Az eredményeket néhány nappal a Pálinka Fesztivál 2014 nyitása előtt ünnepélyes keretek között a Vidékfejlesztéséi Minisztérium Darányi Ignác termében ismertették. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kiss Eliza miniszteri biztos beszéde után okleveleket adtak át a Pálinkakiválóságok termelői részére.

 

Az eredményeket néhány nappal a Pálinka Fesztivál 2014 nyitása előtt ünnepélyes keretek között a Vidékfejlesztéséi Minisztérium Darányi Ignác termében ismertették. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kiss Eliza miniszteri biztos beszéde után okleveleket adtak át a Pálinkakiválóságok termelői részére.

 

68 pálinkaház 171 tétellel jelentkezett a Kiválóság cím elnyeréséért idén. A főzdéktől független zsűri csillagos rendszerben értékelt, az 5 csillagot, azaz a legjobb eredményt 18 tétel érdemelte ki. A Pálinka Országkóstoló eredményeit ismertető rendezvényen mutatták be a

Pálinkakiválóságok Könyve 2014 kiadványt, melybe a 171 nevezett tételből végül 50 pálinkaház legjobb 83 terméke került. A minősített 83 tételből 43 kapott 3 csillagot, 22 tétel az aranyéremnek megfelelő 4 csillagot, és 18 tétel az 5 csillagos, kiemelkedő minősítést.

 

A Kiválóságok az alábbi feltételrendszer szerint lettek kiválogatva:

Három csillagos pálinkák ***

Elválasztási és technológiai hibától mentesek, az alapanyagra és a készítés módra jellemző illat és íz jegyekkel. Aromatikájuk tiszta, egyensúlyuk megfelelő, emellett valamely tulajdonságuk kiemeli őket az átlag-tételek közül. Harmonikus, fogyasztásra érett tételek, melyeket bátran ajánlhatunk minden érdeklődőnek. A hivatalos versenyek ezüstérmes szintje elvárt.

Négy csillagos pálinkák ****
Rendelkeznek minden olyan értékkel, amivel három csillagos társaik, miközben egyedi, kiemelkedő tulajdonságokat mutatnak fel. Ebbe a kategóriába a tökéletes cefrézés és lepárlás mellett például a kiválóan megválasztott szüreti időponttal – gyümölcs minőséggel – valamint kimondottan jól megválasztott alkohol-tartalommal lehetett bekerülni. Ezeknél a tételeknél az egyensúly és a kifejezőkészség volt a legfőbb elvárás. azaz már illett elvarázsolni a kóstolót, Hivatalos versenyek aranyérmes szintű tételei.

Öt csillagos pálinkák *****
A négy csillagos tételek kiválóságán túlmutató, csúcskategóriás pálinkák. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi ezeket a pálinkákat ami alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek emlékezetesnek írják le őket. Az „életben egyszer kötelező", vagy a „meg sem érdemeljük" kategória, amelyben minden tétel nemzetközi viszonylatban, hozzá hasonló kiváló termékek közt is remekül helytáll. A hivatalos versenyeken nagy aranyéremmel, illetve champion díjjal minősített pálinkák szintje.

 

„Minden országnak megvan a maga nemzeti itala, a mi kincsünk a pálinka. Hagyomány, történelem, nemzeti identitás és országimázs. Nemcsak törvényi védelem illeti, hanem apriori Hungarikum is" – írja ajánlójában Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
„A Hungarikum Bizottság egyik fontos feladatának tartja, hogy a terméket újrapozícionálja, megismertesse a Fogyasztókkal a pálinkamárkákat, valamint a kulturált pálinkafogyasztást, és annak gasztronómiában betöltött szerepét tudatosítsa. Egyszersmind mindenki számára világossá váljon itthon és a világban: a pálinka minőségi, magyar, természetes eredetű prémiumtermék.
Ennek szellemében indítottuk el a Pálinka Országkóstolót, amelyen részt vett minden szakmailag elkötelezett magas nívóra törekvő kereskedelmi főzde. Ezek a pálinkaházak megérdemlik a sikert, hiszen tudást és pénzt fektettek a minőségi pálinkatőzés újjáélesztésébe, és évtizedes munkájuk révén szinte valamennyi tájegységnek megvan a maga emblematikus főzdéje.
A Pálinka Országkóstoló eredményeit, a pálinka kiválóságokat ebben a könyvben tesszük közzé, és bemutatjuk a Pálinkaházakat is. Bízunk abban, hogy ezzel az exkluzív marketingfelülettel segítséget nyújthatunk a termék és termelői számára, és kellőképpen orientálhatjuk a fogyasztók széles körét."

 

„A Hungarikumok Gyűjteményében és a Nemzeti Értéktárban található pálinkák olyan prémiumtermékek, amelyeknek a gazdaságban betöltött szerepe is jelentős. Valóban képesek arra, hogy igazi hírvivőink legyenek a világban, hiszen az évszázados történetük szorosan összefonódik a különféle társadalmi csoportjaink identitáskeresésével. A pálinkakészítés a vidéki emberek életének ugyanolyan hagyományos része volt, mint az őszi szüret, a téli disznóvágás, a tavaszi vetés és a nyári aratás. A gyümölcs megmentése, hasznosítása elsődleges volt egy olyan világban, amelyben minden egyes falatért két kezükkel dolgoztak meg. Ez aztán hagyománnyá vált: a földesúri előjogok fizetőeszközévé, szomorú és vidám alkalmak kísérőjévé vagy éppen a népi gyógyítás eszközévé. Részévé vált a magyarság mindennapjának, nemzettudatának.
Újabb korunkban keressük a pálinka méltó helyét, hiszen a kiszélesedett gasztronómiai palettánk, országimázs-formáló törekvéseink megfelelő élharcosa lehet. Modern világunkban a gyümölcstermesztők, a kereskedelmi főzők és a pálinkakereskedők professzionális és összehangolt munkáján múlik, mi kerül a fogyasztók poharába. Ha ez a munka minőségi, akkor a pálinka alkalmas lesz a világhírre. Az alkalmassághoz a magas szintű marketingfelületet ezzel a kiadvánnyal szeretnénk biztosítani, hogy hírünk valóban elérjen mindenkihez – belföldön és külföldön egyaránt." (Kiss Eliza miniszteri biztos)

 

Öt csillagos, vagyis a legjobb minősítésű pálinkák:

 

1 Csepp Pálinka – Prémium Piros Veltelini szőlőpálinka

Árpád és Vadász Pálinkák -Lepotica szilvapálinka

Bolyhos Pálinkafőzde – Ágyas kajszibarack pálinka

Brill Pálinkaház – Málnapálinka

Buti Pálinkafőzde és Pálinkaház – Galagonyapálinka

Cruxx Gemina Gyümölcsház – Szilvapálinka

Cruxx Gemina Gyümölcsház – Erdei Gyümölcspálinka

Etesi Pálinkafőzde – Öregetesi palóc pálinka – fekete szederpálinka

Magyarbólyi Pálinkafőzde – Villányi Cabernet Sauvignon törkölypálinka

Magyarbólyi Pálinkafőzde – Villányi ágyas muskotálypálinka

Márton Pálinkafőzde – Márton és Lányai – Vilmoskörte pálinka

Naményi Pálinkafőzde – Fürtös meggypálinka

Nobilis Pálinkafőzde  – Ágyas meggypálinka

Palotás Pálinkaház – Ottonel muskotály szőlőpálinka

Prekop Pálinkamanufaktúra – Bio erdei som pálinka

Schiszler Pálinka – Irsai Olivér szőlőpálinka

Schiszler Pálinka – Madárberkenye pálinka

Zimek Pálinkamanufaktúra – Kései meggy-szőlő pálinka.

 

A Városháza Parkban május 22-én kezdődött Pálinka Fesztivál 2014 rendezvényen (lásd: http://euroastra.hu/node/79895) Olvasóink is találkozhatnak az „ötcsillagosok" csapatából jónéhány pálinkával.

És ha van kedvük, és főleg ha bírják, akkor megbarátkozhatnak a kevesebb csillagos testvérkékkel is.

 

http://budapestipalinkafesztival.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük