A Magyar Posta 2014. évi alkalmi bélyegei hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra, illetve nemzetközi események magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd. A tématerv összeállításakor fontos szempont volt a hazai és a külföldi gyűjtők által kedvelt sorozatok folytatása is. 2014-ben huszonegy alkalmi bélyeg, négy alkalmi blokk és hat alkalmi kisív kibocsátása várható.

 

A Magyar Posta 2014. évi alkalmi bélyegei hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra, illetve nemzetközi események magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd. A tématerv összeállításakor fontos szempont volt a hazai és a külföldi gyűjtők által kedvelt sorozatok folytatása is. 2014-ben huszonegy alkalmi bélyeg, négy alkalmi blokk és hat alkalmi kisív kibocsátása várható.

 

Kétszázadik születési évfordulójukon jeles magyar személyiségekre emlékezünk jövőre: Ybl Miklós magyar építész, a 19. század egyik legnagyobb magyar mestere, a historizmus európai jelentőségű képviselője és Egressy Béni zeneszerző, író, színész jelenik meg bélyegen. Bár nem Magyarországon született, születésének kétszázadik évfordulója alkalmából mégis bélyeg köszönti Ganz Ábrahám vasöntőmestert, gyárost, a magyar nehézipar egyik megteremtőjét.

 

Születésük centenáriuma alkalmából a Magyar előadóművészek sorozatban Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint Fischer Annie háromszoros Kossuth-díjas magyar zongorista, kiváló művész tiszteletére jelennek meg bélyegek.

 

A Magyar szentek és boldogok sorozat részeként megjelenő kisív ezúttal a kommunista diktatúra magyar vértanúi közül Boldog Sándor István szalézi szerzetesnek, Boldog Bogdánffy Szilárd szatmári püspöknek és Boldog Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspöknek állít emléket.

 

A magyarországi holokauszt 70. évfordulóján és az I. világháború kezdetének 100. évfordulóján bélyeg kibocsátással emlékezünk az áldozatokra.

 

Folyatódik a Magyarországi zsinagógák bélyegsorozat. A címletekre ezúttal a mádi és a miskolci zsinagóga épülete kerül.

 

Werbőczy István jogtudós, királyi ítélőmester, királyi személynök, Magyarország nádora 500 éve fejezte be a Tripartitumot. A Hármaskönyv néven ismert szokásjogi gyűjtemény megszületésének évfordulóját bélyeg örökíti meg.

 

A Bélyegnaphoz kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba. A tervek szerint a 86. Bélyegnap 2013. április 11-én, Debrecenben lesz. Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras blokk jövőre William Shakespeare születésének 450. évfordulóját köszönti.

 

2014 a kínai horoszkópban a Ló éve, melyet reprezentatív bélyegkisív fog megörökíteni.

 

A Magyarország állatvilága sor és blokk bélyegképein a tervek szerint ezúttal ragadozó rovarok, a Magyarország flórája sorozat címletein pedig a besztercei szilva és a tahi szamóca lesz látható.

 

Folytatódik az Országház részleteit megörökítő exkluzív filatéliai bélyegkisív-sorozat, amely 2012-ben az Üléstermet, majd 2013-ban pedig a Kupolacsarnokot mutatta be.

 

Az elmúlt években a PostEurop szavazásán a Magyar Posta bélyegei sorra kiemelt helyen végeztek a legszebb EUROPA-bélyegek körében. Az európai bélyegkibocsátók jövőre a népi hangszerek témakörben megjelenő bélyegekkel versenyezhetnek.

 

A 2013. évi nemzetközi vonatkozású sportesemények közül bélyeg köszönti a brazíliai Labdarúgó-világbajnokságot, és a Magyarország-Horvátország által közösen megrendezésre kerülő Női Kézilabda Európa-bajnokságot.

 

Az ifjúság számára Állatkölykök és Közlekedés tematikában jelennek meg bélyegkisívek.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalapításának 25. évfordulója alkalmából forgalmi bélyeg kerül a postákra, illetve a már megszokott Húsvét, Karácsony, Bútortörténet valamint Védett hazai virágok témák igény esetén természetesen jövőre is sorra kerülnek.

 

Az alkalmi bélyegek körében 2014-ben a Magyar Posta 21 bélyeg, 4 blokk és 6 kisív kibocsátását tervezi. A várható éves össznévérték 14.700 forint lesz, mely 300 forint összegű felárral egészül még ki. Ebből 200 forint a hazai szervezett bélyeggyűjtést, 100 forint pedig az ifjúsági bélyeggyűjtés népszerűsítését támogatja majd. A forgalmi bélyegek címletszámát a Magyar Posta jövő évi bérmentesítési forgalmi igénye határozza meg.

 

Alkalmi bélyegek 2014

Kibocsátási időpont

Téma

Bélyeg

Blokk

Feláras blokk

Kisív

január 6.

Kínai horoszkóp: A Ló éve

 

 

 

1

január 27.

A magyarországi holokauszt 70. évfordulója

1

 

 

 

február 25.

Magyar szentek és boldogok II.

 

 

 

1

március 5.

Magyar előadóművészek: 100 éve született Tolnay Klári

1

 

 

 

március 5.

Magyar előadóművészek: 100 éve született Fischer Annie

1

 

 

 

március 5.

Állatkölykök

 

 

 

1

április 4.

Jeles magyarok: 200 éve született Ybl Miklós

 

1

 

 

április 11.

87. Bélyegnap: Debrecen

2

 

1

 

április 11.

Ifjúságért 2014: 450 éve született William Shakespeare

 

 

1

 

május 9.

EUROPA 2014: Népi hangszerek

 

 

 

1

május 9.

Jeles magyarok: 200 éve született Egressy Béni

1

 

 

 

június 4.

Labdarúgó-világbajnokság, Brazília

1

 

 

 

június 4.

500 éve készült Werbőczy István Tripartituma

1

 

 

 

július 4.

Magyarország állatvilága

4

1

 

 

július 28.

100 éve tört ki az I. világháború

1

 

 

 

augusztus 6.

Magyarország flórája III.

2

 

 

 

szeptember 2.

Magyarországi zsinagógák IV.

2

 

 

 

szeptember 2.

Közlekedés

 

 

 

1

október 3.

Művészetek 2014: Országház III.

 

 

 

1

november 6.

Női Kézilabda Európa-bajnokság, Magyarország-Horvátország

1

 

 

 

november 6.

200 éve született Ganz Ábrahám

1

 

 

 

 

Tartalék előre nem látható rendkívüli eseményekre

2

 

 

 

 

 

Forgalmi bélyegek 2014

Téma

25 éves a Máltai Szeretetszolgálat

Bútortörténet (névértékcserés utánnyomás)

Húsvét

Idegenforgalom – Magyarország nevezetességei

Karácsony

Magyar népművészet (névértékcserés utánnyomás)

Megszemélyesíthető tematikák: Jókívánságok, üdvözletek

Védett hazai virágok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük