2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Barokk pompa a színpadon”

4 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43345"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/cim_12.thumbnail.jpg" border="0" width="52" height="100" /></a></span>  <p>Egyedülálló jezsuita barokk gyűjtemény, a világ kulturális örökségének kiemelkedő értékei 2010-ben először láthatók kiállításon a Bajor Gizi Színészmúzeumban, „Barokk pompa a színpadon" címmel. </p><p> 

 

Egyedülálló jezsuita barokk gyűjtemény, a világ kulturális örökségének kiemelkedő értékei 2010-ben először láthatók kiállításon a Bajor Gizi Színészmúzeumban, „Barokk pompa a színpadon" címmel.

 

 

Egyedülálló jezsuita barokk gyűjtemény, a világ kulturális örökségének kiemelkedő értékei 2010-ben először láthatók kiállításon a Bajor Gizi Színészmúzeumban, „Barokk pompa a színpadon" címmel.

 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szcenikai gyűjteményében lévő műtárgy-együttes, képzőművészeti anyag, a világon egyedülálló. A jezsuita díszlettervekből Európában körülbelül 15-20 darab található, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tulajdonában 106 darabból álló kollekció – jezsuita iskoladrámák színpadképei, látványtervei, barokk rajzok és metszetek – várja az érdeklődőket.

Kiállító helyükön, a Bajor Gizi Színészmúzeumban gyűjteményük válogatott darabjait tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat nemcsak a barokk képzőművészetről ad árnyalt képet, hanem a jezsuita kollégiumok szerepét is bemutatja az oktatás és színjátszás fejlődésében. A barokk színpadtervek, dekorációk a világ kulturális örökségének kiemelkedően fontos művészeti, művelődéstörténeti és színháztörténeti dokumentumai, rendkívüli és páratlan értékei.

A teljes gyűjteményt feltehetőleg 1710 és 1728 között rendezték össze. A több művész kezétől származó színezett, lavírozott tollrajzok és rézmetszetek kézi merítésű, jó minőségű rongypapírra készültek. Tartalmilag sokszínű képet mutatnak: jelmezrajzok, kelléktervek, elő- és háttérfüggönyök, tér-kompozíciók, a barokk spektákulum díszlettípusai szerepelnek köztük. Az együttest az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet az 1960-as évek közepén vásárolta meg a soproni Storno gyűjteményből. A műveket Magyarországon először Csatkai Endre ismertette 1936-ban, a Színpad című folyóirat hasábjain.

A hazai kutatók után az anyagra az 1990-es években felfigyelt a nemzetközi kulturális világ is: Marcello Fagiolo professzor, az olasz barokk kutatója, tanulmányozta a páratlan gyűjteményt.

1999-ben „A soproni jezsuita díszletterv-gyűjtemény" címen magyar és angol nyelvű könyv mutatta be a műveket, hazai és külföldi szakemberek értékes tanulmányaival kísérve. A gyűjteménynek nemzetközi jelentőséget biztosít a jezsuita rend országhatárokon átívelő tevékenysége, működése. Az anyagból válogatott kamarakiállítás a barokk „theatrum mundi" gondolat vizuális megjelenítése: a szépség, az igazság, és a művészet egyedi, és megismételhetetlen találkozása a Bajor Villában – mondta Turnai Tímea, kurátor a tárlat tájékoztatóján.

A kiállításhoz konferencia kapcsolódódik 2010. szeptember 20. hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A program: 

HORTUS CONCLUSUS/ jezsuita díszlettervek és a barokk színházi tér. 

10.00 – 10.30 P. Szabó Ferenc: Színházi illúzió: szerepjátszás és szent valóság

10.30 – 11.00 Czibula Katalin: Színpad és képzőművészet: a díszlettervek ikonográfiájához

11.00 – 11.30 Demeter Júlia: Rendetlenség a 17-18. század rendezett színpadán: nők, szexualitás, család

11.30 – 12.00 SZÜNET

12.00 – 12.30 Kilián István: A jezsuita díszletterv-gyűjtemény lehetséges hasznosítása

12. 30 – 13.00 Pintér Márta: A történelem mint valóság és mint allegória – hermeneutika a barokk színpadon

13.00 – 13.30 Nagy Imre: Új szempontok a jezsuita drámák vizsgálatához

A Kulturális Örökség Napja és a Szakrális Művészetek Hete alkalmából rendezett Barokk pompa a színpadon – jezsuita díszletképek, látványtervek című kiállításának megnyitóján 2010. szeptember 18-án 15 órakor Dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója, Dr. Lovas Pál, a XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata alpolgármestere, Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Pannon Egyetem tanszékvezetője, egyetemi docens és P. Forrai Tamás SJ, a jezsuita rend tartományfőnöke, provinciálisa köszönti a vendégeket. A megnyitón koncertet ad a Kelta-hárfa Duó, iskoladrámát ad elő a Jezsuita Gimnázium, valamint fiatal formatervezők mutatják be alkotásaikat "Barokkos pompa a mai színpadon" címmel.

A kiállítás kurátora: Turnai Tímea főmuzeológus.

A tárlat megtekinthető: december 31-ig csütörtöktől vasárnapig 14 – 18 óra között. 

Bajor Gizi Színészmúzeum 1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük