Idén ismét megrendezésre kerül a Budavári Önkormányzat hagyományos Beethoven-ünnepe, mely a világhírű zeneszerző első és utolsó budai fellépésének állít emléket.

Idén ismét megrendezésre kerül a Budavári Önkormányzat hagyományos Beethoven-ünnepe, mely a világhírű zeneszerző első és utolsó budai fellépésének állít emléket.

Az idei rendezvénysorozat 5 napon keresztül szolgál színes és rangos programokkal az érdeklődőknek, olyan fellépőkkel, mint Vukán György, Simon Standage, Horgas Eszter és Szilasi Alex, valamint a fiatal zongoraművész Balog József, aki az ünnepi díszhangverseny fellépője lesz.

A 212. évforduló díszvendége Eduardo Graf Lichnowsky, aki a Beethovent és Liszt Ferencet "szponzoráló" hercegi családnak a leszármazottja, és Brazíliából erre az alkalomra érkezik Budapestre.

A Nemzeti Múzeumban Lichnowsky-emlékműsort rendeznek, ahol többek között megtekinthető lesz Beethoven legendás Broadwood zongorája is.

 BEETHOVEN PESTEN ÉS BUDÁN

MÁJUS 4. PÉNTEK, 19:30 – Budavári Városháza Tanácsterme
Az idei Beethoven-ünnep különlegesen gazdag programmal várja a közönséget. A sorozatot az idén Kossuth-díjat kapott Vukán György zongoraművész nyitja május 4-én, péntek este egy jazz improvizációs esttel, a Budavári Városháza tanácstermében.

MÁJUS 5. SZOMBAT, 19:30 – Budavári Városháza Aula
Szombaton 5-én az Orfeo Zenekar mutat be két Beethoven versenyművet a Városháza aulájában, ahol a szólista a fiatal fortepianista Somlai Petra, illetve a régi zene hírneves hegedűművésze, Simon Standage lesz. A karmester ezúttal is természetesen Vashegyi György lesz.

MÁJUS 6. VASÁRNAP, 16:00 – MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók-terme
Vasárnap két délutáni program közül választhat a közönség: a budavári helyszínek közül ezúttal az MTA BTK Zenetudományi Intézetének Bartók-termében kerül sor 16:00 órakor arra a Beethoven szalonra, amelyen a fiatal Bagi Andrea fortepianista mutatkozik be zenésztársaival, Beethoven kamaramuzsikájával.

MÁJUS 6. VASÁRNAP, 16:00 – Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme
A "fesztivál" a pesti oldalon is kínál programot: vasárnap 16 órától a Nemzeti Múzeum dísztermében kerül sor egy különleges koncertre, melynek apropója Lichnowsky herceg ükunokájának látogatása Budapesten: a "Zsenik és mecénásaik – Hommage a Lichnowsky" című program során a Lichnowsky családnak dedikált zeneműveket mutat be Horgas Eszter, Szakács Ildikó és Szilasi Alex. A program része a Liszt emlékszoba megtekintése is, ahol egyebek között látható Beethoven legendás Broadwood zongorája is.

MÁJUS 7. HÉTFŐ, 19:30 – Nemzeti Táncszínház – Várszínház
A Beethoven Budán programfolyam gálakoncertjére május 7-én hétfőn este ismét a Várszínházban, Beethoven 212 évvel ezelőtti fellépésének a helyszínén kerül sor: ezúttal a tehetséges fiatal zongorista, Balog József mutatja be Beethoven-programját benne egy Lichnowskynak dedikált darabbal.

MÁJUS 8. KEDD, 17:00 – MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók-terme
A sorozat zárásaként május 8-án Szilasi Alex várja a közönséget 17 órától a Zenetudományi Intézetbe havi második keddi Budavári Zenei szalonjában, ahol ezalkalommal Szilasi Alex Beethoven műveit szólaltatja meg.

A teljes programot pdf. formátumban ITT TUDJA LETÖLTENI.

Jegyeket az ismert jegyirodákban lehet váltani a programokra. www.jegyplaza.hu.

Beethoven Budán a facebookon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük