A Climate-KIC magyarországi (RIC Central Hungary) szervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a DBH Investment vezetői 2013. április 9-én sajtótájékoztatón Klíma-innovációs startup program indítását jelentették be, az ötletversennyel összekötött program szakmai műhelybeszélgetéssel, „workshop summit"-tal indul ápr. 27-28 között, majd egy féléves inkubációval folytatódik 2013. májusa és októbere között.  A hazai verseny egy nemzetközi verseny helyi fordulóját jelenti, a legjobbak vehetnék részt az októberi nemzetközi innovációs fesztiválon.    

 

A Climate-KIC magyarországi (RIC Central Hungary) szervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a DBH Investment vezetői 2013. április 9-én sajtótájékoztatón Klíma-innovációs startup program indítását jelentették be, az ötletversennyel összekötött program szakmai műhelybeszélgetéssel, „workshop summit"-tal indul ápr. 27-28 között, majd egy féléves inkubációval folytatódik 2013. májusa és októbere között.  A hazai verseny egy nemzetközi verseny helyi fordulóját jelenti, a legjobbak vehetnék részt az októberi nemzetközi innovációs fesztiválon.    

 

Antos László (MISZ) elmondta, 20 éve indult, szektortól független szervezetük 2006-ban kapcsolódott be először olyan programba, amely start-up cégek alapítását kívánta elősegíteni. Olyan területről van szó, amely a gyorsan elérhető siker lehetőségét villantja fel, hatalmas összegek befektetése nélkül. Innovatív ötleten alapuló vállalkozás, amelyet a piaci sikerig nagy erőfeszítéssel el lehet juttatni, de nem igényel mindenképpen kutatási tevékenységet, kutatási költséget. Ebben az évben hét innovatív induló céget küldenek ki májusban Kaliforniába a roadshowra. A meghirdetés tárgyát képező klíma programban pedig a felmerülő ötleteket olyan fázisba szeretnék segíteni, amelyből sikeres start-up válhat.  

 Zentkó László (RIC) ismertette, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet-et (EIT) 2008-ban alapította az Európai Bizottság, célja, a fenntartható növekedés és versenyképesség növelése az innováció segítségével.  

Ennek az Európai Uniós intézménynek Budapesten van a központja. 2009-ben egy pályázaton három konzorcium nyerte el a jogot, hogy un. KIC-ként (knowledgement innovation community; tudományos és innovációs társulás) az Európai Unió innovációs programját végrehajtsák. Mindhárman más-más témakörrel foglalkoznak; a Climate-KIC  (www.climate-kic.org) az éghajlatváltozással, a KIC InnoEnergy (www.kic-innoenergy.com) a fenntartható energetikával, az EIT ICT Labs KIC (www.eitictlabs.eu/) pedig a jövőkutatással és IT-vel. Mindegyiknek van kapcsolódó magyarországi tevékenysége, amelyek egyre nagyobb figyelmet vonzanak.  

A Climate-KIC tevékenysége tizenegy csomópontban zajlik, öt egyetemi kutatóközpontban és hat regionális konzorcium keretében. A közép-magyarországi régióban egy regionális központot hoztak létre a program megvalósítására. A központi program három pillére; az oktatási tevékenység, a vállalkozás-fejlesztés és az innovációs tevékenység. A társulások kiemelten fontos célja, hogy az innovációkat piacra segítsék. Az Európai Bizottság újrafogalmazott célja, hogy a három szervezettel megvalósított programok magát a piacot érjék el, piacképes termékek és szolgáltatások formájában.  

 A most meghirdetett Klíma-innovációs program a fenti elképzelések „zászlós-hajóját" jelentik. Már 2012-ben is megvalósult egy klíma-innovációs verseny, ennek során hét ötletet díjaztak, egyenként 20 ezer euróval. Ezen projektek inkubációs folyamata jelenleg is zajlik, a kitűzött fejlődési szintet várhatóan az év végére érik el.  

 Benkő Vilmos (DBH) a piac képviseletében szólt a témához. Elmondta, a DBH elkötelezettje a területnek, alapvető feladatuk az innovatív ötletek támogatása, az innovatív háttérrel bírók biztatása, segítése, támogatása tanáccsal, akár pénzzel is. A cégnél felhalmozódott tudást hivatásszerűen próbálják megosztani azokkal a társaságokkal, ötletgazdákkal, akik valamilyen hasznot tudnak ebből meríteni. A DBH egyfajta lendülettel is rendelkezik, amit tesznek, azt többé-kevésbé sikerrel teszik, ez a megfelelő kedvet is garantálja oldalukról, amit szeretnek másoknak átadni. Nagyon fontosnak tartják az ország talpra-állítását, a magyar ötleteket bátorítani kell, körbe kell fogni őket, minden lehetőséget biztosítani számukra, hogy a következő generáció szintén rendelkezzen azzal a lendülettel és önbizalommal, melyet maguk is tovább adhatnak.  

 Miskolczy Csaba, (DBH) az inkubációs folyamat egyik szervezője, többnyire a közösségi formátumok gondozásában működött közre. Úgy látja, ebben az évben ilyesfajta innovációs folyamatok indulhatnak be. A kockázati tőke társaság két éve dolgozik ezen a témán piaci alapon, hogy minél több start-upot induló befektetéshez juttasson.  

A DBH kockázati alapon ezeket a feljövő start-upokat át tudja venni, ezért kereste meg őket a Climat-KIC, hogy próbálják meg összekötni az innovációs részeket a piaci részekkel. A programokban a pályázatot elnyert, vagy kiválasztott résztvevőkkel dolgoznak együtt, hogy azok a fél év végén a piacon is működőképesek legyenek.  

Az Innovációs Szövetségben is régóta gondolkoznak ilyen modelleken, most itt az alkalom ezek kipróbálására.  

 A jelenleg futó hét inkubációs projektnek októberig kell eljutni olyan állapotba, hogy a DBH szintű befektető társaságok vagy átvegyék őket, és tovább vigyék a projektet, vagy pedig a piacon üzletet tudjanak csinálni.  

A szennyvíztisztítástól a botanikai oktatásig nagyon sok érdekes projektről van szó. (http://klimainnovácio.hu )   A hét nyertes inkubációs program témája, melyet befektetői zsűri választott ki:

„Magic-bloc" – műtrágya-helyettesítő ásványi anyag, amely rossz minőségű talajok feljavítására is alkalmas

„Ökuka" – szelektív gyűjtés papír tartályokba, azok elszállítása

„Resodo" – zajszintmérő, iránybehatároló megoldás

ISB ház – gyorsépítésű rendszer  

Alternative Earth – enzimes szennyvíztisztító  

Földtégla – cement szilárdságú vályogtégla, alacsony szociális környezet közösségi építkezésére, fűtés tároló rendszerrel

Szamóca – kisiskolások botanikai oktatása

 

Az Inkubáció II. programban, kísérletként, a projektek nem 20-20 ezer eurót kapnak, hanem azt a tudást, üzletfejlesztési tapasztalatot próbálják átadni nekik, mely alapján eljuthatnak a piaci megmérettetésig.  

A korábbi verseny 85 jelentkezőjével, amelyek nagyon értékes programokkal bírnak, de nem jutottak be az első hét közé, újra felveszik a kapcsolatot és megpróbálják visszavonni őket. Április 18-án lesz a Corvinus Egyetemen a Start-up underground konferencia, itt is szeretnének a programokból válogatni. 100-120 potenciális jelentkezővel számolnak. A kiválasztásra a korábban már bevált workshop módszert alkalmazzák, ennek a programja kerül most meghirdetésre.  2013. április 18-ig lehet jelentkezni a programra.  

2013. április 27-28-án tartanak egy workshopot a KoWerk Office Kéthly Anna tér 1. I.em. alatti székhelyén, az ötlettől az üzleti tervig témakörben. A bevált módszertan szerint a résztvevő csapatok 3-4 feladatot kapnak, s a második napon így lesznek képesek egy befektető zsűri előtt prezentálni. A zsűri tapasztalt piaci befektető tagjai ezeket a projekteket meghallgatják, s azt követően mondanak tapasztalat-szerzésre alkalmas véleményt. Ez a megméretés már tájékozódási lehetőséget is jelent a kiválasztásra kerülők felől.  

A szervezők várják azon innovációs képességgel bíró és társadalmi tudatosságot hordozó ötleteket és olyan induló (startup) vállalkozásokat, amelyek képesek jelentős társadalmi hatást kifejteni. 

 

A társadalmi hatás megnyilvánulási formája lehet az adott innováció esetében:

Az életkörnyezet minőségét jelentősen növelő innováció

Környezettudatosságot erősítő kezdeményezés

ÜHG (üvegházhatású gázok) kibocsátást csökkentő megoldás és innováció

Urbanizációs fejlődést támogató "smart" alkalmazás

A program célja:olyan startup-ötletek elindulásának támogatása, amelyek az üzleti célok megvalósítása mellett jelentős társadalmi hasznosságot is kifejtenek, valamint képesek nemzetközi potenciállal bíró, nagy piaci volumenű vállalkozássá válni.

 

A Climate-KIC által nyújtott támogatás:Maga a díjmentes részvétel lehetősége a 6 hónapos inkubációs programban, amely tartalmazza többek között az üzleti terv, és a prezentációs anyagok közös elkészítését, s az üzleti partnerközvetítést. A Climate-KIC által szervezett nemzetközi képzési programokon való részvétel. A Climate-KIC olyan nemzetközi eseményein való megjelenés, mint pl. az InnovationFestival, Venture Competition  

 

A program menete:

Április 9 – 18:  pályázati idő, a pályamunkák beküldése, egyedi konzultáció az ismert és bevonandó projektekkel

Április 18.: a Startup Underground (SUU.hu) konferencián stand állítása, résztvevők gyűjtése, és ismertetők felsorakoztatása az április 27-28-i „Innovation and Climate Weekend Summit (ICW)" eseményre.

Április 9 – 18:  Social Media kampány a summitre

Április 18 -23. projekt válogatás és szűrés a summit-re, utána a legjobbak meghívása

Április 27-28.: Weekend Summit

 

Az Innovation and Climate Weekend Summit programja (április 27­-28, helyszín DBH KoWerk)

Szombat 9-17 óra

09.00- 09.10   A házigazda köszöntője: Benkő Vilmos, DBH

09.10 – 09.20  Zentkó László, Climate-KIC, felvezető előadása

09.·20 – 09.40  A Magyar Innovációs Szövetség előadása

09.40 -09.50    A hétvégi program ismertetése

10.0.0- 12.00   A benevezett programok alapgondolatai 10-10 percben

12.00 – 13.00   Értékelés, programkiválasztás

13.00 – 14.00   Ebédszünet és kapcsolatépítés

14.00 – 15.00   Első feladat: csapatok felállítása, szereposztás

15.00 – 16.00   2. Feladat: termék és konkurencia

 

Vasárnap 10-17 óra

10.00 – 11.00  3. Feladat: piac és üzleti modell

11.00 – 12.00  4. Feladat: megvalósítás, piacra lépés és/vagy befektető keresés

12.00 – 13.00   A csapatok bemutatkozása  

14.00 – 15.00   Felkészülés a prezentációra  

15.00 – 15.30   Szünet

15.30 – 17.00  Prezentáció a befektetői zsűri előtt

17.00 – 18.00  Eredményhirdetés: a legjobbak bekerülnek a Climate-Kic inkubáció II-be.

 

 

A summit-on résztvevő csapatok díjazása:  a summit első hat legjobb startup-ja részvételt nyer az inkubációba és 100-100 ezer Ft-os díjat kap a summit-on elért eredményért. 

A részvétel ingyenes, a hétvégén az étkezés biztosított. A weekend summit-on nyertes projektek bejutnak a Climate-KIC "Inkubáció II." elnevezésű féléves szemeszterébe, amelynek célja; befektető-szerzés és az ötlet piaci elindítása.

 

A szakmai zsűri:

Fürjes Balázs, NEGOS Zrt.   

Kovács Zoltán, MyCorporation Incubation Kft. 

Antos László, Magyar Innovációs Szövetség

Berecz József, DBH Investment

Török József, Széchenyi Tőkealap       

 

Stratégiai partnerek:    

DBH Investment, Széchenyi Tőkealap,

Magyar Innovációs Szövetség

 

 

 

 Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük