A TakarékPont legfrissebb, a KKV szektor pénzügyi helyzetét, illetve kilátásait bemutató elemzése rámutat arra, hogy a KKV hitelek 2012 végén az összes vállalati hitelállomány 56,2 százalékát tették ki.

 

A TakarékPont legfrissebb, a KKV szektor pénzügyi helyzetét, illetve kilátásait bemutató elemzése rámutat arra, hogy a KKV hitelek 2012 végén az összes vállalati hitelállomány 56,2 százalékát tették ki.

 

A KKV hitelállomány több mint fele a mikro- és kisvállalkozásokhoz kerül. A mikro- és kisvállalkozások körében még a forinthitelek alkotják a többséget (53%), ugyanakkor a közepes vállalkozások tekintetében az arányuk már kétötöd alatti (38,6%). Ezzel szemben a nagyvállalatoknál túlnyomó a devizahitelek részesedése, ami 2012 végén csaknem elérte a 74%-ot.

 

A kis- és közepes vállalkozások banki hitelezéssel kapcsolatos problémái jellemzően a tőkehiányból, a nagyfokú piaci függésből, a vállalkozási/pénzügyi/jogi ismeretek hiányából, valamint az adminisztratív ügyintézés nagyfokú terhéből adódnak.

A TakarékPont a KKV hitelezés nehézségeinek ismeretében alakította ki széles körű KKV hitelkínálatát, mellyel szeretné segíteni a hazai vállalkozásokat külső pénzügyi erőforrás bevonásában, ezzel hozzájárulva azok sikeréhez.

„A hitelkérelmek banki elutasítása Magyarországon 26%-os volt 2011-ben a kis- és közepes vállalkozások körében, melyhez jelentősen hozzájárult az, hogy az ügyfelek nem kapták meg minden esetben a részükre rendelkezésre álló hitelkonstrukciókról az őket érintő információkat. Most tavasszal induló kampányunkkal kifejezetten a KKV-k figyelmét szeretnénk felhívni hiteltermékeinkre, melyek rugalmas és gyors megoldást kínálnak mind a beruházások, mind a likviditási problémák kezelésére" – mondta Brezina Szabolcs a Takarékbank Zrt. ügyvezető igazgatója.

Agrárhitelek

A TakarékPont, a vidék bankjaként, különösen fontosnak tekinti a mezőgazdasági szektorban működő hazai kis-és közepes vállalatok hitelekkel történő támogatását, melyek tevékenységük fejlesztésére szolgálnak. A hazai agrárszektori hitelezésben eltöltött több évtizedes tapasztalat, és a hazai gazdák igényeinek ismerete alapján kialakított hiteltermék portfólió több elemből áll.

A Gazdahitel-Gazdakártya a forgóeszköz és beruházás finanszírozására igényelhető hiteltermék, amely könnyen elérhető finanszírozási lehetőséget biztosít a működésük, gazdálkodásuk megújításán fáradozó KKV-k számára. Kamatozása kedvező, a készfizető kezesség díja támogatott.

A likviditási problémákkal küzdő cégek számára az Agrár Széchenyi Kártyával kívánunk segíteni, mely a hitelkérelmek gyors befogadásának és bírálatának köszönhetően rugalmas megoldást kínál átmeneti pénzügyi problémák esetén. A termék azért is vonzó, mert kamata és kezességi díja egyaránt támogatott.

Az MFB Agrár Forgóeszköz jellegű hitelprogramjainak célja a mezőgazdasági termelés, elsősorban az állattenyésztés versenyképességének javításához, a jó minőségű termékek előállításához forrás biztosítása.

Az MFB Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramja a mezőgazdaság versenyképességét, a piacok megőrzését, az innovációt, a jó minőségű termékek előállítását, az energia és költségtakarékos módszerek alkalmazását, a környezetvédelmet elősegítő beruházásokhoz kedvezményes forrás nyújtását biztosítja. Új elem az intézményi kezességvállalással biztosított termőföld vásárlás finanszírozása.

Az MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelt biztosít az elemi és katasztrófa kárt szenvedett agrárvállalkozások folyamatos termelésének fenntartásához.

A TakarékPont rugalmas partner a KKV hitelekben

A TakarékPont az agrárszektoron kívül működő vállalatok igényeit figyelembe véve hozta létre a TakarékHitelt, mely a gyors hitelbírálatnak köszönhetően azonnali megoldás lehet a likviditási problémák kezelésére. A szintén gyors elbírálású TakarékHitel Pluszt a közeljövőben beruházást tervező KKV-k számára fejlesztették ki forgóeszköz finanszírozásra vagy tárgyi eszköz beszerzésre.

Az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program lebonyolításának célja a magyar gazdaság versenyképességének fejlődését szolgáló, infrastruktúra- és technológiafejlesztést előidéző fejlesztések támogatása, az ezekhez kapcsolódó beruházásokhoz kedvezményes kamatozású hitel és lízing nyújtása.

A 2013. február 7-én aláírt, az MFB és a TakarékPont Hálózat 23 takarékszövetkezete közti új együttműködési formát rögzítő szerződés azt eredményezi, hogy országszerte 445 takarékszövetkezeti fiókban egyazon eljárásrend szerint lehet hozzájutni az MFB Kisvállalkozói Hitelhez. Olyan vállalkozások igényelhetik, amelyek foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A hitel felhasználható ingatlan vásárlására, építésére, átalakítására, használt vagy új gépek beszerzésére, szoftvervásárlásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük