2013. április 7-én este a Gemza Péter, Jankovics Marcell, Kocsár Balázs alkotói trió nevével fémjelzett Csongor és Tünde című, nagy sikerű összművészeti előadással zárult a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztivál.

 

2013. április 7-én este a Gemza Péter, Jankovics Marcell, Kocsár Balázs alkotói trió nevével fémjelzett Csongor és Tünde című, nagy sikerű összművészeti előadással zárult a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztivál.

 

Az idei rendezvény kiemelkedő sikerei között volt az Il Giardino Armonico nyitóelőadása, Claudio Abbado és az Orchestra Mozart koncertje, a négyszer visszatapsolt Joshua Bell és az Academy of St Martin in the Fields estje, a két passió, illetve Marc Minkowski, a két gyönyörű ráadást adó Patricia Petibon, a Danish Dance Theatre és Carmen Cortés fellépése.

 

Az egyik legnagyobb érdeklődés a Snétberger Ferenc és Richard Bona koncertjét övezte. A világhírű basszusgitáros az eredetileg tervezett fellépés mellett a Snétberger Zenei Tehetség Központ vizsgaelőadására is beállt zenélni az intézményben tanuló fiatalok és gyerekek mellé.

A BTF a fiatal művészeknek is teret adott, a Baráti Kristóf, Várjon Dénes és Várdai István trió, Xiao Wang, Kodzsi Nakadzsima, Fülei Balázs, Varvara Nyepomnyascsaja és Josef Špaček is sikert aratott.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál kapcsán ezernél is több sajtómegjelenést regisztrálhattak.

A napi- és hetilapok, a televíziók, rádiók kulturális műsorai, valamint kulturális portálok rendszeresen foglalkoztak az eseményekkel, aktualitásokkal, s a havi magazinokban is mindenütt beszerkesztették az ajánlókat. A számtalan beharangozó, ajánló hír, cikk, tudósítás, kritika mellett összesen 170 interjút diszponáltak.

 

A rendezvény a tizenhét nap alatt, több mint húsz helyszínen, hetven programot látott vendégül. Bár az adatok feldolgozása még folyamatban van, az már tudható, hogy a fesztiválra több mint 25 ezren váltottak belépőt, ami mintegy 120 millió forintos bevételt hozott. A látogatottság 98 százalékos volt, az eseményekre (az ingyenes programokkal együtt) körülbelül 45 ezren látogattak el.

 

A Vörösmarty téren április 14-ig – hétvégén programokkal – folytatódik a BTF kísérőprogramjaként megrendezett Tavaszi Vásár, ahol kézműves ételeket és italokat kóstolhatnak, valamint egy szakmai zsűri által kiválasztott kézműves tárgyakat, ruhákat és kiegészítőket vásárolhatnak a látogatók.

 

A fesztivál 2014-ben március 21. és április 6. között kerül megrendezésre, melynek programján a szervezők már dolgoznak.

 

www.btf.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük