Dr. Hoppál Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára 25 fiatal tehetségnek adta át a Fischer Annie zenei előadó-művészeti, a Kodály Zoltán alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat. Az Ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nkft., pénzügyi lebonyolítója a MANK.

 

Dr. Hoppál Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára 25 fiatal tehetségnek adta át a Fischer Annie zenei előadó-művészeti, a Kodály Zoltán alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat. Az Ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nkft., pénzügyi lebonyolítója a MANK.

 

Idén kiemelkedően sokan, 13-an részesültek Fischer Annie zenei előadó-művészeti díjban, 8-an Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjasok és 4-en nyerték el a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjat. A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat, melyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira.

 

Az ösztöndíjak szerepe és jelentősége kettős: egyrészt komoly fellépésekhez segíti a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújt. Az ösztöndíjat egy évre lehet elnyerni, és legfeljebb két ízben pályázható újra. A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el.

 

Az állami zenei ösztöndíjak díjátadó gálakoncertjén a korábbi és jelenlegi ösztöndíjas ifjú művészek adtak hangversenyt a Budapest Music Centerben, köszöntőt mondott és az ösztöndíjakat átadta Dr. Hoppál Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára.

Dr. Hoppál Péter köszöntőbeszédében kiemelte „Komolyan kell vennünk a magyar zenei örökségünket, olyan viszonyítási pont ez, amelyhez igazodni tisztesség minden század számára. Ha a 21. század meglátja az igazodási lehetőséget, az a jövő kultúráját építi."

Szamosi Szabolcstól, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy „Ennyien még soha nem pályáztak az ösztöndíjakra, talán ennek is köszönhető, hogy kiemelkedően tehetséges előadókat hallhattunk a díjátadón."

 

Ösztöndíjasok:

 

Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjasok:

Baranyai Barnabás – gordonkaművész

Csabay Domonkos – zongoraművész

Deák   Sára Katalin – hegedűművész

Duleba Lívia – fuvolaművész

Farkas Mira – hárfaművész

Kállai Ernő – hegedűművész

Kiss Péter – zongoraművész

Mészáros Zsolt Máté – orgonaművész

Molnár Anna – énekművész/mezzoszoprán

Nyári László – hegedűművész

Szabó Marcell – zongoraművész

Vida Mónika, Ruth – zongoraművész

Zemlényi Eszter – énekművész/koloratúrszoprán

 

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjasok:

Alpár Balázs – zeneszerző

Bíró Viola – muzikológus

Bukáné Kaskötő Marietta – muzikológus

Horváth Bálint – zeneszerző

Lustyik Ákos Gergő – zeneszerző

Ránki András – muzikológus

Szabó Ferenc János – muzikológus

Zarándy Ákos – zeneszerző

 

Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjasok:

Balogh Zoltán – zongoraművész       

Kanizsa Georgina – énekművész       

Oláh Dezső- zongoraművész

Pecze Balázs – trombitaművész

 

http://filharmonia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük