A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Borbarangolás rendezvénysorozat azzal a céllal, hogy télen és tavasszal is vonzó úti cél legyen Badacsony és környéke. Badacsony Régió: a helyi pincészetek példaértékű összefogása.

 

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Borbarangolás rendezvénysorozat azzal a céllal, hogy télen és tavasszal is vonzó úti cél legyen Badacsony és környéke. Badacsony Régió: a helyi pincészetek példaértékű összefogása.

 

A 2007 tavasza óta TDM (turisztikai desztináció menedzsment) szervezetként működő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület jelenleg négy önkormányzattal (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Ábrahámhegy, Szigliget) együttműködve példaértékű eredményeket tudott elérni a turizmusfejlesztés területén. A több mint 200 tagot számláló Egyesület egyik fő célkitűzése az elő-és utószezoni vendégforgalom élénkítése – mondta Nagy Miklós, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület alelnöke a Badacsonyi Borbarangolás rendezvénysorozatot megnyitó múlt heti sajtótájékoztatóján.

„Ennek jegyében indítottuk el 2007-ben a Borbarangolás rendezvénysorozatot. Tagjaink összefogásával februártól folyamatosan nyitva tartó pincék és éttermek, s természetesen a szálláshelyek is várják a kedves borszerető látogatókat Badacsonyban, Badacsonytördemicen, Ábrahámhegyen és Szigligeten."

 

Az egyesületi tagok és támogatók összefogásának köszönhetően 2009 nyarán elindulhatott a Badacsonyi Régiójáró Busz. A Pünkösdtől szeptember közepéig Badacsonyból a Szent-György-hegyre, Szigligetre, Salföldre és Ábrahámhegyre menetrend szerint közlekedő Régiójáró busz igénybevételével a vendégek fáradtság nélkül, kockázatmentesen járhatják végig a régió nevezetességeit és kóstolhatják meg a borvidék zamatos borait. A buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket, aki bemutatja a települések nevezetességeit, az aktuális rendezvényeket és a megállókhoz kapcsolódó szolgáltatók kínálatát. A busz elő- és utószezonban hétvégente, főszezonban naponta közlekedik.

 

A Badacsony Régióban az agroturizmus fejlődésével egyre több kistermelő kínál különleges bio- és organikus termékeket, melyeket vasárnaponként Káptalantótiban az őstermelői piacon kóstolhatnak és vásárolhatnak meg a kedves vendégek.

Badacsony nemcsak a gasztronómia szerelmeseinek, hanem a sportokat kedvelő, aktív turistáknak is páratlan lehetőségeket biztosít. Az „Óriások Földjén" a csodálatos természeti adottságok mellett, kerékpározók, teljesítmény túrázók, nordic walking kedvelők egész évben szervezett túrákon vehetnek részt.

Évről évre nő a minőségi szolgáltatást igénylő turisták száma, akiket kiváló, vulkanikus borokkal, helyi specialitásokat nyújtó éttermekkel, új szálláshelyekkel vár Badacsony és környéke.

 

A badacsonyi borvidék pincéi, éttermei és szálláshelyei összefognak az éves szezonért, pincéik egymást váltva tartanak nyitva.

 

2013. február 9-től újraindult az Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak összefogásával, melynek keretében június végéig hétről hétre más borosgazda, vállalkozó biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget.  Egész éven át szeretnének vendégeket csábítani a borvidékre, ezt szolgálja az idén már hetedik alkalommal megrendezendő Badacsonyi Borbarangolás„Egy jóízű kaland a Vulkánok Völgyében" elnevezésű program. A rendezvénysorozat nemcsak a vendégek körében lett népszerűbb évről-évre, hiszen a kezdeti 10 pince helyett az idei évben már 20 csatlakozott a programhoz. Eleinte inkább még csak szakmai körökben volt kedvelt, az utóbbi időben viszont megnőtt az érdeklődés iránta, így a borvacsorákat egyre többen már éjszakai szállással is összekötik. A fő cél, hogy a térség nevezetességeire, kincseire, a borra építve télen és tavasszal is vonzó úti cél legyen Badacsony és környéke.

 

Az egyesületnek több mint 200 tagja van. Szállásadók, borászok, vállalkozók és más idegenforgalmi szolgáltatók, akik felismerték, hogy összefogással hatékonyabbak lehetünk. Korábban télen nem, vagy alig voltak nyitva tartó szálláshelyek Badacsonyban, s hasonló volt a helyzet a pincékkel is. Most februártól meghatározott menetrend szerint nyitva tartó pincék, éttermek és szálláshelyek is várják a borszerető látogatókat, nemcsak Badacsonyban, hanem a környező településeken is.

Egy borbarangolás elképzelhetetlen a borászok aktív közreműködése nélkül, itt kapcsolódik a rendszerbe a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület, mely már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. A tagjaik nemcsak badacsonyiak, hanem Szigligettől Révfülöpig tart a hatókörük. Szőlőskertjeikben a kéknyelű, az olaszrizling, a szürkebarát és a muskotály a meghatározó, de vannak kékszőlő ültetvények is. Együttműködő partnerek kellenek ahhoz, hogy ezen a vidéken ne csak a víz és a napfény, hanem bor és a táj is kiemelt vonzerő legyen. Rendkívüli eredmény a borvidékünkön, hogy a borászok már eljutottak az összefogásig, együtt gondolkodásig. Ennek köszönhetően végre kezd megfelelő helyre kerülni a borturizmus, a gasztronómiával és a szálláshelyekkel együtt.

 

A közös munkát és összefogást mutatja a március 20-ai budapesti bemutatkozás is a New York Kávéházban (Boscolo Hotel), ahol több mint 30 Badacsony borvidéki borász mutatja be kitűnő borait a nagyközönségnek. A rendezvény kiemelt itala a szürkebarát lesz, amit borászaink megpróbálnak újraértelmezni. Idén megújul a júniusban megrendezésre kerülő Kéknyelű Virágzás Ünnepének (június 8-9.) közönség programja is. Borászaik Bortriatlon név alatt kibővítik olaszrizlinggel és szürkebaráttal foglalkozó programokkal, így májusban rendezik meg először a Szürkebarát Túrát (május 4-5.), majd júliusban a Rizling Vakációt (július 6-7.). A túrák alkalmával minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, játékkal és egyéb meglepetésekkel várják a borkedvelő vendégeket.

Mivel a vidékükön nincsenek pincefalvak, vagy pincesorok, mint más borvidékeken, amelyeket gyalogszerrel könnyű lenne felkeresni, erre a helyzetre találták ki a régiójáró buszt, amely meghatározott útvonalon, a legfontosabb pincéket útba ejtve körjáratban rója pünkösdtől egészen szeptemberig a mikrotérség kanyargós útjait. Így az autók pihenhetnek, vezetőik pedig kockázat nélkül kóstolgathatnak.

 

És végezetül, ne felejtsék el!

Pincéik között vannak kicsik és nagyok, régiek és újak egyaránt. A nyitva tartó pincék és vendéglők heti turnusokban váltják egymást, szombat esténként pedig az éppen soros borosgazda ínyenc borvacsorával és legjobb boraival kínálja a vendégeket. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szállásadói ezen időszak alatt hétvégi csomagajánlatokkal várják a borbarátokat.

 

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület üzenetét tolmácsolva, Olvasóinknak nincs más dolguk, mint útra kelni és megismerni a vidéket, hiszen kalandra hívja Önöket a Badacsony Régió!

http://www.badacsony.hu/badacsony-regio.html

 

A legközelebb esedékes kaland:

Február 16.; 18.00 óra

Badacsonyi Pálinkaház

„A Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház kétéves tervezői munka gyümölcse. Egy kis családi vállalkozás, mely manufakturálisan működik. 2012 márciusában kezdtük meg prémium kategóriás pálinkáink készítését, amelyekkel három hónap pihentetés után, június 8-án nyitottuk meg pálinka kóstoló és értékesítő üzletünket. Pálinkaműhelyünk fiatal ugyan, de a reneszánsz éppen a megújulásról, az ízek, érzések, érzelmek újjászületéséről és tökéletes harmóniájáról szól.

Menü és a program:

A vacsora igazi magyaros hidegtál (kolbász, szalámi, töpörtyű, lila hagyma, stb.), 12 féle pálinka kóstolásával. Közben meg lehet tekinteni a pálinkafőzést folyamatában. Meggypálinkát fogunk készíteni közösen.

Mottónk: „ A pálinkának lelke van, ha megérint, megőrzöd!"

ára: 7000,- Ft/fő

Szeretettel várunk mindenkit!

Előzetes bejelentkezés szükséges a főző berendezés felfűtése miatt!"

(Jakab Kati és Molnár Tamás)

 

Badacsonyi Pálinkaház

8257 Badacsonyörs, Füredi út 3.

+36/87-777-166; +36 70 380 0801

 

reneszansz@badacsonyipalinkahaz.hu

www.badacsonyipalinkahaz.hu

http://www.facebook.com/pages/Badacsonyi-P%C3%A1linkah%C3%A1z/406662839371573

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük