Április 25-én hétfőn Grigorij Szokolov zongoraestje lesz a Müpában az MVM Koncertek A Zongora sorozat keretében. A koncert szervezője a Jakobi Koncert Kft.

 

Április 25-én hétfőn Grigorij Szokolov zongoraestje lesz a Müpában az MVM Koncertek A Zongora sorozat keretében. A koncert szervezője a Jakobi Koncert Kft.

 

Grigorij Szokolov már ötéves korában felhívta magára az orosz zenei élet figyelmét rendkívüli tehetségével. Leningrádban született, speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban szülővárosa konzervatóriuámak tanulója lett. 1966-ban, tizenhat évesen az Emil Gilelsz vezette zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt. Interpretációjának sajátossága, hogy kevés pedált használ, billentéstechnikája elsőrendű, a zongorából a hangok mérhetetlenül sok variációját csalja ki. Játéka költői, és egészen egyéni megoldásokban is bővelkedik, előadásában a legismertebb darabok is meghökkentően újnak hatnak.

 

Szokolov játszott a bécsi Musikvereinban, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouw-ban, a New York-i Carnegie Hallban, Londonban, Salzburgban, Tokióban, Párizsban, Rómában és Madridban. Olyan rangos zenekarok voltak partnerei, mint a New York-i, Drezdai, Varsói és Müncheni Filharmonikusok, a lipcsei Gewandhaus és a Zürichi Tonhalle Zenekara, a Bambergi Szimfonikusok, a Helsinki Rádiózenekar és a milánói Scala Filharmonikus Zenekara, s együtt dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével.

 

Ma egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek.

Bachtól Schönbergig terjedő széles repertoárja, a zene értelmezésének eredetisége, előadásmódjának pontossága mind a közönséget, mind a kritikát megragadja, bárhol is játszik.

 

A program:

Schumann: Arabeszk, op. 18

Schumann: C-dúr fantázia, op. 17

Chopin: 2 noktürn, op. 32

Chopin: b-moll szonáta, op. 35

 

Jegyvásárlás a Müpa jegypénztárában, vagy a Jakobi Koncert Kft. honlapon.

 

2016. április 25. (hétfő), 19.30 óra

Grigorij Szokolov zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora"

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

www.jakobikoncert.hu

http://www.grigory-sokolov.com

https://www.youtube.com/watch?v=mWh-SaZK-70

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük