Az impozáns budapesti New York Palota ad otthont annak a március 20-án megrendezésre kerülő borkóstolónak, melyen a badacsonyi borászok személyesen kínálják a borvidék 150 borát a szakmai partnerek, valamint a nagyközönség részére. Badacsony New Yorkban, avagy a szürke 30 árnyalata.

 

Az impozáns budapesti New York Palota ad otthont annak a március 20-án megrendezésre kerülő borkóstolónak, melyen a badacsonyi borászok személyesen kínálják a borvidék 150 borát a szakmai partnerek, valamint a nagyközönség részére. Badacsony New Yorkban, avagy a szürke 30 árnyalata.

 

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében, immár második alkalommal érkezik – a Badacsonyi Régiójáró busszal – Budapestre a több szempontból is különleges Badacsonyi Borvidék 30 borászata, hogy a fővárosi közönség első kézből, a helyi termelők által ismerhesse meg a borvidék jellegét. Az itt termő borok különleges zamatát az egykori vulkánokból itt maradt bazaltkúpok kedvező talaja és persze a Balaton adja, amelynek tükre a nap sugarát megsokszorozva veri vissza.

 

A borkóstoló élményét a patinás helyszín, valamint a borászok személyes jelenléte fokozza. Kitűnő alkalom ez, hogy az érdeklődők megismerhessék a helyi termelőket, a borász szakma kiemelkedő képviselőit, kérdéseikre közvetlenül tőlük kapjanak válaszokat. A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen lesz, hogy az általuk kínált válogatott borok kóstolása, és a velük való beszélgetés által elevenedjen meg a Badacsonyi Borvidék hangulata.

 

A rendezvény kiemelt fajtája a "Badacsonyi Szürkebarát", melyet minden pincénél kóstolhatnak majd a látogatók.

„Bár az egész világon termesztik, de az itt termett sajátos minősége miatt a Szürkebarát is szinte tájfajtának tekinthető. A Badacsonyi Szürkebarát ezért nem egy a „Pinot Gris" fajta borainak hosszú sorából, hanem egy egyedi, a páratlan helyi adottságokat is megjelenítő borkülönlegesség."

 

Természetesen bemutatkozik a "Kéknyelű", az őshonos badacsonyi szőlőfajta is.

„A badacsonyi borkultúra évezredes történetében a legrangosabb helyet a Kéknyelű vívta ki magának. A Kéknyelű Badacsony legismertebb fajtája, melynek neve összeforrott a borvidék nevével, híre határainkon túl is jól ismert. Különleges igényeket kielégítő, karakteres bora miatt méltán tekinthető Badacsony „zászlós" borának."

 

Tudta Ön, kedves Olvasónk, …

hogy a Badacsony oldalában termett borok, és azon belül is a Kéknyelű kiemelkedően magas Kálium, vagy a badacsonyi Olaszrizling magas Magnézium tartalmának egészségvédő hatása, akár a gyógybor jelző használatára is feljogosítaná azok termelőit.

 

14-16 óráig a szakmai partnereket várják, de a délután folyamán (16 és 20:30 óra között) minden borszerető részt vehet az exkluzív kóstoláson, mindössze 3900.- forintért.

 

Jegyeket kizárólag elővételben lehet vásárolni a www.kostolo.badacsony.com oldalon.

 

A március 20-i New York Palota után is van élet Badacsonyban!

Június 8-9-én kerül megrendezésre a Kéknyelű Virágzás, a borászok által Bortriatlon név alatt bővítve olaszrizlinggel és szürkebaráttal foglalkozó programokkal.

Május 4-5-én rendezik meg először a Szürkebarát Túrát.

Július 6-7-én Rizling Vakáció.

És akkor még a Borbarangolásról nem is beszéltem….

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük