A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon bemutatta A maximalista című, Hazai Attila novelláiból szerkesztett kötetet, amely 2015-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Az író különböző korszakaiból származó írásokból egységes anyaggá összeálló novelláskötetet a kiadó egy sorozat első darabjának tekinti: tervei között szerepel Hazai Attila további műveinek megjelentetése is. Ezzel egyrészt a korábbi, már nem kapható könyvek válnának újra elérhetővé, másrészt a hagyatékban fellelhető írásokat is megismerhetné az olvasóközönség.

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon bemutatta A maximalista című, Hazai Attila novelláiból szerkesztett kötetet, amely 2015-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Az író különböző korszakaiból származó írásokból egységes anyaggá összeálló novelláskötetet a kiadó egy sorozat első darabjának tekinti: tervei között szerepel Hazai Attila további műveinek megjelentetése is. Ezzel egyrészt a korábbi, már nem kapható könyvek válnának újra elérhetővé, másrészt a hagyatékban fellelhető írásokat is megismerhetné az olvasóközönség.

Hazai Attila (1967-2012) Budapesten született, 1992-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi karán, angol szakon. Dolgozott angoltanárként, szinkron-dramaturgként, szinkrontolmácsként és reklámszövegíróként. A Link Budapest című internetes folyóirat szerkesztője volt. 1990-től publikált irodalmi lapokban, antológiákban. 2000-2004 között a Szépírók Társaságának alelnöke volt.

 

Hazai Attila

A maximalista (és más írások)

Magvető Könyvkiadó, Bp. 2015

  • 144 oldal
  • Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
  • ISBN: 9789631431742

 

 

 

Bartók Imre kapja az első Hazai Attila Irodalmi Díjat

 

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be, hogy a 2016 márciusában alakult szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Bartók Imre veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. Az elismerést az alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket.

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy évente 500 000 forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy-egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta már fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. A díjazott kiválasztásában a kuratórium által felkért zsűri közreműködik, melynek tagjai Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.

A díj átadására 2016. április 29-én, pénteken 1900 órától a Nyitott Műhelyben (Budapest, XII., Ráth György u. 4.) rendezett irodalmi esten kerül sor.

 

Hazai Attila Művei:

[Könyvek]

§      Feri: Cukor Kékség, kisregény, Cserépfalvi kiadó, 1992., Balassi kiadó, 1997.
franciául: Le bleu du sucre, Chantal Philippe fordítása. Esprit des Peninsules, 1998.

§      Szilvia szüzessége, novellák, József Attila Kör-Balassi kiadó, 1995.

§      Budapesti Skizo, regény, Balassi kiadó, 1997.
németül: Budapester Schizo, Farkas Móka fordítása. Schafer Verlag, 1999.

§      (Soros Feri álnéven:) A világ legjobb regénye, regény, Berman Books-Reálszisztéma Dabasi Nyomda, 2000.

§      Szex a nappaliban, novellák, Balassi kiadó, 2000.

[Műfordítások]

§      Raymond Carver: Nem ők a te férjed, novellák, Kalligram, 1995.
(Barabás Andrással, Fazekas Péterrel, Matolcsi Gáborral, Pintér Annával, Puszta Dórával, Rupp Anikóval, Vajda Rózával)

§      Walter Kirn: Ujjszopó, regény, Atheneum 2000 kiadó, 2001. (Berta Ádámmal)

§      James Frey: Millió apró darabban, regény, Atheneum 2000 kiadó, 2003.

§      Anchee Min: Vörös Azálea (Kína lánya), regény,  Ulpius-Ház, 2007. (Turai Katalinnal)

[Színdarabok]

§      Barbara menekülése, Zalaegerszeg, 1994.

§      Budapesti skizo,  RS9 Színház, 1999.

§      Irma kaparása, József Attila Színház, 2003.

[Forgatókönyvek]

§      Rám csaj még nem volt ilyen hatással, játékfilm, Hunnia Filmstúdió, 1994.

§      Cukorkékség, játékfilm, Duna műhely, 1998.

Zenekarai:

§      Pepsi érzés

§      Hazai ízek

Díjai:

§      Soros írói ösztöndíj, 1996.

§      Móricz Zsigmond ösztöndíj, 2000.

§      Drámaírói díj, József Attila Színház, 2003.

§      Drámaírói ösztöndíj, Katona József Színház, 2004.

További hírek, adatok, fotók, zenék találhatók a http://hazaiattila.hu/ honlapon, ahol részletek is olvashatók Hazai Attila műveiből.

Németh Gábor említette egy Hazai Attila-emlékesten: „Önazonos volt az élete minden fontos pillanatban, ez akár tanítássá is válhat. Kívánni csak azt tudom mindenkinek, hogy minél többször találkozzon ezzel az élettel".

A maximalista című könyvről mondta Garaczi László 2015 őszén: „Ez a könyv sűrítmény, minden benne van, ami Attilát jellemezte – a radikális provokációtól a végtelen rezignáltságig, minden húr megpendül […] Szuverén és sérülékeny karakter volt, ilyenek az írásai is. Nehezen elhelyezhető ez az írói világ az ismert és egyszerűbb kritikai sémák segítségével […] Vannak fiatal szerzők, akiknél mintha meg-megszólalna ez a hang, de nem állítanám, hogy iskolát teremtett, ettől a különös prózától ez talán nem is várható el." A teljes cikk: http://www.litera.hu/hirek/garczi-laszlo-a-radikalitastol-a-provokacioig

A http://hazaiattila.hu/ honlapon is látható, mennyire komplex az életmű, ugyanakkor mennyire egységes az az alkotói attitűd, amely a könyvekből, zenekarokból, festményekből, filmekből, filmszerepekből, klipekből kirajzolódik.

További cikkek:

§      interjú Garaczi László íróval: http://www.litera.hu/hirek/lapos-megfontolasok-helyett

§      a 2012. április 5-én váratlanul elhunyt íróra emlékezik Falcsik Mari, Garaczi László, Karafiáth Orsolya, Kőrösi Zoltán, Lengyel Péter és Nagy Gabriella: http://www.litera.hu/hirek/hazai_attila_1967_2012

§      dosszié a Literán: http://www.litera.hu/dosszie/hazai_attila_1967_2012

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük