen megállapítható, hogy ez az 1.400 dollár fölé érő visszaemelkedés egy a nagy zuhanást követő, mindössze technikai jellegű kontramozgás, amelynek kifulladása után változatlan dinamikával folytatódhat tovább a szabadesés, vagy már javában egy új bázis építésén dolgozik a nemesfém.

Amennyiben bázisépítésről volna szó, úgy az egy ilyen mértékű cezúra után egy heteken át tartó folyamat lehet. Ennek során elég valószínű, hogy az árfolyamesésre spekuláló befektetők intéznek még legalább egy támadást az 1.320 dollár felé. Ennek az értéknek kritikus jelentősége van ugyanis az arany középtávú jövőjét illetően, hiszen erről a szintről indult ki 2011 elején az árfolyam eddigi utolsó nagy emelkedő impulzusa. A technikai elemzés szabályai szerint ennek a támaszszintnek az eleste egyértelműen a 12 éve tartó emelkedő trend végét eredményezné. Ez pedig azt jelentené, hogy az arany ebben az évtizedben valószínűleg már nem jutna túl a 2.000 dolláros álomhatáron.

 

Miután az ezüst kurzusa átesett a 26,16 dolláros fontos támaszszinten, egészen 23,31 dollárig süllyedt alá a jegyzés a múlt héten Londonban, de a spot árfolyam látta New York-ban a 22 dollárt is. Az olcsóbbik nemesfémnél az aranyhoz hasonló kontramozgás csak még szerényebb mértékben figyelhető meg. 23,80 dollár környékén egyelőre erős ellenállásba ütközik a visszaemelkedés. Egy további vérzivatar elméletileg 20 dollár alá is könnyen visszavethetné az ezüst jegyzését, bár mind az ezüstre, mind az aranyra elmondható, hogy a mostani túladott állapot határt szab a további esésnek.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük