A hőségnek köszönhetően 40 százalékkal megugrott a ventilátorok és klímák forgalma a Praktiker áruházakban. A legtöbben a mobilklímákat keresik, ami nem igényel különösebb beszerelést, de népszerűek a léghűtők, a ventilátorok és a jó ár-érték arányú split klímák is.

A hőségnek köszönhetően 40 százalékkal megugrott a ventilátorok és klímák forgalma a Praktiker áruházakban. A legtöbben a mobilklímákat keresik, ami nem igényel különösebb beszerelést, de népszerűek a léghűtők, a ventilátorok és a jó ár-érték arányú split klímák is.

A tartós hőségnek köszönhetően jelentős mértékben, mintegy 40 százalékkal megnőtt a ventilátorok és légkondicionáló berendezések forgalma a 19 magyarországi áruházzal rendelkező Praktikernél júniushoz képest. A magyar vásárlók elsősorban gyors megoldást ígérő mobilklímákat, léghűtőket és ventilátorokat keresik, de jól fogynak a jó ár-érték arányú split klímák is. A Praktiker tapasztalatai szerint július első napjaitól kezdődően ugrott meg a kereslet a berendezések iránt, ami jól mutatja, hogy a hazai fogyasztókat szinte csak a több napos nyári hőség tudja meggyőzni a vásárlásról. A Praktikernél az utóbbi hetek slágertermékének számít a Teknopoint 2,4 kw-os mobilklímája, a Genex 3,4 kw-os split klímája, az Orion léghűtő, illetve a Budget ventilátorok asztali és álló változatai.

Az idei esztendőben némiképp drágábbak a klímák, mint tavaly, ugyanis sok importőr már nem foglalkozik a légkondicionáló berendezéssekkel és több gyár is bezárt Kínában, ami hatással volt a magyarországi árakra. A Praktikernél a széles választék áll rendelkezésre a klímákból és más eszközökből, a legolcsóbb split klíma akciós ára nem éri el az 50.000 forintot, míg a legdrágább típusok csaknem 180.000 forintba kerülnek. Utóbbiak olyan monoblokkos hűtőberendezések, amelyek a mobil és a split klímák előnyös tulajdonságait ötvözik, és nem igényelnek kültéri egységet, így akár műemlék épületre is felszerelhetőek.

A Praktiker tapasztalatai szerint a magyar vásárlók számára az első legfontosabb még mindig az ár, ez után jön az energiaosztályzata a terméknek. Fogyasztók zöme a tartósan meleg napok alatt vásárolja meg klíma készülékét, amikor már tényleg elviselhetetlen a meleg otthonában, és a ventilátor nem biztosít kellő felfrissülést. A tervezett vásárlást és komolyabb szerelést igénylő split klímákat – a garancia érvényesítése érdekében – csak ún. zöldkártyával rendelkező szerelő tudja beüzemelni, de a legtöbb szervizben már 2-3 hét várakozási idő van a sok megrendelés miatt, emiatt is választják sokan az azonnali megoldást jelentő léghűtőket és mobil klímákat.

A Praktikernél azzal számolnak, hogy az időjárástól függően akár augusztus második feléig is eltarthat a klímaszezon, de a válság hatásait az idei évben ez a szegmens is érezni fogja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük